ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Πλησιάζουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον , καθώς θα γίνουν σε ένα ριζικά διαφορετικό πολιτικό τοπίο και νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Αλλάζουν τα όρια των Δήμων , καταργούνται οι Νομαρχίες και για πρώτη φορά εκλέγονται οι Περιφερειάρχες με σημαντικές εξουσίες.
Οι Δήμοι διευρύνονται γι’ αυτό υπάρχει πλέον χρεία εκλογής ικανών δημοτικών συμβούλων, που δεν θα αρκεί μόνο να θέλουν μα και να μπορούν. Τα Δημοτικά συμβούλια θα αποκτήσουν σημαντικό ρόλο, που δεν θα είναι μόνο διαχειριστικός, αλλά θα πρέπει να μπορούν να αναλάβουν και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Επομένως οι Δημοτικές εκλογές γίνονται πλέον μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τις προοπτικές του Δήμου μας . Είναι ανάγκη οι όποιες πολιτικές ζυμώσεις γίνουν στο διάστημα από τώρα μέχρι τις εκλογές να ξεφύγουν οπωσδήποτε από τις λογικές του παρελθόντος , που εξυπηρετούσαν , είτε τις κομματικές συγκρούσεις και την καταμέτρηση των δυνάμεων των κομμάτων , είτε συγκρούσεις «μεσσιών» και ποικιλόχρωμων πολιτικών βαρόνων , που σηκώνοντας ο καθένας τη δική του σημαία , φιλοδοξούσαν να γίνουν οι «σωτήρες» του τόπου. Δυστυχώς «μεσσίες» δεν υπάρχουν. Οι λύσεις στα προβλήματα των κοινωνιών και τα αναπτυξιακά σχέδια είναι συνήθως αποτελέσματα της δουλειάς και συμμετοχής πολλών ανθρώπων, που εξ αρχής έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες βασικές αρχές και έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους , για τους οποίους εργάζονται όλοι, ο καθένας με τις δυνάμεις του. Σ΄αυτό το στάδιο είναι θεμιτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις-ανάλογα με τις πολιτικές και κομματικές μας καταβολές- και σ’ αυτή τη βάση έχουν λόγο ύπαρξης οι διαφορετικές παρατάξεις , που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας στις εκλογές. Οι επικεφαλής των παρατάξεων , είτε είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι, είτε υποψήφιοι Περιφερειάρχες, είναι οι συντονιστές της κοινής προσπάθειας και γι’ αυτή τους την ικανότητα θα πρέπει να αξιολογούνται και να επιλέγονται.
Πληρώσαμε πολύ ακριβά στο Δήμο μας και τις πρωτοβουλίες «ανεξάρτητων» πολιτικών σχηματισμών με συμμαχίες ετερόκλητων τοπικών πολιτικών προσώπων , που διεκδίκησαν και κατέλαβαν τη Δημοτική εξουσία. Η απουσία πολιτικού έρματος και σαφών πολιτικών στόχων οδήγησε τα πράγματα στην κατάσταση που γνωρίζουμε και δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την ικανότητα των προσώπων που πρωταγωνιστούν. Είναι τα αναπόφευκτα συμπτώματα μιας «συμμαχίας πολιτών», που ο μοναδικός στόχος και συνεκτική δύναμη ήταν απλά η κατάκτηση της εξουσίας. Σας παραπέμπω εδώ σε παλαιότερη ανάρτησή μου, όπου επιχειρώ να εξηγήσω παραβολικά τα αίτια της σημερινής Δημοτικής μας «κρίσης».
Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι αναγκαίες και καλοδεχούμενες οι πρωτοβουλίες όλων όσοι ενδιαφέρονται για τα κοινά -ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους καταβολές- ώστε να οργανωθούν και να προκληθούν συζητήσεις με τους πολίτες. Εκεί, αφού καταγραφούν και ιεραρχηθούν τα προβλήματα του Δήμου σε όλους τους τομείς , να τεθούν στο τραπέζι προτάσεις για τη λύση τους, καθώς και ιδέες για αναπτυξιακά εφικτά προγράμματα. Αυτοί που θα εργαστούν και θα πείσουν με τις προτάσεις , τις γνώσεις και τις ικανότητές τους να συνθέτουν να διεκδικήσουν , αν επιθυμούν, όταν ανοίξουν οι διαδικασίες στα θεσμικά όργανα των πολιτικών τους φορέων , την τιμή να ηγηθούν.
Οι υποψήφιοι των παρατάξεων για το αξίωμα του Δημάρχου να αναδειχθούν , ως οι καταλληλότεροι να προωθήσουν και να συντονίσουν ομάδες εργασίας με σαφείς πολιτικούς στόχους και όχι με την εξασφάλιση της υποστήριξης ισχυρών πολιτικών «τζακιών», που προωθούν τον «εκλεκτό» τους σαν το «μεσσία» που διεκδικεί την ψήφο μας ως λευκή επιταγή για την επίδειξη των υπαρκτών ή (συνήθως) ανύπαρκτων πολιτικών του ικανοτήτων.
Το μπλόγκ μου είναι ανοιχτό σε συζητήσεις που μπορούν να γίνουν και τα θέματα του Δήμου που μπορούν να αναδειχτούν, ώστε να αποτελέσει ένα μέσο καταγραφής προβλημάτων και ιδεών, καθώς και δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών. Απαραίτητη προϋπόθεση ο σεβασμός της αντίθετης άποψης και η αποφυγή ύβρεων και προσβλητικών αναφορών ή υπονοούμενων για πρόσωπα , που ασχολούνται ήδη ή πρόκειται να ασχοληθούν με τα κοινά. Θα ήταν μάλιστα χρήσιμο να γράφουμε με τα ονόματά μας , ώστε να αναλαμβάνουμε και το κόστος –θετικό ή αρνητικό-της γνώμης μας, αν για την ορθότητα ή το λάθος τους και μόνο θέλουμε να μας μετράνε οι πολίτες.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ.ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ.Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΒΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ+ΒΥΣΣΑ
ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΝΟΣ+ΤΡΙΓΩΝΟ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί δεν αναρωτιόμαστε για τη σιωπή του "Μανδραγόρα" που έχει να μιλήσει από τις 3-12-2009;
ΥΓ θα το αναρτήσω σε όλα τα blogs μήπως και ξυπνήσουμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο!Όσα βέβαια το αναρτήσουν . Εγώ θα το στείλω παντού και με το συμπάθειο που λένε!

"ΠΟΛΙΤΗΣ"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ