ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ



Διαβάζουμε και ακούμε πολλά τελευταία με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις χρονικές περιόδους που εκδηλώνονται. Θα διαβάσει κανείς απόψεις που εκφράζονται με χαρακτηρισμούς του είδους " Αξεστοι ημιχωρικοί με κρυφά εισοδήματα" κλπ κλπ , που κατάφαγαν τις επιδοτήσεις τόσα χρόνια σε τζιπάρες 4χ4, σε ξενυχτάδικα , σε πολυτέλειες και κάθε λίγο και λιγάκι μας αναστατώνουν και εκβιάζουν την κοινωνία μας κλείνοντας τους δρόμους και διεκδικώντας κάθε φορά περισσότερα «λύτρα». Θα μπορούσε να απαντήσει κανείς με επιχειρήματα του ίδιου τύπου και απόψεις του είδους «Κωλοαθηναίοι με όλα τα μέσα, νοσοκομεία, γκόμενες κλπ» , που για χάρη σας επιτρέπονται οι εισαγωγές από τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές αναγκάζοντας τους Έλληνες αγρότες να πωλούν κάτω από το κόστος παραγωγής τα προϊόντα τους. «Κωλοέλληνες που θεωρείται το κάθε είδους δικό σας επίδομα ιερό , αλλά απαράδεκτο, όταν καταβάλλεται στους άλλους και τους αγρότες πολίτες δεύτερης κατηγορίας –κάτι μεταξύ Αλβανών και Πακιστανών- που τους ταιριάζει να βρίσκονται συνεχώς μέσα στα χώματα και τις λάσπες έτοιμους να σας εφοδιάζουν με πάμφθηνα, υγιεινά σιτηρά και λαχανικά σε κάθε ζήτηση. Σας βολεύει να δουλεύει ο Κινέζος , ο Αιγύπτιος, ο Μεξικανός, ο Ινδός και οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος στον κόσμο για 2 δολάρια την ημέρα σε χωράφια που τα λυμαίνεται η μαφία του διεθνούς κεφαλαίου και λέτε ότι οι επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών καταδικάζουν σε πείνα όλους αυτούς, καθώς επίσης λέτε με περισσό θράσος στον Έλληνα αγρότη να αμείβεται κι ‘ αυτός με τον ίδιο τρόπο ή να ψάξει για άλλη δουλειά. Με τη λογική σας κάθε Φθινόπωρο θα απολύεται το 90% των πυροσβεστών μέχρι τον Ιούνιο (δε μας χρειάζονται τόσοι το χειμώνα), θα σταματούμε να συντηρούμε τη στρατιωτική μας μηχανή , όταν διανύουμε περιόδους ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονες και θα ωθούμε τους στρατιωτικούς να βρουν αλλού δουλειά ή θα σταματούμε την πληρωμή τους. Θα απολύονται το καλοκαίρι όλοι οι Εκπαιδευτικοί –αφού είναι κλειστά τα σχολεία- Να σταματήσουν να επιδοτούνται τα φτηνά εισιτήρια στα μετρό, τους προαστιακούς και τα αστικά λεωφορεία σας κ.λ.π, κ.λ.π.


Η συζήτηση του Αγροτικού προβλήματος με οικονομικούς όρους μόνο και τέτοιου είδους επιχειρήματα αδικεί την πλειοψηφία των αφανών Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, που δε μπορεί η πολιτεία να τούς αντιμετωπίζει , όπως οποιονδήποτε Έλληνα επιχειρηματία. Είναι ανάγκη οποιαδήποτε κοινωνία να διατηρεί τη δυνατότητα παραγωγής των απαραίτητων προϊόντων διατροφής της ανά πάσα στιγμή. Τα απαραίτητα εργαλεία παραγωγής, ο τρόπος χειρισμού τους , η τεχνογνωσία και οι άνθρωποι που ξέρουν να καλλιεργούν δε μπορούν να δημιουργηθούν εύκολα από το μηδέν, αγαπητοί μου αστοί. Ούτε μπορούμε να στηριχθούμε μόνο σε ότι εισάγουμε , όσο φτηνά κι’ αν μας κοστίζει σ’ αυτή τη συγκυρία. Εξίσου σημαντική με την εθνική και την πολιτική είναι κατά τη γνώμη μου και η διατροφική μας ανεξαρτησία.
Θα μου πει κάποιος : Τι ξέρεις εσύ φιλαράκο, καθηγητή , από αγροτιά;
Λοιπόν γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια, δουλέψαμε όλα τα μέλη της σ’ αυτή τη γη από μικρά παιδιά , βοσκήσαμε γελάδια και γουρούνια , μαζέψαμε με τα χέρια καλαμπόκια και σουσάμια μέσα στο λιοπύρι του Αύγουστου , όργωσα και έσπειρα τα πρωινά και τις κρύες νύχτες του Νοέμβρη. Έζησα την αγωνία των γονιών μου να ξεπληρώσουν τα γραμμάτια του τρακτέρ , της σπαρτικής μηχανής για στάρια, για βαμβάκια, κ.λ.π. , των σωλήνων και των πυραύλων για τα ποτιστικά , καθώς και το ρίξιμό τους από τον έμπορο και την παντελή έλλειψη υποστήριξης από την πολιτεία. Όσες οικογένειες είχαν την ατυχία να τους πάει κάτι στραβά , τα μάζεψαν και έφυγαν μετανάστες για τη Γερμανία και την Αθήνα. Κανείς τους δε γύρισε πια να ασχοληθεί με τη γεωργία. Κανείς. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι, φίλοι μου αστοί, οι καλοκάγαθοι άνθρωποι που περιστοιχίζονται από προβατάκια και κοτούλες, μέσα σε καταπράσινα λιβάδια και φυτείες από σπαρτά (λες και μεγαλώνουν όλα μόνα τους και προσφέρουν χωρίς κόπο τους καρπούς τους), ανέμελοι και αργόσχολοι , που σκοτώνουν τις ώρες τους στα καφενεία και τα ξενυχτάδικα όπως τους φαντάζεστε επηρεασμένοι ίσως από την εικόνα της τηλεόρασης . Η καθημερινότητα του αγρότη είναι πολύ σκληρή, φίλοι μου. Είναι δύσκολο να παλεύεις καθημερινά με τα στοιχειά της φύσης , συνήθως μέσα στη ζέστη και στο κρύο.
Τις επιδοτήσεις τους οι Ευρωπαίοι δεν τις έδωσαν επειδή τους περίσσευε η φιλανθρωπία, ούτε με το αζημίωτο. Όλα αυτά τα τεράστια τρακτέρ που βλέπετε, τα κάθε είδους μηχανήματα συγκομιδής πατάτας , σιταριών, καλαμποκιών, ηλιόσπορων, βαμβακιών κ.λ.π. , οι σωλήνες ποτίσματος, οι πύραυλοι, τα 4χ4 αγροτικά τζιπ, τα φάρμακα, τα λιπάσματα κ.λ.π., κ.λ.π. δικά τους προϊόντα είναι. Κάθε παλιοσίδερο της βιομηχανίας τους, κάθε σωλήνας άρδευσης, κάθε φάρμακο , κάθε λίπασμα ανταλλάχθηκε με πολλούς τόνους αγροτικών προϊόντων, που οι επιτήδειοι έμποροι τα πωλούσαν σε σας 10 φορές ακριβότερα και φαρμακωμένα. Τα μόνιμα κορόιδα έμεναν πάντα με το μουτζούρη (βλέπε χρέη στην Αγροτική τράπεζα και μηχανήματα) στο χέρι και μόλις κατάφερναν να ξεχρεώσουν τα μηχανήματα για την παραγωγή του Α προϊόντος, που επιδοτούνταν, επειδή το ζητούσε τάχατες η αγορά , αίφνης έρχονταν πάμφθηνο από κάποια άλλη χώρα και έμεναν πάλι με τα άχρηστα πλέον μηχανήματα στην αυλή. Φτου κι’ απ’ την αρχή και πάλι να χρεώνονται για την αγορά καινούργιων μηχανημάτων που χρειάζονταν για την παραγωγή ενός Β προϊόντος με την ίδια πάντα κατάληξη. Μέσα στα μπλόκα λοιπόν βρίσκονται και αυτοί που είναι μέσα στο κόλπο της εμπορίας , είτε των προϊόντων , είτε των μηχανημάτων παραγωγής, είτε της καλλιεργήσιμης γης παριστάνοντας παράλληλα και τους αγρότες και όντως τα παίρνουν από πολλές μεριές και έχουν τη δυνατότητα να δρουν οργανωμένα και μεθοδικά, αλλά και οι άλλοι , που από την παιδική τους ηλικία μέχρι τα βαθειά γεράματα πληρώνουν χρέη με υποτιμημένο μόνιμα το προϊόν της σκληρής τους εργασίας γεμίζοντας τις αυλές με άχρηστα παλιοσίδερα. Είναι αυτοί που δε καταλαβαίνουν ποτέ, πως το στάρι που πωλούν 10 λεπτά το κιλό , το αγοράζουν σαν ψωμί στα 1,60 ευρώ το κιλό, το γάλα που πουλούν 30 λεπτά το βρίσκουν σαν γιαούρτι στα 2 ευρώ τα 250 γραμμάρια , πως γίνεται να παράγουν προϊόντα για να χορτάσουν χίλιους ανθρώπους και τελικά , όταν τα πωλούν να μη μπορούν να θρέψουν ούτε καν τις δικές τους οικογένειες!!!
Είναι ανάγκη η πολιτεία να διαχωρίσει τους έμπορους αγροτικών προϊόντων –ιδιοκτήτες αγροτικής γης από τους αγρότες – παραγωγούς προϊόντων, που είναι απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή των Ελλήνων . Οφείλει να στηρίξει τους αγρότες-παραγωγούς υγιεινών προϊόντων διατροφής με όλα τα μέσα , ώστε να διατηρούμε τη διατροφική μας αυτονομία, σε οποιεσδήποτε συνθήκες διαμορφωθούν στην παγκόσμια αγορά. Να ξέρουμε όλοι οι καταναλωτές ότι το τάδε προϊόν παράγεται από τους τάδε παραγωγούς με τα τάδε μέσα και κοστίζει τόσα ευρώ το κιλό, ενώ το άλλο είναι αγνώστου παραγωγού , παράγεται εκεί με άγνωστα μέσα και κοστίζει τόσο. Να γίνει συνείδηση όλων των καταναλωτών ότι ό, τι πωλείται σαν «πατάτα» δεν είναι πάντοτε πατάτα , ό, τι πωλείται σαν «μήλο» δεν είναι πάντοτε μήλο. Αυτή η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ομοειδών προϊόντων με μοναδικό κριτήριο προσφοράς και ζήτησης την τιμή είναι ηλίου φαεινότερο ποιους ευνοεί και ποιους βλάπτει
Η επιβίωση των αγροτών και η δυνατότητά τους να συνεχίσουν να παράγουν θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι υπόθεση εθνικής επιβίωσης και διατροφικής ανεξαρτησίας , που θα επηρεάσει καθοριστικά την υγεία των παιδιών μας. Η οικονομική τους στήριξη συνεπώς δεν πρέπει να παρομοιάζεται με κανενός είδους επιδότηση οιασδήποτε άλλης επιχειρηματικής δραστηριότητας. .

Σχόλια

Ο χρήστης ikor είπε…
Καλησπέρα Χρήστο.

Πολύ ανθρώπινη η προσέγγισή σου. Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα "μπλόκα" έχει χαθεί ο προσανατολισμός.

Εκείνο που νομίζω ότι σήμερα πρέπει να δούμε είναι πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου. Και πώς θα παραδειγματιστούν όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα από υπαρκτά παραδείγματα επιτυχημένων συνεταιρισμών.
Ο χρήστης Nikos Lioliopoulos είπε…
Για την ώρα θα γράψω μόνο ένα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
.Αυτο το κειμενο ειναι σαν να το έγραψα εγω, έγραψες ολα οσα θελω να φωνάξω αυτές τις μέρες.
Θα επανέλθω με σχόλιο αργότερα.
Ο χρήστης monahikoslikos είπε…
Λυπάμαι που θα το πω αλλά αν πορευτούν οι αγρότες με τέτοια μυαλά το ΄13 που θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις θα ψάχνουν για καμιά δουλειά κλητήρα στην πόλη.
Ο χρήστης monahikoslikos είπε…
@Nikos Lioliopoulos:
Νίκο ρίξε κι εδώ μια ματιά είμαι βέβαιος πως έχεις να κερδίσεις.
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Μοναχικέ Λύκε,
Δεν αμβισβητεί κανείς ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα για τους αγρότες. Γιαυτό η πολιτεία μια και διαθέτειεπιστήμονες που μπορούν να δουν μερικά χρόνια πιο πέρα θα πρέπει να παίξει ρόλο στον προσανατολισμό που πρέπει να πάρει η αγροτική οικονομία. Δε μπορούμε να περιμένουμε απο τους αγρότες να αναλύσουν και να αξιολογήσουν τα εξαιρετικά σύνθετα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς και να βρουν απο μόνοι τους το δρόμο.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο σύνολό τους σαν κοινοί εκβιαστές. Το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων δεν είναι απλά και μόνο η αβεβαιότητα για την επαγγελματική τους επιβίωση. Οι περισσότεροι έχουν χρεωθεί με υποθηκευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και είναι πολύ απλοϊκό το να λές έτσι απλά: Φιλαράκο τελείωσαν τα ψωμιά απ' αυτή τη δουλειά. άλλαξε επάγγελμα!!! Η κάθε αγροτική οικογένεια είναι και μια βιοτεχνία απο μόνη της με τεράστιο το κόστος του κεφαλαιουχικού της εξοπλισμού.
Ο χρήστης Θανασης Ξ. είπε…
Αγαπητέ κύριε Χαρακοπίδη..

Τα μπλόκα πού χωράνε στην επίλυση όποιου προβλήματος;; Να αναγνωρίσω πως έχουν όντως πολλά προβλήματα, τους μεσάζοντες, τον διεθνή ανταγωνισμό, τις πολιτικές της Ευρώπης, τους 300 εθνοπατέρες μας που ποτέ δεν νοιάστηκαν (όχι μόνο για τους αγρότες, για κανέναν), να τα δεχθώ όλα.
Όμως συγνώμη, αλλά με ενοχλούν εκφράσεις όπως 'εθίστηκαν στις επιδοτήσεις' (τραβάτε με κι ας κλαίω), 'διάλογος για τα πανηγύρια' 'γυναίκα υπουργός' με ενοχλούν εκβιασμοί 'κλείνω το λιμάνι' 'κλείνω τους δρόμους', ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ, κι όσο αυτοχαϊδευόμαστε σαν λαός τόσο πλησιάζουμε στην καταστροφη..
Ο χρήστης cynical είπε…
Καλησπερα Χρηστο,

μπραβο! Ενα τετοιο κειμενο περιμενα να διαβασω, μεσα στο σωρο των ευκολων αναθεματων που ακουγονται απο παντου.
Ο χρήστης monahikoslikos είπε…
@Χρήστο Είναι νομίζω πολύ αργά για δάκρυα και λυπάμαι γι αυτό, οι αγρότες γλυκάθηκαν με τις επιδοτήσεις τις οποίες -ας είμαστε ειλικρινείς- δεν αξιοποίησαν για να γίνουν ανταγωνιστικοί, κάπου πίστεψαν ότι πάντα (άλλοτε κλείνοντας τους δρόμους και άλλοτε λόγω επικείμενων εκλογών) θα τα καταφέρνουν και τώρα που στερεύουν δια παντός οι επιδοτήσεις ο χρόνος δεν επαρκεί να γίνει ότι δεν έγινε τα τελευταία 30 χρόνια, δυστυχώς!!!!!
Ο χρήστης katerina είπε…
Χρηστο Καλησπέρα,
Διαφωνώ επι της ουσιας στο ποστ σου.
Ειτε αρεσει σε κάποιους ειτε σε κάποιους όλους όχι, η Ελλαδα ειναι μελος της ΕΕ, ανηκει στην Ευρωζωνη, και το πιο σημαντικό, η Ελλαδα ειναι μια ανεπτυγμένη χωρα σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Αρα το να μιλάμε για την «επιβίωση των αγροτών και η δυνατότητά τους να συνεχίσουν να παράγουν θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι υπόθεση εθνικής επιβίωσης και διατροφικής ανεξαρτησίας», θα στεκοταν μόνο αν αντιλαμβανομαστε την Ελλαδα του 21ου αιωνα σαν την Αλβανία του Χοτζα.

Όσον αφορά την φραση σου... «που θα επηρεάσει καθοριστικά την υγεία των παιδιών μας.», ή για τα υγεινα ελληνικά λαχανικά, σιτηρα και κτηνοτροφικά προιοντα.... προτιμώ να μην μιλήσω. Αν θες προσωπικά αυτό ειναι και το μεγαλυτερο έγκλημα που τους καταλογιζω. Οι ιστορικοι του μέλλοντος μας, θα στησουν στα δυο μέτρα την πλειοψηφια των συμβατικών αγροτών για την τραγική ρυπανση ολου του ελληνικου υδροφορου οριζοντα, όσο για την υγεια των παιδιών μας, αλοιμονο αν την αφησουμε στα ανεξελεγκτα και ανευθυνα χερια τους, που ρημαξαν τα πάντα με την αλογιστη χρηση επιτρεπομενων και ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ φυτοφαρμακων.

Όσον αφορα σε αυτόν τον συγχρονο σκλαβο, την τραγική φιγουρα του ανασφαλιστου, υποαμειβομενου μεταναστη που φτυνει το γαλα της μάννας του, στις άθλιες ελληνικές καλλιεργιες...προφανώς για τους τζαμπα μάγκες, εργατες της γής, όπως αυτοαποκαλουνται όταν βολευει... προφανώς δεν υπάρχει.

Στην Ελλαδα Χρηστο, κατορθωσαμε το ...ακατορθωτο. Κάναμε τον Ελληνα αγρότη ένα υβριδιο επιχειρηματία και δημοσίου υπαλλήλου, που θεωρεί αυτονοητο να επιδοτειται για ότι εκεινος θέλει να πουλήσει.

Οι έλληνες αγροτες ειναι αυτοι που εξεθρεψαν τοςυ χοντρεμπορους, μιας που δεν ειχαν κανενα λόγο να δημιουργησουν ειτε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ συλλογικά οργανα για να διαπραγματευτουν με τον χοντρεμπορο, ειτε δεν διανοηθηκαν να δημιουργησουν αυτό που έκαναν όλοι οι ευρωπαιοι συναδελφοι τους, τα καναλια τυποποιησης και διαθεσης. Απλά περιμενανε τον ...ΜΙΣΘΟ. Βολευτηκαν με επιδοτησεις, με καταστρατηγήσεις ξεπουλώντας την ψηφο τους, στην ζουλα ενισχυσεις, μαιμου αποζημειωσεις, εικονικές λιστες, ανυπαρκτα οικοπαρκα, και ρυπανση... απιστευτη ρυπανση, απιστευτη καταχρηση φυτοφαρμάκων.

Χρηστο δεν θα ήθελα να απαριθμησω ποιος πληρωνει τις φοροαπαλλαγές που ...θεωρουν κεκτημενο τους, δεν θα ήθελα να μιλήσω για το ποιος πληρώνει τον ΟΓΑ και την συνταξη τους, δεν θα ήθελα να μιλήσω για το ποιος πληρωνει τις εξωφρενικές επιδοτησεις και τα δανεια της Αγροτικής για να πάρουν τα τρακτερ με aircondition. Αλλά μετά απο εικοσι χρονια κομματικής καπηλειας, εκβιασμων με πλοκα και ψευτοτσαμπουκάδων στα καναλια, έβαλan μια κοινωνια απεναντι τους.

Τωρα οι εγχωριοι αγροτοσυνδικαλιστές, έμειναν με τους κομματικούς κλακαδορους να παλευουν να τους αποθεωσουν. Ματαιος κόπος. Σε πεισμα της πραγματικότητας οι αγροτες θεωρουν τον εαυτο τους σαν την ραχοκοκαλια της εθνικής οικονομίας. Το ποσο επι της % του ΑΕΠ που παραγουν, ειναι η μονη απαντηση.

Τωρα οι εγχωριοι αγροτοσυνδικαλιστές, ειτε ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ την ΝΔ, ειτε ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ το ΠΑΣΟΚ, ειτε παριστανουν τους αυθεντικους υπερασπιστες του Μαρξισμου Λενινισμού, έφτιαξαν το αγροτοπατερα ΚοκκινουλοΓκανηΜπουτα.
Με γεια τους και με χαρα τους....

Σκηνικό προαναγγελθεντος θανατου. Πολυ αργά για τα όποια δακρυα.
Ο χρήστης katerina είπε…
Και κάτι τελευταιο Χρηστο.
Η GAP χτιστηκε με εθνικές ισορροπιες τρόμου στην ΕΕ.
ήταν το πάτημα των δυνατών Γάλλων, που ειχαν μεγάλο αγροτικό τομέα και η συμφωνια τους με τους Γερμανους που ειχαν καλή βιομηχανια και πρωτες υλες για αγροτικά μηχανηματα.

Ειχε όμως ένα μακροπροθεσμο στοχο, που τωρα ήταν πια η ώρα να εκπληρωθεί. Να δοθεί ο χρονος και το χρημα στοςυ ευρωπαιους αγροτες και να εκσυγχρονισουν τις καλλιεργειες τους και να γίνουν και οι ίδιοι επιχειρηματιες. Και όλοι, σε μεγαλο ή μικρό βαθμό το πετυχαν.

Αληθεια πως ειναι δυνατόν η Ελλαδα, που πηρε αναλογα με τις εισφορές της στον Ευρωπαικό κορβανα και τον πληθυσμό της, τις μεγαλυτερες αναλογικά επιδοτησεις (χαριν βέβαια και της ελληνικης δημιουργικής πολιτικής που πληρωνουμε τωρα όλοι), να έχει το χαμηλοτερο κατα κεφαλήν αγροτικό εισοδημα σε όλη την Ευρωπη; Γιατί άραγε;

Θα μου πει κάποιος ότι φταιει το ελληνικό "ΚΡατος" που παραχαιδεψε το εκλογικό σωμα των αγροτών, τους πελατες του, που εξεθρεψε τα τερατα και τους τζαμπα μάγκες και τωρα παλευει να διαχειριστεί. Δικιο θα εχει....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
monaxike like

τα δακρυα του Γιώργου γρήγορα τα ξεχασατε,,να τα λουστειτε λοιπον
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητη Κατερινα
Εβαλες πολλα θέματα ασχετα με το θέμα.
ο <> δεν ειναι μεταναστης,αλλά ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ.Μετανάστης ηταν ο παππους μου που πηγε ΝΟΜΙΜΑ στην Γερμανια.
Κι αν φτύνει το γάλα της μάνας του ,ας γυρίσει πάλι στην πατρίδα του δεν τον κρατα κανείς!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΡΕ ΣΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ "ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ" ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ?ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΛ.ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕ ΤΗΝ Κ.Α.Π.
ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
ΣΕ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ,ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ?ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ?
ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ,ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ.
Ο χρήστης katerina είπε…
Χρηστο μπορώ να απαντησω στο blog σου στον Ανωνυμο των 8.40 για το θέμα των "λαθρομεταναστών" που καλλιεργουν την ελληνική γη;

Χρηστο σέβομαι πάρα πολύ το blog σου, και ζητώ την άδεια σου να απαντησω όπως πραγματικά θα ήθελα, που όμως μπορεί αν δημιουργησει εντασεις που πιθανά δνε θέλεις να υπάρχουν στο blog σου. Απολυτως σεβαστό.

Θα απαντησω όταν μου δωσεις την άδεια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οχι Κατερινα σε παρακαλω.Αρκετα εχουμε τραβηξει απο ανωνυμους ψευτομαγκες στα blog μας δε νομιζεις? Ας μείνουμε στο θεμα καλυτερα.
Νικος.Λιολιοπουλος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω τι ειναι αυτο που σε εκανε να θυμωσεις και να θελεις την αδεια του Χρηστου.
Δηλαδή ο μεταναστης και ο λαθρομεταναστης ειναι τι ιδιο και το αυτο??
Και το άλλο αν δεν του αρεζει να γυρίσει πισω στην πατριδα του..
Αιδως Αργειοι
8:40
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Κατερίνα στο blog μου μπορεί ο καθένας να απαντά όπως θέλει, αν εκτιμά ότι αξίζει να σχολιάσει κάτι.
Ο χρήστης katerina είπε…
Η ιστορία καλέ μου Ανωνυμε γραφεται απο μεταναστευσεις.
Και αυτοι οι «λαθρομεταναστες» για τους οποίους τόσο απαξιωτικά μιλάς εσύ, ειναι αυτοι που με τα φτηνα εργατικά χερια, ανεβάζουν το ΑΕΠ της κάθε χωρας, αυτοι που τιμουν με την παρουσια τους την χωρα που τοςυ προσφερει ενα μεροκαματο του τρόμου, και συνθηκες εργασιακου μεσαιωνα, όταν οι ιθαγενεις, βάλουν βρακι στον κώλο τους και θεωρησουν πια απαξιωτικές τις εργασίες που έκαναν μεχρι εκεινη την στιγμή.

Η αθρόα εισροή των ξένωναπο το 1993, ειναι αυτή που έδωσε ζωή στην ελληνική επαρχία, στην ελληνική κτηνοτροφία, στην ελληνική οικοδομή, στην ελληνική βιομηχανία και μεταποιηση, η υπεραξια της εργασίας αυτών των ανθρωπων ανεβασε το εισοδημα των ...πατριωτών Ελληνων.

Στην πράξη δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα ...μιας που αυτό το δικό μας Κράτος, η δική μας Πολιτεία, Εμείς... αποφασίσαμε να ΜΗΝ έχουμε νόμιμους μετανάστες.
Τους πετάξαμε το ξεροκόμματο μιας ημινομιμης άδειας παραμονής, μιας ημινομιμης άδειας εργασίας, που μπορεί πάντα να τους τρομοκρατεί, που μπορεί να τους έχει πάντα υποχείριο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προστασία, χωρίς τα ουσιώδη.... Σιγά που θα αποδεχτούμε ότι από το 1990, ο δείκτης ευημερίας μας στηρίζεται ακριβώς σε αυτούς τους μετανάστες... Ναι, στους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

Αγοράσαμε με ψιχουλα, την θαλπωρή και την φροντίδα για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά μας, από στρατιές γυναικών απο την Ανατολική Ευρώπη, που εγκατελειψαν τα ανημπορα μελη των δικών τους οικογενειών...
Ας σκεφτούμε όλα αυτούς τους γέροντες που θα κατεκλυζαν τα αθλια νοσοκομεία και άσυλα... παρκαρισμένοι απο τους Ελληναράδες για να πεθάνουν.

Έπρεπε η κ. Κούνεβα να μας πει ποιος καθαρίζει τα δημόσια και ιδιωτικά κτιρια; Τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα τραίνα, τα γραφεια, τα σπίτια;

Κανείς μας δεν ξέρει ποιος συντηρεί αυτήν την υποτυπώδη ελληνική αγροτική παραγωγή;
Τα κηπευτικά του Μαραθώνα, τα ροδάκινα της Δυτικής Μακεδονία, τα πορτοκάλια στην Αργολίδα, αυτά τα φτηνά ανασφάλιστα εργατικά χέρια από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές δεν τα καλλιεργούν;
Ας φανταστούμε τις τιμές των αγροτικών προϊόντων χωρίς τα φτηνά και συχνά ανασφάλιστα χέρια...

Ας φανταστούμε το ακόμα ελλειμματικότερο ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων ανάμεσα στην γερασμένη Ελλάδα που συνταξιοδοτείται και τα δάκρυα των 50χρονων εργαζομένων που κλαινε και αγανακτούν για το «κεκτημένο» δικαιωμα στην συνταξη τους στα 20 και 25 χρόνια ασφαλούς εργασίας γραφείου και τις "παρηγορεί"...αγωνιστικά, η ΑΔΕΔΥ με έναν άκρατο λαικισμό, που μου γυρίζει (επικινδυνα) το μάτι...

Δεν χρειάζεται ρε Ελληναράδες να είμαστε αναλυτές για να καταλάβουμε την επιδεινωση σε όλους τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, αν οι μετανάστες έφευγαν;
Τι θα γινόταν με την κατανάλωση, τι θα γινόταν με την απασχόληση ακριβώς επειδή θα χάνονταν δραστηριότητες που στηρίζουν τα φτηνά εργατικά τους χέρια. Τι θα συνέβαινε με τα σχολεία και τις θέσεις των εκπαιδευτικών, αν έφευγαν με τα παιδιά τους....

Οι μετανάστες είναι κομματι μας, κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αυτής της θλιβερής κοινωνίας που...χόρτασε ψωμί και θέλει να τους απελάσει...
Αυτής της κοινωνίας που κλαίει με τις ειδήσεις και τα ντοκιμαντέρ και έχει βρει τους κακούς, τους αποδιοπομπαίους.
Αυτής της βρωμερής και τρισάθλιας κοινωνίας που αγανακτεί με την εγκληματικότητα των ..ξένων. Λες και δεν είναι νομοτελειακό ότι η περιθωριοποίηση, η γκετοποιηση, θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Λες και η εγκληματικότητα είναι γονιδιακή....

Λαθρομεταναστες φίλε μου Ανωνυμε ΔΕΝ υπάρχουν. Γιατί δνε υπάρχουν ΛΑΘΡΑΙΟΙ ανθρωποι. Μόνο λαθραιες πολιτικες υπάρχουν.

Αληθεια τι δουλεια έχουν οι έλληνες φανταροι στο Αφγανιστάν;
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Κατερίνα,
Όλα αυτά που έγραψες στο blog σου, καθώς και στο σχόλιό σου έχουν πολλές αλήθεις προφανώς.
Δεν υποστήριξα επίσης , αγαπητέ Θανάση, ότι τα προβλήματα λύνονται κλείνοντας τους δρόμους και δυσκολεύοντας τη ζωή των άλλων ανθρώπων. Γνωρίζουμε όμως πολλές περιπτώσεις , όπου η πολιτεία ασχολήθηκε με προβλήματα κοινωνικών ομάδων, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν, χωρίς αυτές να φτάσουν σε ακραίες μορφές αγώνων και χωρίς να κάνουν μεγάλη φασαρία; Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η πλειοψηφία των αγροτών είναι θύματα μιας πολιτικής που ακολουθήθηκε διαχρονικά. Μπορεί κανείς να καταλογίσει όσες ευθύνες θέλει στους αγροτοσυνδικαλιστές, όσες θέλει στους πολιτικούς τους καθοδηγητές, αλλά δε μπορεί να θεωρεί υπεύθυνους τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου.
Σε βεβαιώ , Κατερίνα, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται με το παραπάνω αλλά το προϊόν τους είναι εξαιρετικά υποτιμημένο σε χρηματική αξία και φυσικά σου βγαίνουν μικρά και τα νούμερα, όσον αφορά τη συμβολή τους στο Α.Ε.Π.
Αν π.χ. ένας γεωργός παράγει 1000 κιλά στάρι προς 10 λεπτά το κιλό η χρηματική αξία του προϊόντος του είναι 100 ευρώ , ενώ ο αλευροβιομήχανος και ο φούρναρης που βγάζει με την ίδια ποσότητα 1000 κιλά ψωμί προς 1,60 παράγει προϊόντα χρηματικής αξίας 1600 ευρώ. Το ίδιο γίνεται με το καλαμπόκι, με το γάλα, με τις πατάτες, τα μήλα, κ.λ.π., κ.λ.π.
Όμως για να παράγει κανείς αυτό το στάρι οργώνει το χωράφι του δύο φορές, το δισκοσβαρνίζει, σπέρνει, ρίχνει ζιζανιοκτόνα , λιπάσματα, το θερίζει κ.λ.π., μια φροντίδα 8 μηνών περίπου. (Αν δεν έριχνε ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα με τα ίδια στρέματα θα έβγαζε στάρι με χρηματική αξία στα 30 περίπου ευρώ) Ο αλευροβιομήχανος το επεξεργάζεται σε μία ώρα και ο φούρναρης σε λίγες μέρες διπλασιάζοντας φυσικά την ποσότητα με νερό!
Σε σχέση με το Α.Ε.Π.(ορίζεται σαν η συνολική αξία σε χρηματικές μονάδες των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγει μια οικονομία σε μια χρονική περίοδο ενός έτους) λοιπόν ο αλευροβιομήχανος και ο φούρναρης φαίνονται κατά 16 φορές παραγωγικότεροι του γεωργού! Αν μάλιστα πωλούσαν το ψωμί στα 3,2 ευρώ το κιλό τότε θα ήταν 32 φορές παραγωγικότεροι. Έτσι λοιπόν έχουν μεγαλύτερη συμβολή στο Α.Ε.Π. οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, αφού πληρώνει κανείς ένα άθλιο δωμάτιο σε οποιοδήποτε νησί, όσο πληρώνει π.χ. στην Τουρκία ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων! Ή να το πω αλλιώς η συμμετοχή στο Α.Ε.Π. ενός αγρότη που παράγει καλλιεργώντας 4 περίπου στρέματα γης είναι ίδια με αυτή ενός ενοικιαστή δωματίων για δυό νύχτες. Αν μάλιστα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χάριζαν τα προϊόντα που παράγουν, τότε η συμμετοχή τους στο Α.Ε.Π. θα ήταν μηδενική!!!
Σε πληροφορώ επίσης Κατερίνα, ότι στις αρχές της δεκαετίας του 80 δημιουργήθηκαν ισχυροί αγροτικοί συνετερισμοί (συζητήσιμο πως κατέληξαν και με ευθύνη τίνων) καθώς και η ΚΥΔΕΠ, που όμως ήταν το πρώτο πράγμα που χτύπησε ανελέητα και κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990, όταν ξαναπαρέδωσε τους αγρότες έρμαια στα χέρια των εμπόρων. Επίσης τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, ούτε τα εμπορεύονται, ούτε δίνουν άδεια χρήσης τους οι γεωργοί.
Για να μη κουράζω , Κατερίνα , είτε θα αποφασίσουμε να πληρώνουμε όλες οι κοινωνικές ομάδες πολύ ακριβά τα προϊόντα που παράγονται χωρίς να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας και δεν θα καταστρέφει η παραγωγή τους το περιβάλλον, είτε θα τρώμε ότι μας φέρνουν οι έμποροι φτηνότερο αδιαφορώντας για την τύχη των αγροτών και το μέρος της γής που καταστρέφεται αλόγιστα, αφού δεν είμαστε στην εποχή του Εμβέρ Χότζα.
Φοβούμαι ότι οι "τζάμπα μάγκες" θα αφανιστούν ,μόνο όταν τελειώσουν τα "τζάμπα αγροτικά προϊόντα"
Ξέρω επίσης πολλούς, που πωλούν την ψήφο τους για ένα διορισμό στο Δημόσιο,για μια απόσπαση στην πόλη που τους βολεύει, για μια προαγωγή, για μια δουλειά σε κρατικές προμήθειες, καθώς και πολλές που πωλούν το κορμί τους ακόμα για μια εμφάνιση στην ΤV και δεν είναι όλες αγρότισες! Δεν είναι επομένως προνόμιο των αγροτών μόνο η διαφθορά. Θα έλεγα μάλιστα ότι εμφανίζεται λιγότερο ακμαία απ' ότι στην υπόλοιπη Ελληνική κοινωνία.
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Κατερίνα,
Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου-απάντηση στον Ανώνυμο. Χαίρομαι να φιλοξενώ τέτοια κείμενα στο blog μου!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δηλαδη Χρηστο αν καταλαβα καλα αφου συμφωνεις ,οι δικοι μας που πηγαν μεταναστατες στην Γερμανια ειναι το ιδιο και το αυτο με τους κατα κεφαλη 3-4000$ που παιρνουν το ποταμι.Και το πιο εκπληκτικο,θα πρεπει η Ελληνικη κοινωνια να χρωστα χάρη στους Τουρκους δουλεμπορους για την διευκόλυνση.
Καλυτερα Ελληναρας,παρα Ελλαδάκος!
Αντε καλη μου Κατερινα να γεμισουμε την Ορεστιαδα με μεταναστες αφου συμφωνει και ο Χρηστος ,μπας και δουμε και μεις προκοπη οπως η υπολοιπη Ελλαδα.
Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Η ανάρτηση αδικεί όλη την αγροτική οικονομία πιστεύω, επειδή προσανατολίζεται μόνο στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αφήνει για παράδειγμα έξω σημαντικές πτυχές της που έχουν να κάνουν με την καινοτομία. Προσωπική η ανάρτηση κι εκφράζει βέβαια ως δικαιωματικό σχόλιο κάποιες συναισθηματικές θέσεις. Το ζήτημα δεν είναι οι κινητοποιήσεις, παραγωγών που απλά επέλεξαν εργασίες που δεν αποδίδουν (γιατί εσύ πχ άλλαξες την πορεία σου για κάτι πιο αποδοτικό, κι όταν θα πάψει να είναι θα στραφείς αλλού), αλλά για ποιο λόγο δεν απαιτούν να λυθούν τα ουσιώδη ζητήματα προτείνοντας ένα δικό τους πρόγραμμα ανάτασης της αγροτικής οικονομίας με μακροπρόθεσμη οπτική.
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Ανώνυμε, πολλοί συγγενείς μου έφυγαν- και είναι ακόμα εκεί-και ο πατέρας μου δούλεψε στα ανθρακωρυχεία της Γερμανίας δυο χρόνια πριν αποφασίσει να έρθει και να παλέψει εδώ με τη γη. Σε βεβαιώ ότι ήταν ακριβώς το ίδιο μ' αυτούς που αναφέρεις, υποψιάζομαι μάλιστα, ότι οι τωρινοί βρίσκονται σε πολύ δυσκολότερη θέση για να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και αναζητήσουν απελπισμένα την τύχη τους διανύοντας με μύρια πάθη αυτές τις αποστάσεις. Ρώτα τους Έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς να σου πουν ποιές δουλειές έκαναν στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ελβετία ή όπου αλλού. Η διαφορά είναι ότι αυτά τα κράτη παραδέχονταν επισήμως ότι είχαν ανάγκη τους μετανάστες και εξ αρχής τους ενέτασσαν στην κοινωνία τους.
Ρώτα ακόμα να σου πουν ποιοί μαζεύουν συνήθως τα βαμβάκια, τα σκόρδα κ.λ.π., ποιοί σκαλίζουν τα τεύτλα και τους ηλιόσπορους και με τι μεροκάματα. Εκτός κι αν οι Βούλγαροι εργάτες που δουλεύουν ανασφάλιστοι δε λογαριάζονταν σαν λαθρομετανάστες.(πριν μπουν στην Ε.Ε.)
Σε βεβαιώ ότι αν δεν υπήρχε το ειδικό καθεστώς, καθώς τυγχάνουμε παραμεθόρια περιοχή, πολλοί θα βολεύονταν μ' αυτούς τους δυστυχείς. Ίσως και συ να καμάρωνες ότι διαθέτεις κηπουρό και καμαριέρα στο σπίτι για ένα κομμάτι ψωμί! Ίσως μάλιστα φούσκωνε περισσότερο η "Ελληναράδα" σου , αφού θα ήσουν πιο κοντά στους Αρχαίους Έλληνες με τους δούλους και τα ωραία τους!
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Αγαπητέ Δήμο,
Στόχος της ανάρτησής μου δεν ήταν να αναλύσω και να ανιχνεύσω τρόπους επίλυσης του Αγροτικού προβλήματος και δη της Αγροτικής οικονομίας. Δηλώνω αναρμόδιος και ανεπαρκής για τέτοιο εγχείρημα. Σωστά επισήμανες ότι είναι μια συναισθηματική προσέγγιση του θέματος αφού είχα διαβάσει πολλά σχόλια , όπου λίγο-πολύ εμφανίζονται οι αγρότες σαν τάξη προνομιούχων Ελλήνων, που, όποτε τους καπνίσει, παραλύουν την Ελλάδα και εκβιάζουν για την καταβολή ζεστού χρήματος θέτοντας σε ομηρία τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.
Ανακεφαλαιώνω λοιπόν μήπως και γίνω σαφής:
Δεν αποκλείω ότι με τα μπλόκα μπορεί να παίζονται και πολιτικά παιχνίδια.
Δεν παραγνωρίζω τις ευθύνες που έχουν γι’ αυτή την κατάσταση οι αγροτοσυνδικαλιστές, οι ίδιοι οι αγρότες και προπάντων οι πολιτικοί που χειρίστηκαν διαχρονικά τα αγροτικά θέματα.
Δεν υποστηρίζω ότι τα μπλόκα λύνουν το Αγροτικό πρόβλημα.
Επισημαίνω απλά ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε όλοι μας και προπάντων η πολιτική ηγεσία του τόπου και οι ειδήμονες που διαθέτει, με ποιό τρόπο θα μπει η αγροτική ανάπτυξη και η αγροτική οικονομία σε μια τροχιά , ώστε και οι εργάτες της γής να αμείβονται δίκαια για τους κόπους τους, αλλά και οι καταναλωτές να γνωρίζουν τί τρώνε, γιατί το πληρώνουν , όσο το πληρώνουν και ποιούς πρέπει να επιδοτήσουν, αν χρειάζεται οποιουδήποτε είδους επιδότηση.
Τη λύση είναι υποκριτικό να ζητούμε όλοι να μας τη δώσουν στο πιάτο οι ίδιοι οι αγρότες χωρίς τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων ερευνητών ή ακόμα χειρότερο και εγκληματικό να αφεθούν οι ίδιες οι δυνάμεις της αγοράς νομοτελειακά να λύσουν το πρόβλημα.
Τότε να είμαστε έτοιμοι να υπομένουμε και να αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο από το σφιχταγγάλιασμα του διπλανού μας που πνίγεται πριν την οριστική του σιωπή στον πάτο της θάλασσας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλα η κ.Κατερινα ζει στον κοσμο της ,αλλα εσυ ?Δλδ οι δικοι σου και οσοι πηγανε στην Γερμανια ,Βέλγιο κ.α. πληρωσανε?Πήγαν λάθρα στιβαγμενοι σε φορτηγα ή καμουφλαρισμενοι ως κάθισμα συνοδηγού???? Τι ειναι αυτά που λες??? βαζεις δεν ξερω για ποιους λογους στο ιδιο σακκι τους Ελληνες μεταναστες με τα ξεπουλημενα καραβανια των δουλεμπορων??? τελος παντων οποιος μας διαβαζει κρίνει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
κεντρο φυλαξης ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ παρομοιο του Φυλακίου υπηρχε και στην Γερμανια???
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα! Πιστεύω οτι η αλήθεια για τους αγρότες είναι κάπου στη μέση. Οι περισσότεροι ήταν και είναι χωρικοί,αμόρφωτοι, μακριά απο την πραγματικότητα, οι οποίοι γινονται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης απο την εκάστοτε κυβέρνηση. Έχουν μείνει σε εποχές ξεπερασμένες, και δεν αλλάζουν εύκολα ούτε καλλιέργειες ούτε μυαλά, παρόλο που το επιτάσσει η εποχή και οι ανάγκες. Απ την άλλη όμως όταν βρήκαν εύκαιρα λεφτά, αντί να τα διαχειριστούν σωστά και να δημιουργήσουν προοπτικές
που θα τους επέτρεπαν να είναι ανταγωνιστικοί,
Τα κατασπατάλησαν, όπως μαρτυρούν και τα 5-6 μπουζούκια που υπήρχαν στην περιοχή της Ορεστιάδας τη δεκαετία 80-90. Και τώρα
διεκδικούν με πολύ άγαρμπο τρόπο, όποιο δίκιο έχουν, εναντιώνοντας όλο και περισσότερο κόσμο. Η άποψη μου είναι το οτι εφ όσον επιλέξαμε να συμπλέυσουμε με τη δυτική εξέλιξη, το άνοιγμα της αγοράς κλπ, είναι απολύτως φυσιολογικό να υποστεί αυτή την καθίζηση ο κλάδος, και οι κυβερνήσεις δε μπορούν να αλλάξουν κάτι δραστικά. Συντηρούν τους αγρότες μαζί με την Ε.Ε. εδώ και χρόνια με ψευτοεπιδοτήσεις, που απλά παρατείνουν λίγο το θάνατο τους και δημιουργούν ένα φτιαχτό κλίμα ευφορίας.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, το ποσοστό των ενεργών αγροτών είναι 2-3%,ενώ εδώ είναι 8-10% ή παλιότερα ακόμη μεγαλύτερο, όμως
όπως πάει θα οδηγηθούμε και μείς σε παρόμοια ποσοστά. Όσο για τους "λαθρομετανάστες", τι θές να πείς δηλαδή ανώνυμε 9:57; Οτι είναι κατώτερης ποιότητας άνθρωποι απο τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ή μάλλον καλύτερο απο τους δυστυχείς αυτούς "λαθρομετανάστες", καθώς γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης πολύ περισσότερο απο τους
νόμιμους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΤΗΣ παπαρίας 1:Ο8
ΣΥ ΕΙΠΑΣ:ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ,Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ,ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΟΥΝ.ΕΠΕΙΤΑ ΣΥ ΕΙΠΑΣ..ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΙ ΠΟΝΤΑΡΕΙΣ ΡΕ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΠΟΚΕΡ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ Ο.Κ.
ΤΟ ΖΟΡΙ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ,ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΙς ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΦΟΥ Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ
ΑΦΟΥ ΔΩΣΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΕ ΕΚΑΤΟ ΜΕΡΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΙς ΛΥΣΕΙΣ.
ΕΣΥ ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΦΟΥ ΤΙ 100 ΜΕΡΕΣ ΤΙ 1000 ΜΕΡΕΣ ΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ?
ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..550.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΕΛΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 2010 και μπλα-μπλα πολυ μπλα θαρείς και είναι
επιτευμα ,οταν περυσι διατέθκηκαν 750.000 δελτια και και φετος (οι εργαζομενοι δεν φταινε σε τιποτα)θα επρεπε να ειναι 850.000 οι αθλιοι της ΝΕΤ πανιγυρίζουν
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ Ως "ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ" ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ .ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΞΑΝΑΡΩΤΩ ,
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ ΕΧΟΥΝ "ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ" ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ??
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΟΙ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ-ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙΣ?
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1980 ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΤΖΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ?
ΑΛΛΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ (ΣΗΜΙΤΗΣ) ΒΟΗΘΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ?
ΗΤΑΝ ΜΑΓΚΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ,ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ,ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΑΔΙΚΑ ΚΛΠ,,ΑΛΛΑ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΕΠΙΑΝΑΝ ΤΟΠΟ.
ΗΤΑΝ ΜΑΓΚΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΚΟΜΕΝΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΑΝΔΡΕΑΣ) ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΩ!
ΗΤΑΝ ΜΑΓΚΙΑ ΝΑ ΕΧΩ 5 ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΛΟΚΡΑΤΟΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΜΑΛΑΚΙΑ) ΕΚΑΝΕ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΙς ΤΡΑΠΕΖΕΣ?
ΗΤΑΝ ΜΑΓΚΙΑ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΖΕΣ ΚΑΠΟΙΟΣ "ΑΦΟΥ ΕΚΑΜΝΕ ΕΡΓΑ"!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΕΣ,ΙΚΟΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΣ ΜΕ ΠΑΡΕΑ,λιολιοΠΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗΔΕΣ,,
ΑΛΟΟΟΟ ΟΥΥΥΥΥΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 2010!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί αυτή η πόλη εκεί πάνω έχει τόσους πολλούς παντογνώστες, χοντροκέφαλους και συντηρητικούς ανθρώπους.
Ο χρήστης Nikos Lioliopoulos είπε…
Θα προσπάθησα σε λίγες γραμμες να πω την άποψη μου στον πολύ καλή συζήτηση που γινεται εδώ (αν εξαιρέσεις τους «ανώνυμους»
Σκοπιμως χρησιμοποίησα ως τιτλο της δικης μου αναρτησης – παραπομπης στην αναρτηση του κ.Χριστου, τον τιτλο «Ας μιλησουν αυτοι που ξερουν»
Και δεν ξερουν ολοι.
Η Κατερινα παραπανω, αναπαραγάγει -άθελα της- αριστοτεχνικά, τα περισσότερα από τα λαθεμενα κλισε που κυριαρχουν στη δημοσια συζητηση σχετικα με τους αγροτες. Οι πλουσιοι τσαμπουκαδες, δημοσιοι υπάλληλοι ( αν είναι δυνατον!), εκμεταλευτες και ένα σωρο αλλά, αγροτες.
Δεν αποποιήθηκα ποτε τις ευθυνες τις δικες μας και πολύ περισσότερο δεν μ αρεσει να τις φορτωνω σε αλλους κλείνοντας δρομους.
Όμως εχει ευθυνες και η πολητιεια.
Ξερω, με τις μούρες αυτές που αυτοπροβάλλονται ως εκπρόσωποι μας στα μπλοκα , με αυτους που οσα και να τους ειπε η υπουργος λίγα είναι, δεν πρόκειται να κερδισουμε κατι, Όπως επισης και η λαθος διατύπωση των αιτημάτων ή ο σκόπιμος απόπροσανατολισμος από τους συναδερφους του ΚΚΕ, δεν βοηθαν τους αγροτες.
Παρολα αυτά η λυση βρισκεται στα χερια του κρατους. Ας αποφασισει επιτελους ποιοι είναι αληθινοι αγροτες και ας χτυπήσει επιτελους τα κυκλωματα της αγορας.
Γιατι αγαπητοι μου αστοι, οσο εσεις θα αγωραζετε τα προιοντα μας 8 φορες πανω στα ραφια, μπορει να πειναμε εμεις, αλλά συντομα θα πεινάσετε και εσεις. Δεν εχω χρονο να πω περισσοτερα , εξαλλου με καλυψε ο Κ Χαρακοπιδης στο σχολιο του απάντηση στην Κατερινα όπως βεβαια και στο εξαιρετικό και αληθινό αρχικό του κείμενο.
Ο χρήστης Nikos Lioliopoulos είπε…
Και κατι για τους μεταναστες.
Δεν ξερω τη γίνεται αλλου ,θέλω να πιστευω οτι δεν υπαρχουν πλεον "μανωλαδες", αλλά στα μερη μου η συνεργασια μας με τους ξενους εργάτες είναι πολυ καλή οπως και η σχεση μας γενικότερα.Οι ανθρωποι αυτοι εκτιμούν τα λεφτά που παιρνουν και παροτι ειναι ελαχιστα, καταλαβαίνουν πως δεν έχουμε αλλά περιθώρια.Πιστεύω οτι -οσο τραγικό και να ακούγεται- πολλοι ξένοι εργάτες βγαζουν περισσοτερα λεφτα απο πολλους αγροτες εδω.
Προσυπογράφω πλήρως το επόμενο σχολιο της Κατερινας για τους μετανάστες και τη θεση τους στην Ελληνικη κοινωνια, σε ολα οσα γραφει.
Διαφωνω ομως με την κρηση της στο πρωτο της σχολιο για "τζαμπα μαγκες"
Είμαστε ολοι εργάτες γης εδώ, και εμείς και οι μετανάστες...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΑΝΝΕΛΑΚΗΣ(MEGA - ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ)
ΤΡΑΓΚΑΣ (ALTER - ΚΟΥΡΗΣ)
ΜΑΚΡΗ (ALTER - ΠΑΣΟΚ)
ΒΕΡΥΚΙΟΣ (ALPHA - ΠΑΣΟΚ)
ΠΕΤΡΙΔΗΣ (ΔΕΛΤΑ-ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ
ΒΟΥΛΤΕΨΗ (ΝΔ - ΤΗΝ ΧΑΣΑΜΕ)
ΚΥΡΤΣΟΣ (Η ΠΑΡΤΙ ΜΑΣ ΕΟΟΟΕ )
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΤV (TO AΝΕΚΔΟΤΟ)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ BLOGS...
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ,ΧΑΧΑΧΑ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ ξέρω οτι μια κοινωνική ομάδα που έχει πρόβλημα με τον Πρωθυπουργό, μιλάει με αυτόν, και αν θέλει να πιέσει, κάνει μπλόκο έξω απο το σπίτι του, όχι απο μακριά, δειλά και ύπουλα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ