ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Πρόταση για Κατανομή των σχολικών διακοπών
ΠΗΓΗ: phlou...flis
Με αφορμή τις σκέψεις που ακούστηκαν για πρόωρο κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξαιτίας της γρίππης, δράττομαι της ευκαιρίας να διατυπώσω μια πρόταση που δεν είναι δική μου, μιας και αυτή εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Αφορά στο κλείσιμο των σχολείων στην περίοδο των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα και την κατανομή αυτών των διακοπών.
Ως γνωστόν, τα σχολεία κλείνουν σε κάθε περίπτωση από 15 ημέρες -και αυτός είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους για τους οποίους ο κλάδος των εκπαιδευτικών γενικότερα, βρίσκεται στη ...μπούκα του κανονιού. Τι συμβαίνει λοιπόν σε άλλες χώρες και για άλλους λόγους, όπως οι καιρικές συνθήκες; Τα σχολεία λειτουργούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε προτού επέλθει κόπωση στους μαθητές και στο διδακτικό προσωπικό, κλείνουν για λίγες μέρες (συνήθως μια βδομάδα) και όχι όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, συνολικά 15 και 15 μέρες. Οι περίοδοι αυτοί κατανέμονται στο σχολικό έτος περίπου αναλογικά (πίνακας 2).
Κατ’ αρχάς, η ανάγκη για το κλείσιμο των σχολείων και τη διακοπή των μαθημάτων δεν την επέβαλε κάποιος συνδικαλιστικός φορέας των εκπαιδευτικών ή των μαθητών. Οι συνθήκες και η φύση της εργασίας το επιβάλλουν σε όλο τον κόσμο. Και για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε πίνακες από μια έρευνα-μελέτη του τμήματος Ποιότητας της Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2003) με τίτλο «Συνοπτική παρουσίαση τηςε οργάνωσης του σχολικού χρόνου στην υποχρεωτική εκπαίδευση σε χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία, τον καναδά, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ν. Ζηλανδία». Σ’ αυτή την έρευνα, υπάρχουν πίνακες που περιέχουν τα στοιχεία για κάθε προαναφερόμενη χώρα...

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Διάρκεια σχολικού έτους
ΠΙΝΑΚΑΣ 2. Διάρκεια και κατανομή σχολικών διακοπών
ΠΙΝΑΚΑΣ 3. Ετήσιος αριθμός διδακτικών ημερών
ΠΙΝΑΚΑΣ 4. Διάρκεια σχολικής εβδομάδας
ΠΙΝΑΚΑΣ 5. Εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος και διάρκεια διδακτικής περιόδου (υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση).





Μελετώντας τους πίνακες, θα διαπιστώσει κανείς ότι οι Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί, δεν είναι από τους πιο ...τεμπέληδες, όπως πολλοί τους- μας αποκαλούν (πίνακας 3 & 5).
Και περισσότερες ώρες από άλλους μαθητές και εκπαιδευτικούς εργάζονται και λιγότερες ή ίσες μέρες διακοπών έχουν. Απλώς, είναι συγκεντρωμένες αυτές οι μέρες διακοπών και ...ενοχλούν. Θα μπορούσε και στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να εφαρμοστεί αυτό που ισχύει σε άλλες χώρες, όσον αφορά τις περιόδους διακοπών. Ενδεικτικά σημειώνουμε:
5 μέρες τον Οκτώβριο (από 28 Οκτ. Μέχρι και 1η Νοεμβρ),
10 μέρες το Δεκέμβριο-Ιανουάριο (24 Δεκ μέχι και 2 Ιαν),
7 μέρες τον Φεβρουάριο (15 Φεβρ. Μέχρι και 21 Φεβρ) και
8 μέρες τον Απρίλιο (ανάλογα με το Πάσχα).
Σύνολο 30 ημέρες, όπως ισχύει και σήμερα.
Το πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, προτού νιώσουν την κόπωση και των εξ αυτής συνεπειών της, θα έχουν τις ολιγοήμερες διακοπές για την ξεκούρασή τους. Και τα περί κόπωσης δε θάθελα να θεωρηθεί υπερβολή. Άλλωστε, το Υπουργείο Παιδείας, κατανοώντας αυτή την ανάγκη, θέσπισε τους πέντε περιπάτους-εκπαιδευτικές επισκέψεις εντός νομού, έναν κάθε μήνα, άσχετα από το αν αυτοί μετατρέπονται απλά σε ψυχαγωγικοί.
Με την πρόταση αυτή, δεν προτίθενται επιπλέον ημέρες διακοπών αλλά ούτε και αφαιρούνται -έτσι δεν θίγονται ...κεκτημένα δικαιώματα ένθεν κακείθεν. Γνωρίζουμε πως δεν ανακαλύπτουμε σήμερα την Αμερική -κοινότυπο αλλά αληθινό- δεν πρωτοπορούμε. Αν θέλετε, αντιγράφουμε ένα από τα καλά στοιχεία άλλων συστημάτων.

Σχολιάζοντας την ανάρτηση του συναδέλφου θα προσθέσω ότι δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου -αρχές Νοεμβρίου ξεκινούν οι μαθητές τις καταλήψεις των σχολείων τους. Αν δεν ήταν οι πολυήμερες εκδρομές το Μάρτη είμαι σίγουρος , ότι θα επαναλαμβάνονταν και τότε.

Σχόλια

Ο χρήστης yiohan είπε…
Ωραιο το αρθρο και αρκετα κατατοπιστικο για τις ημερες διακοπων των εκπαιδευτικων. Πραγματι υπαρχουν αλλοι που καθονται παραπανω. Η διαφορα μας δεν ειναι αυτη. Η διαφορα ειναι οτι οι αλλοι ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μαθημα τον υπολοιπο χρονο.
Την καλησπερα μου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ