ΠΟΙΟΝ Η ΠΟΙΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ;


Σε λίγα εικοσιτετράωρα θα βρεθούμε μπροστά στην κάλπη. Δεν θα αναφερθώ σ΄ αυτούς που επέλεξαν να απέχουν ή να ρίξουν λευκό ή άκυρο. Σε όσους αποφάσισαν το κόμμα που θα ψηφίσουν και σκέπτονται ποιους θα σταυρώσουν αναφέρομαι. Τις τελευταίες μέρες γνωστοί και φίλοι προσπαθούν να επηρεάσουν την κρίση μας, να μας πείσουν για το «δικό» τους άνθρωπο , που είναι «καλό παιδί» με λαϊκή καταγωγή, έξυπνος , ηθικός , ικανός κ.λ.π. Κάποιοι κλείνουν πονηρά το μάτι δίνοντας ελπίδες για προνομιακή θέση , εφόσον κατισχύσει ο «δικός» τους. Σε προνομιούχο θέση φυσικά οι παλιοί πολιτευτές , καθώς έχουν έτοιμο μηχανισμό υποστήριξης . Οι νέοι θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς για να διεκδικήσουν τον δεύτερο σταυρό.
Ποιόν λοιπόν ή ποια ψηφίζουμε; Πως τον (την) επιλέγουμε; Τι γίνεται , αν αγαπημένα μας πρόσωπα ή φίλοι μας ζητούν το σταυρό μας , αλλά από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι των οποίων- χωρίς να είναι φίλοι μας – αναγνωρίζουμε τις πολιτικές ικανότητες; Στο δίλλημα, γνωστό και φίλο ή ικανό πολιτικό, τι επιλέγουμε; Το καλύτερο θα ήταν να είναι γνωστός, φίλος και ικανός πολιτικός. Τότε δεν υπάρχει δίλλημα. Κι αν είναι όλοι τους φίλοι και ικανοί πολιτικοί;
Μ΄ αυτό τον προβληματισμό θέλω να διατυπώσω κάποιες σκέψεις βοηθώντας και τον εαυτό μου στην απόφασή μου με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι του κόμματος που θα ψηφίσω υπήρξαν εξαιρετικοί συνεργάτες σε διάφορες φάσεις της θητείας μου στα θεσμικά όργανα του ΠΑΣΟΚ (Τοπική Οργάνωση, Νομαρχιακή Επιτροπή , Ινστιτούτο πολιτικής επιμόρφωσης).
Ξεκινώ από μερικά θεμελιώδη δεδομένα, που αποτελούν την πυξίδα για τη δική μου επιλογή.
Δεδομένο πρώτο:. Με την ψήφο μας δεν τσεκάρουμε απλά τους ανθρώπους που αγαπάμε και εκτιμούμε στα πλαίσια των κοινωνικών μας και ανθρώπινων σχέσεων, αλλά επιλέγουμε αυτούς που θα διαχειριστούν τις πολιτικές υποθέσεις του νομού μας.
Συνεπώς ένα βασικό κριτήριο είναι η δυνατότητα του καθενός να επηρεάσει πρόσωπα και πράγματα στο κεντρικό πολιτικό θέατρο στην κατεύθυνση των αρχών και θέσεων που συμφωνούμε , γιατί είτε το θέλουμε ,είτε όχι οι αποφάσεις, που επηρεάζουν τη χώρα και μαζί της κάθε νομό, παίρνονται εκεί.
Ας φανταστούμε ότι επιλέγουμε με ψήφο το πλήρωμα ενός αεροσκάφους με το οποίο θα ταξιδεύαμε όλοι μας. Θα επέλεγε κανείς τον κολλητό του, το φίλο του ή το συγγενή του για να τον βάλει στη θέση του πιλότου ή αυτόν για τον οποίο είναι σίγουρος ότι ξέρει να πιλοτάρει; Έτσι βλέπω και τις εθνικές εκλογές. Επιλέγουμε τους ανθρώπους που για 4 χρόνια θα μας εκπροσωπούν στην κεντρική εξουσία και πολλά πράγματα της καθημερινότητάς μας εξαρτώνται από τις δράσεις τους.
Δεδομένο δεύτερο: Για πολλά πράγματα στην πολιτική λειτουργία χρειάζονται συγκρούσεις αποφασιστικές. Όσοι αντιλαμβάνονται την πολιτική σαν την τέχνη να εξισορροπεί κανείς και να διευθετεί αντικρουόμενα συμφέροντα αργά ή γρήγορα γίνονται μέρος του κατεστημένου και απλοί διαχειριστές της εξουσίας. Πολιτική σημαίνει συγκρούσεις και αγώνας για δημιουργία πλειοψηφιών , που θα υιοθετήσουν συγκεκριμένες στάσεις που αναπόφευκτα κάποιους θα ευνοούν και κάποιους όχι. Να και ένα δεύτερο κριτήριο.
Στην πολιτική του διαδρομή ο καθένας (καθεμία) ποια στάση είχε; Συμβιβάστηκε πάντα με τις καταστάσεις σαν απλός άοσμος κομματικός υπάλληλος ή επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης , όταν παραβιάζονταν αρχές και αξίες του κινήματος; Υποστηρίζω όσους ή όσες διαχώρισαν τη θέση τους και προέταξαν τις αρχές και αξίες του κινήματος, αποχωρώντας στην ανάγκη από καρέκλες εξουσίας, προκειμένου να τις υπηρετήσουν.
Δεδομένο τρίτο: Το ήθος, η εντιμότητα , ο ανθρωπισμός και η αγάπη για το περιβάλλον και τον πολιτισμό σε επίπεδο διακηρύξεων είναι άδεια πουκάμισα, αν δεν είναι τρόπος ζωής στην καθημερινότητά μας.
Όλοι οι υποψήφιοι είναι άνθρωποι του διπλανού μας γραφείου, της γειτονιάς μας, του Σχολείου που στέλνουμε τα παιδιά μας, του μικρόκοσμου του δικού μας. Επομένως ξέρουμε από πρώτο χέρι τον τρόπο ζωής και τις αρετές των ίδιων και των οικογενειών τους και μπορούμε να τον συγκρίνουμε με τις διακηρύξεις τους. Ναι σ΄ αυτούς που είναι συνεπείς στην καθημερινότητά τους μ΄ αυτά που διακηρύσσουν και συμφωνούν με τις δικές μας αρχές και αξίες.
Δεδομένο τέταρτο:
Πως ανέβηκαν τα σκαλιά της πολιτικής ιεραρχίας μέχρι να ανακηρυχθούν υποψήφιοι βουλευτές του κινήματος; Ποιά ήταν η πολιτική τους δράση, ποιά η προσφορά τους στα συνδικαλιστικά, τα πολιτιστικά, τα αθλητικά και τα κοινωνικά εν γένει δρώμενα του τόπου μας; Τι πέτυχαν με τις δικές τους δυνάμεις σαν αυτόνομες πολιτικές προσωπικότητες; Τι εμβέλεια έχει η προσωπικότητά τους σε εθνικό επίπεδο;
Τα στοιχεία για την πλήρωση ή όχι των δεδομένων που έθεσα μπορεί να τα βρεί κανείς είτε στα βιογραφικά των υποψηφίων, είτε ρωτώντας φίλους ή γνωστούς , αν δεν έχει ήδη διαμορφώσει γνώμη από την παρουσία τους στα τοπικά ΜΜΕ ή τη φυσική τους παρουσία.
Δεν θα υποδείξω φυσικά σε κανέναν ποιόν ή ποια θα ψηφίσει. Έθεσα κάποια βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά και όποιος τα υιοθετεί μπορεί εύκολα να τα αναζητήσει στον καθένα και να καταλήξει στον (στην) εκλεκτό (ή) του.
Θα σχολιάσω μόνο την υποψηφιότητα του μοναδικού μας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας, Γιώργο Ντόλιο, στα προηγούμενα δύο χρόνια. Θεωρώ , ότι είναι ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο του νομού μας, που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σπαταλήσουμε. Έχει την πολιτική εμπειρία και ικανότητα να παίξει σημαντικό ρόλο και στην κεντρική πολιτική σκηνή και δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι και αυτός χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί. Έχουμε όλοι σαφή γνώμη για την πολιτική του δράση στη βουλευτική του θητεία, γιαυτό άλλωστε και κάνω το σχόλιό μου. Όπως πολύ εύστοχα είπε και ο ίδιος σε αποστροφή της ομιλίας του, όποιος έχει πειστεί για τις ικανότητές του έχει υποχρέωση στον τόπο να τον ψηφίσει, όποιος έχει αντίθετη άποψη οφείλει να τον αγνοήσει.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
MOY ARESEI POU KATA TA ALLA DEN THA UPODIKNEIES POION NA PSIFISOUME. ARE DOYLEMA POY NOMIZEIS OTI MAS RIXNEIS
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
natos pali..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΑΔΩΡΟ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ..ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΩ ΠΧ. ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ,ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ....ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ..ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ..
..Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ADIKA TOYS DIAFHMIZEIS.
BALE KAI TOYS AMERIKANOYS EIDIKOYS.
MALISTA O ENAS EXEI 65 SELIDES BIOGRAFIKO!!!!!O ALLOS 37 SELIDES BIOGRAFIKO!!!!.ELLADA ATHANATH !!!
EYXARISTOYME TOYS AMERIKANOYS KAI GIA TIS GNVSEIS TOYS,,PERA TVN ALLON!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΜΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο (ΓΑΠ) ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ..ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ Η ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ.ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΦΥΠΝΙΣΤΗΤΕ!!!ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΩΝΤΑΙ!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
διωξαμε τις βασεις του θανατου και φερνουνε τους ειδικους απο το εξωτερικο-ΗΠΑ- ΓΑΛΛΙΑ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
εγκυρες πληροφοριες αναφερουν οτι το υπουργειο αμυνης θα αναλαβει ο γνωστος και μη εξαιρεταιος John Rambo
Ο χρήστης thanasix είπε…
Έρευνα στα βιογραφικά σημειώματα των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου:

http://parlstats09.wordpress.com
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
thanasix, Ευχαριστώ πολύ για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σας στο http://parlstats09.wordpress.com σχετικά με το Ελληνικό κοινοβούλιο. Να είσαι καλά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΧ!