ΦΥΛΑΚΕΣ, ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ, ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ...ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ



Μου φαίνονταν κακόγουστο αστείο , αλλά μαθαίνω ότι είναι αλήθεια! Ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. της πόλης μας , πρόταση της πλειοψηφίας μέσω του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου για εγκατάσταση στην Ορεστιάδα φυλακών, που θα βοηθήσουν λένε την ….ανάπτυξη του τόπου. Αναρωτιέμαι μάλιστα , αν στη μοίρα των δικών μας παιδιών είναι γραμμένο να γίνονται δεσμοφύλακες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνοροφύλακες, ΕΠΟΠ και αγροφύλακες , εργάτες σε πυρηνικά εργοστάσια (και τέτοιες επενδύσεις ονειρεύονται κάποιοι φωστήρες άλλων Δ.Σ.), χειριστές μηχανημάτων σε χωματερές σκουπιδιών και πυρηνικών απόβλητων, αγρότες που δουλεύουν τη γη τους προσπαθώντας να κρυφτούν από τα βλήματα των πεδίων βολής σε σύγκριση με αυτή των παιδιών των υπόλοιπων Ελλήνων
Όταν υπάρχουν αιρετοί πολιτικοί άνδρες , που έχουν αυτά τα οράματα και δίνουν αυτές τις διεξόδους για τα παιδιά μας και φαντάζονται την πόλη μας σαν προορισμό φυλακισμένων , τότε τα πράγματα είναι δυστυχώς τραγικά για τον τόπο μας .
Δε χρειάζεται κανένας αγώνας και καμία κίνηση των αρχόντων του τόπου μας για τέτοια κατορθώματα. Δε χρειάζεται καν να πούμε ναι σε εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου, χωματερής, φυλακών, πεδίων βολής παντός είδους εκρηκτικών, τάφων πυρηνικών αποβλήτων κ.λ.π. Αρκεί να γίνει αντιληπτό , ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από τους κατοίκους και τέτοιου είδους «επενδύσεις» γίνονται άμεσα και με παράσημα βλακείας από κάθε Έλληνα εκτός Έβρου , Ευρωπαίο , Αμερικανό , που θα σπεύσει να «επενδύσει». Τέτοιου είδους «επενδύσεις» σε όλες τις περιοχές του κόσμου οι άνθρωποι δίνουν σκληρούς αγώνες για να τις απομακρύνουν από δίπλα τους . Τις κάνουν χάρισμα σε όποιους τις ανέχονται! Δε χρειάζεται μάλιστα να έχουμε , ούτε Δημάρχους , ούτε Νομάρχες, αντινομάρχες και βουλευτές για να τις διεκδικήσουμε.
Η μοναδική συντεχνία , που θα έκανε χρυσές δουλειές με τη δημιουργία φυλακών στην Ορεστιάδα θα ήταν πιθανόν οι συμπαθής τάξη των δικηγόρων. (Ας προσθέσουμε και καμιά εταιρία ενοικίασης ελικοπτέρων).
Μα, θα ρωτήσετε, τι πειράζουν οι φυλακές; Δεν πρέπει σε κάποιο μέρος της Ελλάδας να υπάρχουν; Όπως και οι τάφοι για τα πυρηνικά απόβλητα, τα πεδία βολής, οι σκουπιδότοποι και άλλα ενοχλητικά προϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας; Δεν είναι ρατσιστικό να εκφράζεται η αποστροφή μας στην παρουσία δίπλα μας φυλακισμένων, που θα φυλάσσονται αυστηρά;
Η απάντηση είναι, ότι οτιδήποτε δημιουργείται εκεί , που το έχουν οι άνθρωποι ανάγκη. Ότι δεν είναι δίκαιο τα απόβλητα και τα τοξικά προϊόντα των όποιων δραστηριοτήτων τους να τα αποθέτουν σε ξένα χωράφια φορτώνοντας τις συνέπειες στις πλάτες των άλλων.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ακόμη σε όλους ότι :
1. Η εγκληματικότητα στον Έβρο είναι σχεδόν μηδαμινή και καμία ανάγκη δεν έχουν οι κάτοικοί του για φυλακές.
2. Εδώ και 3 χρόνια σχεδόν δεν υπάρχει τραίνο, γιατί τάχα μου κατασκευάζονται καινούργιες γραμμές , που τελειωμό δεν έχουν.
Κι’ αυτό το δρομολόγιο που γίνεται με συρμούς που αποτελούν ντροπή και ύβρη για τους συμπολίτες μας συνήθως καταρρίπτει σε βραδύτητα, στο έτος 2009, τα ρεκόρ των τραίνων που ταξίδευαν στην Αμερική , τότε που ανακαλύφθηκαν και κινούνταν με κάρβουνο.
3. Η Σαμοθράκη μέχρι πρότινος ήταν ένα αποκλεισμένο νησί, χωρίς πλοίο.
4. Κλείνουν και οι ελάχιστες βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν στον τόπο μας και υπολειτουργεί η μοναδική βιομηχανική μονάδα που υπάρχει στην Ορεστιάδα, η ΕΒΖ με άδηλες προοπτικές.
5. Διαλύεται το σύστημα πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σε λίγο θα καλούμαστε να πληρώνουμε από τη τσέπη μας τους γιατρούς , αν και πληρώνουμε κανονικά τα ταμεία μας για την υγειονομική μας περίθαλψη, καθώς επίσης τα Νοσοκομεία μένουν από προσωπικό και ιατρικό υλικό.
6. Η αγροτική παραγωγή υποβαθμίζεται και οι αγρότες αφήνονται στην τύχη τους χωρίς καμία βοήθεια.
7. Οι Πανεπιστημιακές σχολές , που υπάρχουν δεν υποστηρίζονται αποφασιστικά με σύγχρονες κτιριακές υποδομές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας μεγάλης Πανεπιστημιακής μονάδας πολλών Σχολών με σημαντικό ρόλο στην περιοχή –σταυροδρόμι τριών πολιτισμών.
8. Ο κάθετος οδικός άξονας στην Εγνατία κοντεύει να ξεπεράσει και το θρύλο για το γιοφύρι της Άρτας.
Θα μπορούσαμε να αραδιάσουμε πολλά ακόμα πράγματα , για τα οποία επιδεικνύεται προκλητική αδιαφορία από τους άρχοντες του τόπου μας πρώτα, για να μη κλαψουρίζουμε συνέχεια, ότι για όλα μας φταίνε οι άλλοι. Το πρώτο που έπρεπε να κάνουν εδώ και καιρό ήταν να διεκδικήσουν δυναμικά και να χαλάσουν τον κόσμο γ’ αυτά που παρατηρούμε γύρω μας πριν τολμήσουν όχι φυσικά να ζητήσουν, αλλά να σκεφτούν ότι θα ήταν δυνατόν να μην αντιδράσουν στην εγκατάσταση φυλακών στον τόπο μας !
Όταν μιλάει κανείς για φυλακές σ’ αυτή την πραγματικότητα η πιο ήπια έκφραση , που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για να τον χαρακτηρίσει είναι η χαζοφιλοτιμία , αν και ο λαός χρησιμοποιεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις καταλληλότερες εκφράσεις.

Σχόλια

Ο χρήστης Λευτέρης Χαμαλίδης είπε…
Χρήστο συμφωνώ μαζί σου. Το θέμα πολύ κακώς ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μάλιστα με ιδιαίτερη προχειρότητα και χωρίς προετοιμασία. Εκτιμώ ότι πριν να έρθει στο Συμβούλιο θα έπρεπε να προηγηθεί μια ευρεία διαβούλευση με επαγγελματικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και συγδικαλιστικούς φορείς του τόπου μας. Αν κριθεί αναγκαίο, καθώς μια τέτοια προοπτική θα "στιγμάτιζε" την πόλη, θα μπορούσαμε σαν έσχατη λύση τη διαδικασία δημοψηφίσματος η οποία προβλέπεται από τον Δημοτικό Κώδικα.
Είναι επικίνδυνο αβασάνιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να καταγράφονται μόνο τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν, οικονομικά βασικά. Το κοινωνικό κόστος, οι επιπτώσεις στην πορεία και τη λειτουργία της πόλης πρέπει να εξεταστούν με λεπτομέρια και ψυχραιμία.
Εύχομαι τελικά να επικρατήσει η σύνεση.
Η δυστυχία είναι ότι ο Δήμαρχος έφερε εσπευσμένα το θέμα για να αλλάξει την ατζέντα. Να μην ασχολείται κανείς με την πολιτική ανικανότητά του και τα εσωτερικά προβλήματα της παράταξής του που επηρεάζουν τη λειτουργία της πόλης. Δυστυχώς έχει αρχίσει η πόλη να ασχολείται μόνο με αυτό το θέμα, της δημιουργίας των φυλακών. Κρίμα!
Προτείνω πέρα απ' αυτό το ζήτημα να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε. Τις επιπτώσεις την οικονομικής κρίσης στην περιοχή μας και τι πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της. Είναι κατα την προσωπική μου άποψη ένα θέμα που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.
Οι προτάσεις μου είναι καταγεγραμμένες στο ιστολόγιο μου.
Ο χρήστης phlou...flis είπε…
μετά την ανάπτυξη της περιφέρειας μέσω ΑΕΙ, ΤΕΙ, μέσω ΚΕΝεοσυλλέκτων, πρωτόγνωρο τούτο το τελευταίο μα τις φυλακές. θα ενταχθεί στις δημόσιες επενδύσεις ή στις ιδιωτικές; 'Η μήπως σύμπραξη Δημ με Ιδιωτικό Τομέα;
Ο χρήστης Makiaveli είπε…
Σε μια εποχή που οι περισσότεροι από μας έχουμε μάθει/συνηθίσει να ζυγίζουμε τα υπερ και τα κατά πριν καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, χαίρομαι που ακόμα υπάρχει το σπάνιο - πλέον - είδος των ανθρώπων που δεν δέχονται κανένα συμβιβασμό στις αξίες τους.

Η χαρά μου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι οι δάσκαλοι των παιδιών μας, με πρωταρχικό ρόλο να τους εμπνεύσουν αξιοπρέπεια, να τους μάθουν πως να στοχεύουν ψηλά και πως να ανταποκρίνονται ασυμβίβαστα στις δυσκολίες της ζωής.

Σε μας τους γονείς εκτός των άλλων, δυστυχώς, υπάρχει και ο άχαρος ρόλος να τους μάθουμε να επιβιώνουν και επομένως ίσως να αναγκαζόμαστε να συμβιβαστούμε με κάποιες αρχές μας για το καλό τους.

Εσείς συνεχίστε το πολύτιμο έργο σας, συνεχίστε να αποτελείτε φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους.

Ελπίζω κάποια στιγμή να σας γνωρίσω κι από κοντα

Μάξιμος Μπογιατζής
(makiaveli)
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Αγαπητέ μου φίλε(επέτρεψέ μου να σ' αποκαλώ έτσι) Makiaveli Σ΄ευχαριστώ για το σχόλιό σου
Κατανοώ απόλυτα την αγωνία του κάθε γονέα για το μέλλον των παιδιών του (και γω άλλωστε είμαι γονέας παιδιών , που δε μπήκαν ακόμη στην παραγωγική διαδικασία), καθώς και το φόβο της ανεργίας που πλανάται για τη νέα γεννιά, αλλά, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησες, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας, ακόμη κι αν βρεθούμε να παλεύουμε με τη φτώχεια στην καταναλωτική της μορφή. Το χειρότερο που μπορούμε να πάθουμε είναι η πτώχευσή μας στο πνεύμα και την ψυχή, οπότε θα μας είναι άχρηστος και ο ενδεχόμενος υλικός μας πλούτος.
Πάντως εκτιμώ πάρα πολύ τις σκέψεις σου, σε διαβάζω τακτικά και χαίρομαι όταν νέα παιδιά βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει. Αν μένεις στην Ορεστιάδα είναι πολύ εύκολο να τα πούμε και απο κοντά με πολύ μεγάλη μου χαρά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
oxi gia ola ta parapano epaggelmata den tha pane ta dika mas paidia alla toy geitona
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Στον ανώνυμο 17 Μάρτιος 2009 1:39 μμ
Είναι θέμα επιλογής φίλε μου.
Κάποιοι απο μας προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά μας την αρχή, ότι το νόημα της ζωής δε βρίσκεται στο τι μπορείς να καταναλώσεις, αλλά στην ποιότητα του μικρόκοσμου που ζεις και αν σου επιτρέπει να διατηρείς την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία σου και πόσο δικαιώνεται ο καθημερινός σου αγώνας να βελτιώσεις τη ζωή σου χωρίς να την εξευτελίζεις. Να μή δέχονται να πουλήσουν οτιδήπτε για μια άνετη και πλούσια ζωή .
Οι γείτονες πιθανόν εξ αρχής να τα κατευθύνουν και τα εκπαιδεύουν, ώστε να είναι σε θέση να τα "κονομούν" για να έχουν τα αυτοκίνητά τους , τα σπίτια τους , όλα τα καλούδια χωρίς να διστάζουν να ξεπερνούν κανένα όριο όταν τα απαιτεί το συμφέρον τους.
Μπορεί στο τέλος το παιδί του γείτονα να υιοθετήσει τις δικές μας αρχές και τα δικά μας του γείτονα, αλλά όλοι θα λογοδοτήσουμε κάποια μέρα στα παιδιά μας για τις δικές μας επιλογές, γι΄αυτά που λέμε τώρα , αλλά και γι' αυτά που σιωπούμε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ