ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ 17-11-2008

Συντρόφισσες , σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Πριν αναφερθώ σε οτιδήποτε άλλο οφείλω πρώτα απ΄ όλα να αποδώσω κ’ εγώ την πρέπουσα τιμή στα παιδιά εκείνα, που πριν 35 χρόνια έδωσαν τη ζωή τους , βασανίστηκαν, σακατεύτηκαν , μόχθησαν για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. στον τόπο μας. Οι αξίες ,που ήταν η ψυχή και το κίνητρο των αγώνων τους , ενέπνευσαν διαχρονικά το κίνημά μας και το κατέστησαν για πολλά χρόνια την πολιτική δύναμη πραγμάτωσης των οραμάτων τους.

Ένα μεγάλο μπράβο ακόμη στο Δ.Σ. της Τοπικής μας οργάνωσης για τα νέα ανθρώπινα γραφεία που εξασφάλισε και σημειολογικά οριοθετούν και τη μετάβαση του κινήματός μας στο καινούργιο, στο πολιτικό κίνημα που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα ανθρώπινο, νοικοκυρεμένο κράτος των αξιών και της διαφάνειας.

Για να κρατηθούν όμως τα γραφεία αυτά θα πρέπει όλοι μας να είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις απέναντι στην Τ.Ο. Θεωρώ , ότι τουλάχιστον όλοι εμείς που κατά καιρούς τιμηθήκαμε με την ψήφο των μελών και φίλων μας και προπαντός όσοι αιρετοί με τη στήριξη του κινήματος κατέλαβαν έμμισθες θέσεις στον κρατικό ή αυτοδιοικητικό μηχανισμό, οφείλουν κάθε μήνα, αναζητώντας οι ίδιοι τα μέλη του Δ.Σ. της Τ.Ο., να καταβάλουν ένα ποσό, που θα ορίσει το Δ.Σ. της Τ.Ο. για να εξασφαλίζονται τα πάγια έξοδα για τη λειτουργία των γραφείων.

Η σημερινή συγκυρία στο διεθνές πολιτικό στερέωμα και η οικονομική κρίση που βιώνουμε και πολύ φοβάμαι ότι θα ενταθεί στους επόμενους μήνες-προς το παρόν βιώνουμε τις συνέπειες της Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης- επιβεβαιώνουν τη χρεοκοπία της δεξιάς ιδεολογίας σε διεθνές επίπεδο.

Αποδεικνύεται ότι η ανάδειξη του κέρδους σε έναν από τους σημαντικούς αξιακούς κώδικες της κοινωνίας μας, ως την «κινητήρια δύναμη» της οικονομίας , όχι μόνο δεν αποκαθιστούν τον υγιή ανταγωνισμό , αλλά αντίθετα δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου αναπτύσσονται τα κάθε είδους παράσιτα της κοινωνίας μας , που κερδοσκοπούν ασύστολα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία, για το περιβάλλον, για τον πολιτισμό, για το μέλλον της νέας γενιάς και τους αδύναμους φύσει και θέσει Έλληνες πολίτες. Γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η πλάνη για τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που σαν από μηχανής θεός θα θεράπευε τις ασθένειες των Δημόσιων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, της εργασίας, της ασφάλειας, της ασφάλισης, των επικοινωνιών , των συγκοινωνιών, των ΜΜΕ κ.λ.π. με την απουσία κοινωνικού ελέγχου και λογοδοσίας.
Τα
golden boys και θα πρόσθετα οι golden shoppers , δηλαδή οι «χρυσοί πελάτες», που με την ψευδαίσθηση της πιστωτικής κάρτας θεωρούσαν εαυτούς προνομιούχους στο νέο πολιτικό περιβάλλον και κήρυξαν πρόωρα τη λήξη της πολιτικής και της πάλης των τάξεων, έχασαν τη γή κάτω από τα πόδια τους και ανακάλυψαν ξαφνικά τα καλά του Σοσιαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δικαιώνεται η προσέγγιση που γίνεται για το ζήτημα αυτό από τα Σοσιαλιστικά κόμματα, που θεωρούν ότι η πολιτεία πρέπει να είναι αυτή που θα επιβάλει το υγιές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιούνται οι ιδιώτες με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και σημείο αναφοράς αναλλοίωτες διαχρονικές αξίες στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Για την Ελλάδα απέναντι στην πρακτική της «αρπαχτής» των «κουμπάρων», των «δομημένων ομολόγων», του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας , των υποκλοπών, της κομματικοποίησης του κράτους και της αποδόμησης των κεκτημένων μετά από πολλούς αγώνες των εργαζομένων από την κυβέρνηση της Ν. Δ., το ΠΑΣΟΚ αντιπαραβάλει δυναμικά και αποτελεσματικά την ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ .

Αυτά που συμβαίνουν στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική
σκηνή είναι πραγματικά εκπληκτικά και αποτελούν ένα πρωτοφανές ξεβράκωμα της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς πέφτουν οι μάσκες και γίνεται εμφανής ο κυνισμός και η υποκρισία του. Ενώ δεν ιδρώνει τ’ αυτί τους , όταν μικρές επιχειρήσεις κλείνουν και πολλές οικογένειες μένουν στο δρόμο, θεωρώντας ότι σε μια οικονομία της αγοράς πάντα υπάρχουν κι’ αυτές οι «παράπλευρες απώλειες» , που δημιουργεί ο «ελεύθερος» ανταγωνισμός. Όταν τα θύματα των «παράπλευρων απωλειών» είναι φτωχοί και αδύναμοι πολίτες ουδείς συγκινείται, όταν όμως είναι τραπεζίτες και οικονομικοί κολοσσοί τα πράγματα αλλάζουν. Τότε
επιστρατεύονται μέθοδοι του «κακού» Σοσιαλιστικού συστήματος , που σπεύδουν για τη «σωτηρία» τους χωρίς να υπολογίζεται το κόστος που ελαφρά τη καρδία μεταφέρεται στους πολλούς. Το Σοσιαλιστικό σύστημα που αποδέχεται την παρέμβαση του κράτους σε κάθε είδους κοινωνικές δραστηριότητες είναι «κακό» , όταν προστατεύει τους απλούς πολίτες , «καλό» όταν καλείται να προστατέψει τους ισχυρούς που καταρρέουν. Οι οικονομίες κλίμακας είναι αμείλικτες για τους εργαζόμενους, αλλά δεν υπολογίζεται κανένα κόστος όταν πρόκειται να διασωθούν τα κέρδη των εφοπλιστών των «άγονων» γραμμών.
Αυτή την τρελή και υποκριτική πραγματικότητα ζούμε τα τελευταία χρόνια και στη Ελλάδα με τη περίφημη «νέα διακυβέρνηση» της Ν.Δ. , που ελπίζω ότι άρχισε ήδη να γίνεται αντιληπτή σε ολοένα και περισσότερους πολίτες. Κατά έναν περίεργο τρόπο όλες οι «μεταρρυθμίσεις» είναι εκ προοιμίου επώδυνες για το λαό και έτσι προβάλλονται. Γιατί αλήθεια δεν ήταν επώδυνα τα ΚΕΠ, τα ΚΑΠΗ, η βοήθεια στο σπίτι, το ΕΣΥ, το ΜΕΤΡΟ, η ΑΤΑ (όσο ίσχυε), η απαγόρευση των απολύσεων , οι επόπτες εργασίες (όσο έκαναν σωστά τη δουλειά τους) , τα ΜΟΠ, ο ΟΑΕΔ, το ΣΔΟΕ, η ενίσχυση των συνταξιούχων του ΟΓΑ , το ΕΚΑΣ ; αυτές δεν ήταν μεταρρυθμίσεις ;
Το κράτος της δεξιάς αδιαφορεί για τους πολίτες του και υπηρετεί τους πολιτικά, οικονομικά, οικογενειακά και πνευματικά «ημέτερους». Ένας
ιδιότυπος «Σοσιαλισμός» των καπιταλιστών

Το οικονομικό και πολιτικό «κράχ» , που ζούμε και στον τόπο μας είναι , κατά τη γνώμη μου , οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και οφείλονται στη χρεοκοπία του μοντέλου άνθρωπος – καταναλωτικό όν , που ήταν δημιούργημα της βιομηχανικής επανάστασης στις αρχές του 20ου αιώνα. Το οικονομικό μοντέλο που κατασκεύασε έναν άνθρωπο ουραγό των ολοένα και περισσότερο αυξανόμενων τεχνητών «αναγκών» έφτασε στα όριά του. Δημιούργησε τα ανθρωπάκια, που δίνουν και την ψυχή τους στο διάβολο για να αποκτήσουν πολυτελείς κατοικίες , κότερα, αμέτρητα ακίνητα, αμύθητα πλούτη. Τους πολιτικούς , που το ανήθικο το κάνουν νόμιμο και επομένως-κατ’ αυτούς - ηθικό. Η πολιτική καλείται να «κατασκευάσει» ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα στηριχθεί σε ανθρώπους με διαφορετική ιεράρχηση των αξιών, που θα την επιβάλουν στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Ο Γιώργος Παπανδρέου και με τη στάση ζωής του έχει τα εχέγγυα για ένα τέτοιο εγχείρημα στην Ελλάδα και αυτό έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος άρχισε να το πιστεύει.

Πρέπει να ηττηθεί η φιλοσοφία του «ο καθένας για τον εαυτό του», ο ψηφοφόρος να πάψει να αναζητά το πολιτικό ¨δεκανίκι¨ , που θα τον οδηγήσει στην προσωπική του γη της επαγγελίας ανεξάρτητα από τα μονοπάτια που θα διαβεί. Να συνειδητοποιήσουμε οι περισσότεροι ότι αυτή η λογική δεν οδηγεί πουθενά , ότι όλοι μας γινόμαστε όμηροι των ¨κολλητών¨, των ¨κουμπάρων¨ και των «κατάλληλων» σε ένα σύστημα διεφθαρμένο και αποκρουστικό , που τον τελευταίο καιρό δείχνει την ασχήμια του σε όλες της τις εκφάνσειςΗ επιλογή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου σηματοδότησε την επιλογή του κόσμου της Δημοκρατικής παράταξης να προχωρήσει σ’ αυτήν την ανατροπή. Η νίκη στις εκλογές θα έρθει και θα είναι χρήσιμη για τον κόσμο , όταν όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτή την προσπάθεια πείσουμε τον κόσμο με την ίδια τη στάση ζωής μας πρώτα απέναντι στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας ότι είμαστε μέλη μιας αξιόπιστης , φιλολαϊκής και προοδευτικής παράταξης και πιστεύουμε αυτά που προσπαθούμε να πετύχουμε ακόμα και με τα λάθη τους με τις ασάφειές τους , πολλές φορές με την ουτοπία στη σύλληψή τους. Οι βαρύγδουπες διακηρύξεις και οι ξεκάθαρες θέσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Ο κόσμος περιμένει από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ , αλλά και από αυτούς που δηλώνουν μέλη του, νέα δείγματα γραφής απέναντι στην κοινωνία , όπως αυτά εκδηλώνονται στη δουλειά τους, στη γειτονιά τους , στους φίλους τους, σε κάθε κοινωνική τους παρουσία και είναι έτοιμος να ξαναδώσει την εμπιστοσύνη του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΙΔΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ