ΧΩΡΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΙΑΝΩΝ

Γίνεται πολύ κουβέντα στο Δημοτικό συμβούλιο και γίνονται προσπάθειες εξασφάλισης χώρου μέσα στον πευκώνα για την ανέγερση κτιρίου ως μνημείου των προγόνων και φύλαξης κειμηλίων των Καραγατσιανών, όπως αναφέρεται. Απ’ όσα έχω αντιληφθεί υπάρχει συμφωνία μιας ισχυρής πλειοψηφίας μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο για την παραχώρηση του χώρου, αλλά δυσκολεύονται στον τρόπο που θα γίνει η παραχώρηση αυτή.
Σέβομαι και τιμώ τους Καραγατσιανούς , όπως και τους Γκαγκαούζηδες, τους Αρβανίτες, τους Μάρηδες, τους Βλάχους, τους Καρακατσάνους , τους Πόντιους, τους Παραπάγγους , τους Αθίγγανους, τους Πομάκους και οποιαδήποτε άλλη ομάδα ανθρώπων με ιδιαίτερα δικά της φυλετικά ή λαογραφικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση , ότι οποιαδήποτε από τις ομάδες αυτές είναι η περιούσια φυλή, που για χάρη της μπορούν να παραμεριστούν περιβαλλοντικά, πολεοδομικά ή οποιαδήποτε άλλα εμπόδια. Αν και είμαι αντίθετος στην ύπαρξη και δραστηριοποίηση τέτοιου είδους συλλόγων, που στόχο έχουν να περιχαρακώνουν και να υψώνουν διαχωριστικά τείχη μεταξύ των ανθρώπων ξεχωρίζοντάς τους σε ομάδες με βάση τα φυλετικά , γλωσσικά, θρησκευτικά, λαογραφικά και εθιμοτυπικά τους χαρακτηριστικά, σέβομαι τον ισχυρισμό από την άλλη πλευρά , ότι η λειτουργία τους αφορά και υπηρετεί την ιστορική μνήμη , καθώς και τη διατήρηση και αναβίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε ομάδας, ώστε να διατηρείται η παράδοση. Θα ισχυριζόμουν ότι δεν υπάρχει λόγος να αναβιώνουμε και να τονίζουμε , ότι μας κάνει διαφορετικούς , αλλά σεβόμενοι τη διαφορετικότητα στη γλώσσα , στη θρησκεία, στα ήθη και έθιμα, στο χρώμα και τα λαογραφικά χαρακτηριστικά μας να οργανώνουμε την κοινωνία που ζούμε όλοι με αρχές και κανόνες, που δε θα λαμβάνουν υπόψη αυτές τις διαφορές. Δυστυχώς η ιστορία είναι γεμάτη με αφηγήσεις , που γράφτηκαν με το αίμα της διαμάχης ομάδων, που θέλησαν να είναι οι περιούσιες στον ίδιο χώρο , όταν οι επιτήδειοι ηγέτες και ηγετίσκοι καλλιέργησαν κατάλληλα τις διαφορές. Ίσως μάλιστα να βολεύονται και πολλοί υποψήφιοι Δημοτικοί ή Νομαρχιακοί σύμβουλοι, κομματικοί παράγοντες, βουλευτές και λοιποί, βρίσκοντας εύκολα εκλογική πελατεία , όταν η καταγωγή συμπληρώνει την πολιτική ένδεια.
Δεν πρέπει λοιπόν , κατά τη γνώμη μου, να γίνει καμία ειδική μεταχείριση σε κανένα. Αν οι Δημοτικοί σύμβουλοι είναι διατεθειμένοι να αποφασίσουν με την ίδια ευκολία και να παραχωρήσουν αύριο παραδίπλα χώρο και για τους υπόλοιπους Συλλόγους, τότε η όποια ρύθμιση για τους Καραγατσιανούς πρέπει να προβλέπει το ίδιο και για τους άλλους. Το καλύτερο θα είναι να σεβαστούμε όλοι τους λίγους χώρους για πράσινο που έχουμε και να μη παραχωρηθεί για κανέναν ούτε ένα τετραγωνικό από τον πευκώνα.
Αν το υπάρχον λαογραφικό μουσείο και η υπάρχουσα βιβλιοθήκη δεν καλύπτουν τις ανάγκες των Συλλόγων και του Δήμου , τότε ας αγοράσει ο Δήμος ένα οικοδομήσιμο οικόπεδο και να κατασκευάσει ένα χώρο που θα αποτελεί μνημείο ΟΛΩΝ των προγόνων των κατοίκων της πόλης με μια γωνιά για τον ΚΑΘΕ Σύλλογο , όπου θα εκθέτει τα ιερά και κειμήλια που διαθέτει , καθώς και μια ΕΝΙΑΙΑ βιβλιοθήκη με τις ιστορικές ή όποιες άλλες λαογραφικές αναφορές.
Κάθε άλλη λύση θα αποτελεί μια σκανδαλώδη ρύθμιση , που θα εκθέσει πολλούς.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ.....ΔΩΣΕ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΑΤΗ ΝΑ Σ'ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ!!!!!!!!

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΑΝ ΚΑΡΑΓΑΤΣΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΙΣΤΕ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΔΕΣ!!!!!!ΞΕΣΠΙΤΩΘΗΚΑΝ ΕΞ'ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ,ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΗΡΘΑΤΕ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ!!!!!ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ "COLORANDO"
ΛΙΓΟ -ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ,ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
eytyxos poy eisai mauhmatikos ,giati apo geografia,
nostima ta melomakarona
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Αγαπητοί μου φίλοι, αυτούς που ίδρυσαν την πόλη τους σέβομαι και με το παραπάνω. Τους απογόνους τους μέμφομαι , που σπεκουλάρουν στη μνήμη τους και δεν σέβονται αυτό , που εκείνοι σχεδίασαν και σεβάστηκαν για πολλές δεκαετίες, πριν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες του κάθε πολιτικάντη τσιμεντάρουν την πόλη.
Πρόκοψαν και ζωντάνεψαν την πόλη γιατί είχαν την παιδεία και την πρόνοια να συνεργαστούν και να παλέψουν μαζί με τους "χωριάτες" , ο καθένας με ό, τι ήξερε κι αυτό που μπορούσε. Αυτή η γη ανήκει σε ΟΛΟΥΣ μας, δεν υπάρχουν προνομιούχοι και παρακατιανοί παρά μόνο στα μυαλά κάποιων που βολεύονται να κάνουν πολιτική πατώντας σε ευαίσθητες μνήμες και ανόητες φαντασιώσεις , ενώ αδυνατούν να δώσουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της πόλης. Η απόφαση πολλών από μας να αναζητήσουμε το "COLORANDO" μας εδώ και όχι στη Γερμανία , στο Βέλγιο στην Ελβετία ή στην Αθήνα καταλαβαίνει και ο πιο ηλίθιος , ότι μάλλον μας ωφέλησε όλους, "χωριάτες" και "μπουρζουάδες".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ