OI IOI ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣ

Μέσα στο νερό, στο πολυτιμότερο αγαθό για τη ζωή , αναπτύσσονται ταυτόχρονα  και  μικροοργανισμοί , που  όταν το  μολύνουν,  το  μετατρέπουν στην πλέον  επικίνδυνη  απειλή  για την ύπαρξή της!  Όποια σχέση έχει το νερό με τη ζωή,  την ίδια σχέση έχει και η ενημέρωση των πολιτών και η ελευθερία  της έκφρασης  με τη  δημοκρατία.  Αν δεν υπάρχει  σωστή ενημέρωση των πολιτών και ελευθερία στην έκφραση δεν μπορεί να ζήσει η δημοκρατία. Στη σκιά της ελευθερίας  αναπτύσσονται   δίκτυα παραπληροφόρησης , κατασκευασμένες εικόνες ,  βίντεο  και «ειδήσεις»  σαν θανατηφόροι ιοί, που  μολύνουν τη δημοκρατία  και είναι ικανοί να τη σκοτώσουν.
  Για τη ζωή  υπάρχουν  διάφορα φίλτρα, που μπορούν να την  προστατέψουν   ακόμα κι όταν το νερό  είναι  μολυσμένο.  Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και  για τη δημοκρατία; 
  Ειδικά στο διαδίκτυο , όπου οι «πηγές» πληροφόρησης  είναι πολλές φορές χωρίς φανερή ταυτότητα, κυκλοφορούν μαζί με τους ιούς που προσβάλουν τα λογισμικά των συσκευών μας και αμέτρητοι «ιοί», που στόχο έχουν να προσβάλουν το λογισμικό  του μυαλού μας.     Απευθύνονται κυρίως σ’ αυτούς που αρκούνται  στις εικόνες και τους τίτλους των κάθε λογής αναρτήσεων  χωρίς να περάσουν την «πληροφορία»  από κανένα λογικό φίλτρο.  Σ’ αυτούς που βολεύονται , όταν  η εικόνα ή ο τίτλος  χαϊδεύει την κοσμοθεωρία τους. Ειδικά σ’ αυτούς που έχουν ατράνταχτες βεβαιότητες , όπως σωβινιστές,  εθνικιστές,  θρησκόληπτους,  φανατικούς  οπαδούς  αθλητικών ομάδων ,  ιδεοληπτικούς  και γενικά όσους  έχουν ανάγκη από  την ύπαρξη ενός «αντίπαλου δέους», ενός  ορκισμένου  «εχθρού», ενός μυστηριώδους «μεσσία» ικανού να ανατρέψει  με υπερφυσικό τρόπο τα δεδομένα που δημιουργούνται από την σκληρή πραγματικότητα . Η χαρά τους  είναι να  πλήττονται  οι  «εχθροί» πραγματικοί  ή φανταστικοί, χωρίς να τους ενδιαφέρει,  αν αυτό γίνεται με ψέματα ή αλήθειες.  Είναι σε πόλεμο με την  αντίθετη άποψη, που είναι  απλά η προπαγάνδα του «εχθρού»  και  δεν πρέπει να τους δημιουργήσει  ρωγμές  στις «βεβαιότητές»  τους.
  Πάντα υπήρχαν αυτοί που προσπαθούσαν να αποπροσανατολίσουν τα μυαλά των ανθρώπων, ώστε να μη διακρίνουν εύκολα τους πραγματικούς τους  αντίπαλους, αλλά και να στρατολογούν «στρατιώτες» έτοιμους για πόλεμο. Συνήθως αυτή τη δουλειά την έκανε το ιερατείο κάθε θρησκευτικής  ή «εθνικιστικής» οργάνωσης, οργανωμένα, συντεταγμένα και δομημένα πάνω σε δόγματα πασπαλισμένα με δείγματα λογικής.  Έξω απ’ αυτές τις οργανώσεις η δουλειά ήταν δύσκολη.
  Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης   βρήκαν πιο εύκολα το ρόλο τους.  Δε χρειάζεται  η συμμετοχή σε συγκεκριμένες οργανώσεις, ούτε η υιοθέτηση  εμφανούς ιδεολογίας .  Άλλωστε οι ιδεολογίες έχουν ήδη καταπέσει  στην «κοινή γνώμη»  σαν εργαλεία  ερμηνείας  των κοινωνικών μεταβολών και έπαιξαν σημαντικό ρόλο γι’ αυτό  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Μετατρέπονται   σε αυτόματους αναμεταδότες  των «πληροφοριών», που αναδεικνύονται ή κατασκευάζονται  από στρατευμένα, «φίλια»  sites,  είτε αναδημοσιεύοντάς τες,  είτε  με το «μου αρέσει» στις αντίστοιχες αναρτήσεις.  Έτσι βάζουν πλάτη  και στις  πιο ακραία αντιδραστικές  και παράλογες αντιλήψεις  συσκοτίζοντας αποτελεσματικά το νοητικό ορίζοντα των ανθρώπων.   Αθόρυβα, βουβά , συστηματικά  σπρώχνουν   τις  λάσπες, τα σκουπίδια,  τους  ψιθύρους  της παραπληροφόρησης και τα  λύματα  του διαδικτύου σε όλους μας  μέσω των «φίλων», που ηθελημένα ή αθέλητα  γίνονται αγωγοί  διάχυσής τους  και  δίνουν τροφή  στους  ιούς των μυαλών μας σε αγαστή συνεργασία με τα παραδοσιακά ΜΜΕ, όπου πολλοί  «δημοσιογράφοι» βρίσκουν μπόλικο  δωρεάν υλικό για το ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό τους χρόνο.  Διαμορφώνονται πλασματικά  "κοινωνικά  ρεύματα" μέσα στην πραγματική  κοινωνία,  δρώντας  παραλυτικά   στα αντισώματά της.  Εκτρέφεται  κάτω από τη μύτη μας  με πλήρη συσκότιση το τέρας του φασισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας  που είναι οι θανάσιμοι εχθροί της δημοκρατίας και αποκτούν μέσα στην κοινωνία   σάρκα και οστά  ηλίθιες βεβαιότητες, που δυστυχώς διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα στα ελλειμματικής παιδείας στρώματά της και δημιουργούν ακόμα και κοινοβουλευτικές ομάδες, που ορίζουν τις ζωές μας .  Η λογική και ο ορθολογισμός  ηττώνται κατά κράτος.  Συνηθίζουμε σιγά-σιγά  το τέρας  και το κάνουμε φίλο μας, διασκεδάζοντας ίσως μαζί του,  όσο έχει καλά κρυμμένα τα δόντια του.

      Για να μην παρεξηγηθώ από τους φίλους μου στο fb , αυτά που γράφω δεν αφορούν όσους  έχουν το θάρρος της γνώμης τους  και έχουν τη γενναιότητα  να υποστηρίζουν τις απόψεις τους, όσο διαφορετικές κι αν είναι από τις δικές μου.  Αφορά  εκείνους που αλόγιστα, χωρίς να γνωρίζουν τις πηγές των «πληροφοριών»  τους, χωρίς κανένα επιστημονικό ή λογικό  έρεισμα  για οικονομικά, ιατρικά, στρατιωτικά , πολιτικά, κοινωνικά και πολλά ακόμα θέματα , αναμεταδίδουν απλά αναρτήσεις, σπιλώνοντας  πρόσωπα, θεσμούς και βασικά θεμέλια της δημοκρατίας.  Η αντιπαράθεση σε οποιοδήποτε θέμα είναι  καλοδεχούμενη.  Σε κάθε μου παρέμβαση  στις αναρτήσεις τους δεν βλέπω   απέναντί μου αντίπαλους ή «εχθρούς». Θεωρώ ότι έχω φίλους που έχουν διαφορετική θέα των ίδιων  πραγμάτων και ο καθένας βλέπει  από τη θέση του τη δική του «αλήθεια». Για όλα τα πράγματα- και ιδιαίτερα για τα σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα-  δεν υπάρχει μία μόνο αλήθεια.  Ωφελεί όλους μας να κατανοούμε  πως βλέπουν οι άλλοι από τη δική τους πλευρά κάθε κοινωνικό φαινόμενο, παρά να συγκρούονται ανελέητα οι «βεβαιότητές» μας.  Ο διάλογος και διάθεση όλων μας να σεβόμαστε την αντίθετη άποψη είναι η ουσία της δημοκρατίας, που ενδιαφέρεται   και αγκαλιάζει  τον πολίτη  σε όποιο μέρος της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και  ανθρώπινης  θέσης  κι αν βρίσκεται. Δεν αφορίζει, δεν εκδικείται, δεν σκοτώνει…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ