Είναι καιρός, η χώρα να πετάξει από πάνω της τους μικρούς και ασήμαντους, και να χαράξει νέα πορεία.


Παρασκευή, 6 Φεβρουάριος 2009

www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=253852

απο τον Αντώνη Καρακούση

Η πόρτα του φρενοκομείου φαίνεται πια πως είναι ορθάνοιχτη. Την άνοιξε η απαράσκευη και αμέριμνη νεοδημοκρατική διακυβέρνηση, που είχε την ψευδαίσθηση ότι η χώρα κυβερνάται με αυτόματο πιλότο. Μέσα σε πέντε χρόνια ο κ. Καραμανλής και η παρέα του κατάφεραν να γκρεμίσουν τα όποια πεδία προόδου οικοδομήθηκαν με κόπο τα προηγούμενα χρόνια.
Ορίστηκαν από την επικοινωνία, έχτισαν μια πολιτική δημοσίων σχέσεων και άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους, χωρίς σχέδιο και πρόνοιες για τις κακές μέρες.
Και τώρα που οι κακές μέρες ήλθαν, οι δημόσιες σχέσεις κατέρρευσαν, η επικοινωνία δεν μπορεί να υπερασπίσει τα ανυπεράσπιστα και το έλλειμμα διακυβέρνησης αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζώνη αλώβητη. Τα πάντα υποχωρούν χωρίς αντίσταση και μαζί τους πέφτουν τα πρόσωπα, όλος εκείνος ο περισπούδαστος κύκλος της ευκολίας, που μιλούσε ακατάπαυστα και τώρα δεν έχει τι να πει και τι να ομολογήσει. Πρώτο θύμα της αμεριμνησίας η οικονομία.
Αφρόντιστη όπως έμεινε, έχασε τις σταθερές της, ξόδεψε τη δύναμή της και τώρα παραπαίει στη θύελλα της διεθνούς κρίσης, παρασύρεται μαζί με τις τράπεζες και τον πλούτο που χάνεται, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής. Θα χάνει και θα χάνεται όσο μένει στα παλαιά, στα στερεότυπα των καλών ημερών, που δεν έχουν θέση στον καιρό της κρίσης.
Το δυστύχημα είναι ότι μαζί με την οικονομία κλονίζεται και η κοινωνία. Με τον καιρό έχασε την πίστη και τις βεβαιότητές της. Ξοδεύτηκε και ξόδεψε, και τώρα κατακερματισμένη, διχασμένη, απαιτητική και επιθετική όπως είναι, δεν βρίσκει δρόμο. Εσπασαν οι αρμοί, τα σημεία επαφής και συνεννόησης κόπηκαν, οι ζώνες συναίνεσης και διαλόγου εξαφανίστηκαν.
Κάπως έτσι το αίσθημα ασφάλειας τείνει να χαθεί, η ηττημένη τρομοκρατία αναγεννήθηκε και ανασυγκροτήθηκε σε αρχέγονη και ακόμη πιο επιθετική βάση, η βία και η έξαψη επέστρεψαν, η τρέλα περισσεύει, όπως η χρήση των όπλων βεβαιώνει, ο κόσμος φοβάται, ανησυχεί.
Ολα τα σημάδια δηλώνουν ότι από εδώ και πέρα οι συνθήκες θα χειροτερεύουν συνεχώς. Τα γεγονότα θα είναι καταιγιστικά, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να τα παρακολουθήσει, οι παράφρονες μεταβλητές του συστήματος θα ενεργοποιηθούν και λογικώς τα απρόοπτα θα είναι πολλά και καταστροφικά.
Προφανέστατα η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Είναι καιρός να πετάξει από πάνω της τους μικρούς και ασήμαντους, και να χαράξει νέα πορεία.

akarakousis@dolnet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ