Το ΠΑΣΟΚ είναι αλλού...

Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini. gr

Oταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε «δεν χρωστάω σε κανέναν», όλοι σκέφτηκαν τους βαρώνους του Τύπου που τον πολέμησαν λυσσαλέα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στα οποία δεν θέλησε να δώσει τα διαπιστευτήριά του. Ελάχιστοι σκέφτηκαν ότι το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στους ψηφοφόρους τού κόμματός του, αλλά στον κομματικό μηχανισμό. Μιλάμε για εκείνα τα 50 - 60 άτομα σε κάθε νομό της χώρας που μέχρι σήμερα χρειάζονταν για να οργανώνουν την μεταφορά του μηνύματος από την κορυφή στη βάση, έστω αφισοκολλώντας.

Το 2004 το ΠΑΣΟΚ σερνόταν ημιθανές στο πολιτικό σκηνικό. Συντηρούνταν τεχνηέντως, με την υποστήριξη του κρατικού κορβανά. Ηταν ένα κόμμα κρατικοδίαιτων που έβλεπε ύποπτα κάθε προσπάθεια ιδιωτικής προκοπής στη χώρα. Ενα κόμμα που κάποτε κήρυσσε τον τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό και τώρα επιχειρούσε να βρει τον τρίτο δρόμο προς τον καπιταλισμό. Ηταν ένα κίνημα που έθρεψε μύθους πολλούς και τράφηκε εκλογικά επί μακρόν από αυτούς.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ελπίδα να το αναστήσει στα μάτια των πολιτών. Χωρίς κομματικούς μηχανισμούς όμως, ούτε ο κ. Σημίτης δεν τόλμησε να πάει σε εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να απεχθανόταν αυτούς τους μηχανισμούς (δεν τράβηξε και λίγα από αυτούς!), αλλά γνώριζε ότι εκλογές δεν γίνονται χωρίς αυτούς. Η παραδοσιακή πολιτική χρειαζόταν τους ενδιάμεσους, ακόμη και αν ο κορυφαίος ήταν χαρισματικός στο μπαλκόνι· άσχετα αν ο κ. Σημίτης δεν ήταν.

Δεν ξέρουμε πόσο άλλαξε το ΠΑΣΟΚ, αυτό όμως που άλλαξε είναι ο τρόπος άσκησης πολιτικής που εισήγαγε αθόρυβα (επειδή τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται) ο κ. Παπανδρέου. Διά της πληροφορικής τεχνολογίας έκανε by pass το κόμμα.
Στην εποχή του Διαδικτύου τα σύγχρονα κόμματα δεν χρειάζονται τις ορδές των κομματικών αφισοκολλητών, οι οποίοι εφορμούν προεκλογικά για την κατάληψη της εξουσίας και μετά αποκτούν «αγωνιστικώ δικαίω» το προνόμιο να λαφυραγωγούν το κράτος. Αυτό που χρειάζονται είναι οι «εθελοντές του Διαδικτύου» · ανθρώπους που θα συμμετέχουν με το πληκτρολόγιο στο γίγνεσθαι της επικοινωνίας, θα περνούν το μήνυμα, αλλά δεν θα διεκδικούν μερίδιο στα κρατικά λάφυρα. Αυτό έγινε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά μόνο οι χρήστες του Διαδικτύου το αντελήφθησαν.
Η δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ ήταν εκκωφαντική στο Διαδίκτυο, αλλά αθόρυβη για τα παραδοσιακά μέσα. Αυτά έτσι κι αλλιώς δεν πολυσκοτίζονται για τέτοια πράγματα. Συνήθως τα χλευάζουν, όπως χλεύαζαν κάποτε οι παραδοσιακοί ΠΑΣΟΚοι το λαπ τοπ που εμφάνιζε ο κ. Παπανδρέου στις κομματικές συνάξεις.

Το σίγουρο είναι ότι πρωθυπουργός δεν χρωστάει στους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στην εκλογική νίκη. Οπότε, όποιος παλαιοκομματικός εμφανιστεί στο κρατικό ταμείο δεν θα έχει στα χέρια διατακτική. Ετσι τώρα ο κ. Παπανδρέου έχει την ευκαιρία να αποκρατικοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και να αποκομματικοποιήσει το κράτος. Αφού έκανε πράξη την υπόσχεση για μικρό κυβερνητικό σχήμα, οφείλει να τιμήσει και την άλλη προεκλογική υπόσχεση: να προκηρύξει όλες τις θέσεις ευθύνης, από τους γενικούς γραμματείς μέχρι τους διοικητές των νοσοκομείων.

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και το άρθρο με τίτλο "Η άλλη νίκη" του Πάσχου Μανδραβέλη στην καθημερινή, γιατί δικαιώνει και το δικό μου άρθρο με τίτλο "Ο ΜΥΘΟΣ" ,που έγραψα πριν ένα χρόνο περίπου.

Σχόλια

Ο χρήστης katerina είπε…
Χρηστο ειχα διαβάσει και εγώ αυτο το αρθρο και ...θέλω να ελπιζω ότι αν τελικά το ...Κομμα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ εκπεσει στην αχρηστία που του αρμόζει, θα ξεπεταχθεί κάτι υγιεστερο που θα παραγει ιδεες, διαλογο, καινοτομία, πάθος και πραγματική δουλειά. Ναι ειναι πολύ δυσκολο να αλλάξει νοοτροπια η ...κομματική μηχανή, απο την παραγωγή νταβατζηλικιου να παραξει πολιτική. Αλλά μπορεί να εξελιχθεί όπως οι δεινοσαυροι... κάποια στιγμή τους εξαφανιζει η ΕΞΕΛΙΞΗ.
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Κατερίνα, ας μη είμαστε και άδικοι με όλους αυτούς, που είναι οργανωμένοι στα κόμματα γιατί δεν είναι και τόσο σιχαμερά όντα , όπως εμφανίζονται.
Ξέρεις, οι πιο σιχαμεροί είναι αυτοί που τους ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ και, όντες στην αφάνεια και χωρίς να εκδηλώνονται, κάνουν συνήθως τη δουλειά τους πατώντας πάντα σε δύο βάρκες. Έχουν το αλάθητο ένστικτο και αντιλαμβάνονται πρώτοι τη βάρκα που μπάζει νερά και την εγκαταλείπουν έγκαιρα.
Κατά κανόνα τα "γρανάζια" της κομματικής μηχανής είναι οι "φιλιππινέζες" των κομμάτων.
θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν έχει καμία σχέση με το διαδίκτυο και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ κομμάτων -ψηφοφόρων, αν υποθέσουμε ότι δεν επιλέγεται ο δρόμος των ΜΜΕ, που δεν είναι διατεθειμένα να κάνουν αυτή τη δουλειά με το αζημίωτο.
Θέλει συζήτηση επομένως το ερώτημα αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχουν κόμματα και , αν υπάρχουν, πως είναι δυνατόν να λειτουργούν χωρίς κομματικούς παράγοντες και "δεινόσαυρους".
Επειδή θέλησα να έχω την εμπειρία για το πως μπορεί κανείς να λειτουργεί οργανωμένος στο κόμμα, όντας συντονιστής της Δ.Ο. στην πόλη μου σε βεβαιώ ότι δεν απαντάς εύκολα στα ερωτήματα που τίθενται. Δεν μπήκα καθόλου στη διαδικασία της επανεκλογής, αν και ήταν ήδη ορατή η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στα δύο μεγάλα κόμματα, για να αποφύγω τον "κομματικό επαγγελματισμό" , που αναπόφευκτα πρέπει να ακολουθήσει κανείς μετέχοντας για μεγάλο διάστημα στα κομματικά δρώμενα. Προτίμησα το δρόμο του "εθελοντή του διαδικτύου" για να αποφύγω τα μονοπάτια που περνούν οι "Δεινόσαυροι". Για να τους αντιμετωπίσεις πρέπει να γίνεις και συ ένας απ' αυτούς. Αλλιώς, ακουμπάς την ελπίδα σου στην ΕΞΕΛΙΞΗ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
.....ΛΙΓΑΠΟΛΑ....

1. ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ Press-a 10-10-2009 1:53 πμ ,ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

2. ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΤΥΠΗΣΕ ΣΤΟΝ ΝΤΟΛΙΟ!!!

3.ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ,ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΕΚΟ ΚΛΠ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ,ΑΛΛΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ-ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ???

4.ΓΙΑ Γ.Γ.ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΙ Γ.Γ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.ΟΙ ΔΕΚΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ...ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΑ "ΧΩΡΑΝΕ"ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΡΕΣΤΟΙ!!!

5.ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ..ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ..ΗΤΑΝ 14ρις.ΠΟΙΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟΥΣ 6 ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ???
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ "ΝΕΟΥ" ΧΑΜΑΛΙΔΗ ΚΑΙ Η ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ 20τη ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ..ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Η "ΜΙΑ ΘΗΤΕΙΑ"!!!ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ??

Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ,ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΟΡΟΠΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ???

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΜΑΓΕΙΡΕΥΜΑΤΑ" ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ????
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
...ΔΕΝ ΚΤΥΠΗΣΕ ΤΟ "ΤΗΛΕΦΩΝΟ" ΤΟΥ ΝΤΟΛΙΟΥ..

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ ..
ΚΑΙ Η
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ,ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΙΤΙΚΟ ΛΑΟ!!

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΕΒΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΓΙΑΤΙ????
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
που το βρηκε το θρασος γιατι περι αυτου προκειται ο συν.Χαμαλιδης που απο τα μεσα της πρωτης του θητειας ως δημοτικου συμβουλου να αυτοπροταθει υποψηφιος δημαρχος γραφοντας στα παλαια των υποδηματων του τις δημοκρατικες διαδικασιες του κινηματος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
...ΕΛΑ ΝΤΕ....ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ

ΧΡΗΣΤΟ ΕΙΣΑΙ ΝΤΕΦΟΡΜΕ - ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΒΑ ΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ ή ΛΕΙΠΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙ???
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ,ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΥΣΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ,,ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΑ.ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ...ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΑΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝΝΝΝΝΝΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ !!!!

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΟΛΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣΕ!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Το ΠΑΣΟΚ είναι αλλού..."
...και οχι μόνο!!!!

Η μάνα της Υπουργού περιβάλλοντος κ.λ.π. ειναι η Σούλα Μπιρμπίλη...τραγουδλιστρια του ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ.
Διάβασα στο troktiko ενα μικρό αφιέρωμα και ακουσα το τραγούδι
" του μικρού βορριά"
και αναμνήσεις νοσταλγίας ξύπνησαν μέσα μου...1978 ..Δημοσθένης Παπαδόπουλος,Κώστας Μακέδος,Κωστας Πατλακίδης,η Κ.ΤΣ..,Ο Π.Π. ,Ο Δ.Π.
ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ!!!!
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ " Κώστας Βάρναλης" στο ΣΙΝΕ "ΕΛΛΗΝΙΣ".
..ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΓΩ ΕΚΕΙ .. ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΝΕΝΑΝ???
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ρε συ Χρήστο, πού την θυμήθηκες τώρα εκείνη την συναυλία που κάναμε παλληκαράκια όντας, και που δυστυχώς δεν έχω καμία φωτογραφία. Με εκπλήσσεις και με συγκίνησες κιόλας...!!!
Κώστας Πατλακίδης
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ρε συ Χρήστο, πού την θυμήθηκες τώρα εκείνη την συναυλία που κάναμε παλληκαράκια όντας, και που δυστυχώς δεν έχω καμία φωτογραφία. Με εκπλήσσεις και με συγκίνησες κιόλας...!!!
Κώστας Πατλακίδης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΧ!