Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ "ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ"


        Η συμμετοχή μου στις Δημοτικές εκλογές  μ’  έκανε κατά τι σοφότερο. Όχι ότι δεν το είχα υποψιαστεί, αλλά  είχα  μια κρυφή ελπίδα ότι τα πράγματα δεν είναι τελικά τόσο  στραβά , όσο τα νόμιζα.  Όμως είμαι πια βέβαιος. Η Δημοκρατία μας είναι «σημαδεμένη»  και ευνοεί σκανδαλωδώς τους έχοντες και κατέχοντες  στην αφετηρία ακόμη  της εκλογικής διαδικασίας!!!   Το σημάδεμα είναι καθιερωμένο μάλιστα και καθ’ όλα   νόμιμο. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας  , είτε εξ ανάγκης  , είτε  με τη θέλησή τους  εκχωρούν την ψήφο τους σε «διαχειριστές» , που μέσω των  σταυρωμένων, εκτός παραβάν,  ψηφοδελτίων διαμορφώνουν σε μεγάλο  βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.   Ο τρόπος που «σταυρώνονται» τα ψηφοδέλτια , ειδικά όταν  υπάρχει πολυσταυρία , συν το ότι είναι γνωστό το εκλογικό κέντρο που ψηφίζει ο καθένας,  ακυρώνει ουσιαστικά τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.  Η κυκλοφορία των ψηφοδελτίων πριν τη μέρα των εκλογών νοθεύει   τη Δημοκρατία και  αλλοιώνει αποφασιστικά την ελεύθερη βούληση των πολιτών. Μετατρέπει τον «προεκλογικό αγώνα» σε  αρένα  εκβιασμών και  πεδίο διαφθοράς και  αθέμιτων συναλλαγών. Αναδεικνύει το θράσος και  τη «γυφτιά», που απαιτεί η διανομή των σταυρωμένων ψηφοδελτίων πόρτα-πόρτα,  σε πολιτικό προσόν. Είναι απορίας άξιο πως  καθιερώθηκε αυτός ο παραλογισμός.    
        Θεωρώ ότι θα πρέπει να  ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ αυστηρά η κυκλοφορία ψηφοδελτίων εκτός των εκλογικών κέντρων.  Η μορφή του  «προεκλογικού αγώνα»  ναρκοθετεί εξ αρχής  την αμεροληψία  των αιρετών και θεμελιώνει τη διαπλοκή  και τη συναλλαγή , καθώς δημιουργεί πλήθος «υποχρεώσεων»  μεταξύ αρχόντων και αρχόμενων.
      Ένα ακόμη στοιχείο που , είτε αποτρέπει  ικανούς ανθρώπους  να ασχοληθούν με τα κοινά , είτε θέτει εξ αρχής σε πλεονεκτική θέση  τους «έχοντες»  πλούτο και «κατέχοντες» αξιώματα  είναι το οικονομικό κόστος που πρέπει να αναλάβει κανείς, ώστε να εισέλθει σε  έναν προεκλογικό αγώνα.
   Πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι υποχρέωση της πολιτείας να γνωστοποιεί  σε όλους τους πολίτες  τα ονόματα των υποψηφίων  για εκλογή, καθώς και το πρόγραμμα κάθε συνδυασμού  σε ειδική έκδοση. Από την  οριστικοποίηση  των υποψηφιοτήτων και μετά να μην επιτρέπεται  καμία  προσπάθεια  προσέγγισης ψηφοφόρων., ώστε η όποια επιλογή να γίνεται  με γνώμονα  τη δράση καθενός και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο σε ανύποπτους χρόνους  και στην καθημερινότητά του. Να μην επιτρέπεται ΚΑΜΙΑ δαπάνη  και  η διανομή κανενός είδους προεκλογικού υλικού .    
        Έτσι  όλοι οι πολίτες θα μπορούν να  ξεκινούν με τους ίδιους όρους , χωρίς να είναι απαραίτητη η οικονομική  επιφάνεια  για να μπορεί να ασχολείται κανείς με τα κοινά.

    Υ.Γ. Για να μη θεωρηθεί ότι αυτά τα γράφω, επειδή απέτυχα να εκλεγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο θυμίζω και προηγούμενη ανάρτησή μου  μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ