ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


    Κάθε εκλογική αναμέτρηση  έχει πάντα τα δικά της  χαρακτηριστικά και  τίθενται από τις πολιτικές παρατάξεις διλλήματα  που απαντώνται μέσω της ψήφου  από τους πολίτες. Τα διλήμματα είναι άλλοτε επινοήσεις των υποψήφιων πολιτικών σχηματισμών , άλλοτε πραγματικά  κομβικά ζητήματα  όπου η έκβαση της εκλογικής μάχης  αφήνει τη σφραγίδα της στην εξέλιξη μιας κοινωνίας .
    Σ’ αυτές τις Δημοτικές εκλογές η πραγματικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για  πλασματικές επινοήσεις. Είμαστε στο μέσο μιας οικονομικής και πολιτικής κρίσης, που διαπερνά ολόκληρο τον κόσμο, σε μια ρευστή παγκόσμια  οικονομία  που γεννά ανασφάλειες  σε όλους,    και ειδικά για το Δήμο μας,  απέναντι σε ένα οξύ δημογραφικό, οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα.
    Έχουμε μπροστά μας τους καινούργιους «Καλλικρατικούς» Δήμους  και η δουλειά που θα γίνει απ’ αυτούς που θα κληθούν  να   τους «στήσουν» θα επηρεάσει δραματικά την αναπτυξιακή  τους  πορεία. 
   Το μεγάλο δίλλημα σ’ αυτές τις εκλογές δεν είναι η θετική ή αρνητική στάση στο μνημόνιο, ούτε αν θα βαφεί πράσινος , γαλάζιος ή κόκκινος ο χάρτης το βράδυ των εκλογών.
    Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τους ανθρώπους , που όχι μόνο  θέλουν, αλλά και μπορούν να  προσαρμόσουν τη λειτουργία των διευρυμένων Δήμων σε μια καινούργια φιλοσοφία , που απαιτεί περισσότερες,  εξειδικευμένες  και στοχευμένες δράσεις των τοπικών  παραγόντων.  Ειδικά για τους Δήμους του Νομού μας υπάρχει η ανάγκη της επιλογής των ανθρώπων , που θα απεγκλωβιστούν οι ίδιοι και θα απεγκλωβίσουν τους συμπολίτες μας από τη λογική  των «επαιτών» της Αθήνας.   
     Κανείς   από τους πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν θα ενδιαφερθεί για το Δήμο μας, αν εμείς οι ίδιοι δεν προσδιορίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε στον τόπο μας και δεν προτείνουμε τρόπους και διεξόδους. Χρειάζεται ανθρώπους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα , που θα μπορούν να συνεννοηθούν και  να εκπονήσουν ένα τέτοιο σχέδιο  για να μπορούν να  διεκδικήσουν σθεναρά από την κεντρική πολιτική εξουσία  την υλοποίησή του.
    Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης  είναι αστείο να  συζητούμε με όρους φτηνών  τοπικών παραγόντων  και να   διαχωρίζουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες του Δήμου μας. Τα προβλήματα του πολίτη στην Ορεστιάδα, στην Παταγή, στον Άρζο, στο Δίλοφο, στη Μ. Δοξιπάρα, στο Σπήλαιο και αλλού , καθώς και στο Δήμο Διδυμοτείχου, Σουφλίου, κ.λ.π. έχουν κοινό παρονομαστή και είναι  από τη μία η πολυετής περιθωριοποίηση  της Θράκης  και προπάντων του Έβρου με το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων από Βορά και Ανατολή εδώ και περισσότερο από  μισό αιώνα και από την άλλη  η απαξίωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής , που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Νομού μας.  Χαρακτηρισμένοι για πολλά χρόνια ως «τόπος εξορίας» και «δυσμενούς μετάθεσης» δυστυχώς το πιστέψαμε και οι ίδιοι ότι δεν έχουμε μέλλον στον τόπο μας. Είναι δική μας η ευθύνη και της Περιφέρειας,  στη θέση του συντονιστή,  να ανατρέψουμε αυτή την αντίληψη και να εκπονήσουμε ένα καινούργιο σχέδιο  με δεδομένη πλέον την άρση  της  γεωγραφικής περιθωριοποίησής μας . Τα σύνορα των τριών χωρών δεν είναι πλέον τείχη απομόνωσης , αλλά  δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με τους όμορους λαούς . Δεν είμαστε πια οι απομονωμένοι «ακρίτες» , αλλά οι προνομιούχοι  γείτονες  μιας πολυπολιτισμικής  κοινωνίας.  Είναι αδιανόητο ένας  εύφορος τόπος, που  για χιλιάδες χρόνια  έσφυζε από ζωή και ήταν το μήλο της έριδας  για όλους τους επίδοξους κατακτητές διαχρονικά, γιατί η φύση τον προίκισε  με μοναδικά προνόμια,   να συνεχίσει να ερημώνει  και να χάνει τους νέους του.  Η ιστορία δεν εξηγεί και δεν επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων κενών. Ο τόπος μας θα ξαναβρεί τη ζωή , που του οφείλει η νομοτέλεια των πραγμάτων. Το ζητούμενο είναι να την αποκτήσει με τα δικά μας παιδιά  και  τα  δικά μας εγγόνια. Αυτή είναι η ευθύνη που θα αναλάβουν όσοι επιλεγούν σ’ αυτές τις εκλογές ,  ανεξάρτητα από παρατάξεις και κόμματα. Αυτή είναι η ευθύνη του κάθε πολίτη του Δήμου μας μπροστά στην κάλπη.
     Το δίλλημα θα είναι η επιλογή  μεταξύ αυτών που  ξέρουν, έχουν καταλάβει τη φιλοσοφία του «Καλλικράτη», έχουν αξιολογήσει σωστά τη θέση του Δήμου μας  στην ευρύτερη περιοχή  και μπορούν  να την υπηρετήσουν ,   απέναντι σ΄ αυτούς  που αντιλαμβάνονται  τις  εκλογές  σαν ευκαιρία  αποστολής μηνυμάτων στην κεντρική εξουσία ή  στην καλύτερη εκδοχή , θέλουν , αλλά είναι αμφίβολο , αν μπορούν.
  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ