21η Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται παγκοσμίως η μέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. 50 χρόνια μετά την 21η Μαρτίου του 1960, όταν δεκάδες ειρηνικοί διαδηλωτές σφαγιάστηκαν στην πόλη Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον των ρατσιστικών νόμων της χώρας, ο ρατσισμός δεν έχει εκλείψει ως φαινόμενο στις «πολιτισμένες» κοινωνίες μας.
Σε εποχές οικονομικής κρίσης όπως η σημερινή, όπου μεγάλα κοινωνικά στρώματα διαβιούν δύσκολα και καθίστανται ευάλωτα στις σειρήνες του λαϊκισμού, ο ρατσιστικός λόγος βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εξαπλωθεί. Ο «ξένος» γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο υπεύθυνος για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Αποκλείεται από τις επίσημες κρατικές δομές, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις διακρίσεις και τη ρατσιστική βία. Γίνεται ο άνθρωπος χωρίς δικαιώματα. Στον ακραίο ρατσιστικό λόγο, χάνει σχεδόν την ιδιότητα του ανθρώπου.

Σε μια Ευρώπη με έντονο το δημογραφικό πρόβλημα, με τους εθνικούς μύθους και τα στερεότυπα να κυριαρχούν, οι μετανάστες καταδικάζονται στην παρανομία εξαιτίας της πολιτικής κλειστών συνόρων, της ανύπαρκτης πολιτικής κοινωνικής τους ένταξης. Με αποτέλεσμα να αποτελούν το χωρίς δικαιώματα φθηνό εργατικό δυναμικό που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Τον εφεδρικό στρατό που χρησιμοποιείται για να περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας που τους θεωρεί υπεύθυνους για τη φτώχεια και την ανεργία των ιθαγενών κατοίκων.

Οι μετανάστες όμως δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα. Όλοι μας μέσα σε ένα τέτοιο ανθρωποφάγο σύστημα είμαστε ξένοι και μετανάστες.

Χρέος όλων μας που συμμετέχουμε στο αντιρατσιστικό κίνημα είναι να αναδείξουμε αυτές τις αθέατες πλευρές της πολιτικής που τροφοδοτεί το ρατσισμό. Να παλέψουμε έτσι ώστε στα σχολεία, στις γειτονιές, στη κοινωνία, οι ρατσιστικές φωνές να γίνουν μειοψηφικές. Να παλέψουμε για ίσα δικαιώματα γηγενών και μεταναστών. Για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και φυλετικές διακρίσεις.



Μεσω της Νέας Γενιάς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ