OTA και νέες Τεχνολογίες. Κείμενο συζήτησης

Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλεται από τις «παλιές καραβάνες» της τοπικής αυτοδιοίκησης , απέναντι στους «πρωτάρηδες» του χώρου είναι η εμπειρία στη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τους ΟΤΑ , εμφανίζοντας σαν «ρίσκο» την υπερψήφιση των πρωτοεμφανιζόμενων διεκδικητών της ψήφου των πολιτών στις Δημοτικές εκλογές.


Πόση αλήθεια υπάρχει όμως σ’ αυτό τον ισχυρισμό; Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το «Παρατηρητήριο» για την κοινωνία της πληροφορίας καταγράφεται ότι στο 4% περίπου των Δήμων και κοινοτήτων υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για εφαρμογή των μέσων της κοινωνίας των Τεχνολογιών! Την εποχή μάλιστα που για κάθε πρόγραμμα της Ε.Ε. που τρέχει είναι απαραίτητη η πρόσβαση στο διαδίκτυο για ενημέρωση και ανάληψη πρωτοβουλιών από τα στελέχη των ΟΤΑ. Είναι απορίας άξιον πως όλοι αυτοί οι «έμπειροι» καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους την ώρα που η «πληροφορία» κυκλοφορεί σε άλλα επίπεδα απ’ αυτά που δραστηριοποιούνται οι ίδιοι. Εκτός και αν η χρησιμότητα της «εμπειρίας» τελειώνει με το κλείσιμο της κάλπης και τη συλλογή των απαραίτητων σταυρών.


  



Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι φορείς της περιφερειακής και της τοπικής διοίκησης (77,28%) θεωρούν απολύτως απαραίτητη την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το φορέα προς τους πολίτες. Από τη μέτρηση πάντως προκύπτει ότι , αν και οι περισσότεροι συμφωνούν στη χρησιμότητα των Νέων τεχνολογιών στην ενημέρωση και έκδοση διάφορων εγγράφων των πολιτών αμφισβητούν την αναγκαιότητα της χρήσης τους στη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Και όμως αυτό είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και ένας μοναδικός τρόπος εφαρμογής της άμεσης Δημοκρατίας μετά από χιλιάδες χρόνια στη χώρα που γεννήθηκε.




      

Οι ανάγκες επομένως ενός Δήμου και μάλιστα μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη δε μπορούν να ικανοποιηθούν με μόνο όπλο την εμπειρία. Χρειάζεται προπάντων γνώση και ικανότητα των στελεχών των ΟΤΑ να παρακολουθούν και να αξιοποιούν τις Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην προβολή του φυσικού, αρχαιολογικού και πολιτισμικού πλούτου των χωριών του Δήμου μας, καθώς για την ενημέρωση για προγράμματα που τρέχουν στα πλαίσια των Εθνικών πρωτοβουλιών, αλλά και αυτών της Ε.Ε. Χρειάζονται άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τη σημασία τους. Άνθρωποι που μπορούν να συλλάβουν τη νέα φιλοσοφία με την οποία πρέπει να λειτουργεί μια σύγχρονη οργανωμένη κοινωνία.

Στη «Νέα Αρχή» υπάρχει η πολιτική βούληση και η δυνατότητα των ανθρώπων που τη στελεχώνουν να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι Νέες τεχνολογίες για:

Εκπαιδευτικούς στόχους για μαθητές, φοιτητές, νέους αγρότες , νέους επιχειρηματίες, καλλιτέχνες

Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών του Δήμου μας και των απανταχού της γης συμπολιτών μας

Προβολή του φυσικού, αρχαιολογικού και πολιτισμικού πλούτου του Δήμου μας

Συνεχή ενημέρωση για τα προγράμματα που τρέχουν και θα μπορούσαν να ενταχθούν στις δραστηριότητες του Δήμου μας προς όφελος των πολιτών της

Συνεχή επαφή με όμορους , αλλά και άλλους Δήμους για συνέργειες σε κοινωφελείς δραστηριότητες στον Εθνικό, αλλά και τριεθνή χώρο που έχουμε το πλεονέκτημα να ζούμε.

Εφαρμογή στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής των πολιτών- και ιδιαίτερα των νέων- στα κοινά μέσω του διαδικτύου στο οποίο φιλοδοξούμε να δώσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.

Αξιοποίηση και υιοθέτηση επιτυχημένων δράσεων άλλων Δήμων στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Ενεργή συμμετοχή των απόδημων συμπολιτών μας στα Δημοτικά μας πράγματα μέσω του διαδικτύου και μεταφορά απ' αυτούς εμπειριών και γιατί όχι και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ένα τεράστιο επιστημονικό , επιχειρηματικό και εργατικό δυναμικό του Δήμου μας είναι διασκορπισμένο στα πέρατα του κόσμου και πιστεύω ότι θα ήταν πρόθυμο να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην προκοπή του τόπου τους. Η συνεύρεση όλων αυτών των ανθρώπων στο διαδίκτυο θα μπορούσε να γεννήσει πολλές ιδέες και δράσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ