Follow by Email

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης

Ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η επιστολή του Κ. Σημίτη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με το ύφος που ήταν διατυπωμένη αποτελούσε ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου και άμεση πρόκληση, που αν έμενε αναπάντητη θα ακύρωνε στην πράξη το αποτέλεσμα των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου και θα έδινε τη χαριστική βολή στην ηγετική εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου. Απο το 2004 και μετά πολλοί έπαιξαν και χρησιμοποίησαν- επιζήμια για την ηγετική εικόνα του Γ. Παπανδρέου- την ιστορική ευθύνη, που ανέλαβε αμέσως μετά την ήττα το Μάρτη του 2004 να συμμαζέψει το κίνημα. Αρχίζουν να εμφανίζονται πλέον αποχρώσες ενδείξεις ότι το "δαχτυλίδι" ήταν μάλλον κάλπικο σε μια προσπάθεια να "καεί" ο Γ. Παπανδρέου, αφου θα του φόρτωναν τις αναμενόμενες εκλογικές ήττες , ώσπου να εμφανιστεί ο "μεσσίας" που μετά βαϊων και κλάδων θα επανέφερε το κίνημα ξανά στην εξουσία, όπου αυτοί θα ζούσαν ξανά καλά και μεις καλύτερα.
Η κίνηση Σημίτη ήταν υπολογισμένη και πιστεύω ότι η ιστορία θα έχει και συνέχεια. Δεν ήταν τυχαία η απουσία του, ούτε απο το 8ο συνέδριο του Μάρτη 2008 , ούτε απο την Εθνική συνδιάσκεψη του Νοέμβρη 2007. Δεν δικαιολογείται η απουσία του επι 8 έτη προέδρου ενός κόμματος απο τέτοιες κορυφαίες εκδηλώσεις του. Υπήρξε τακτική υποχώρηση στην εθνική συνδιάσκεψη, αφού διαπιστώθηκε ότι θα επανεκλέγονταν ο Γ. Παπανδρέου και "αναγκαστική" στήριξή του για τη διατήρηση των "ερρεισμάτων" του εντός του ΠΑΣΟΚ . Παρατηρείται μια εθελουσία αποξένωση και συστηματική απομάκρυνση απο το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πρετεντέρης (εκ των τακτικών συνομιλητών του) απηχεί με τον αυθεντικότερο τρόπο τις απόψεις του. Βλέπω μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια σχηματισμού του κρίσιμου πολιτικού προσωπικού απο το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που θα ήταν πρόθυμο να λύσει το πρόβλημα της αυτοδυναμίας που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές σε μια κατεύθυνση απόλυτα ελεγχόμενων "συνεναιτικών" λύσεων, που θα επιβάλει το επιχειρηματικό και εκδοτικό κατεστημένο, όσο γίνεται ακίνδυνα για την καθεστηκυία τάξη. Αν ο Γιώργος αντέξει και σ΄αυτό το κύμα, τότε τίποτα δεν τον σταματά στο δρόμο για την πρωθυπουργία...
Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει το τεράστιο έργο Σημίτη, αλλά και μοιραία λάθη που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε απαξίωση, που δεν την άξιζε με βάση την προσφορά του στους Έλληνες πολίτες. Καλώς ή κακώς ο μέσος Έλληνας ταύτησε την πολιτική του με μια στροφή στη συντήρηση, που έκανε δυσδιάκριτη τη διαχωριστική γραμμή προόδου-συντήρησης, που υπηρετούσε πλέον την καθεστηκυία τάξη της Ελληνικής κοινωνίας, που προέκυψε απο νέα τζάκια της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
To ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, όπου όλοι σύντομα θα αποφασίσουν με ποιούς θα πάνε και ποιούς θ΄αφήσουν. Η βελούδινες συνυπάρξεις στην πολιτική δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, αλλά ούτε και εκλογικό αποτέλεσμα.
Χρήστος

by xristos

on Fri Jun 13, 2008 1:28 am

Δεν υπάρχουν σχόλια: