Οι αποδιοπομπαίοι


Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΕΝΕ ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα. Σωστά. Οταν λειτουργεί η δημοκρατία. Και στο επίπεδο που λειτουργεί. Στο εσωτερικό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης λειτουργεί. Σχετικά. Στο επίπεδο της Ενωσης ελάχιστα, σχεδόν προσχηματικά. Στο παγκόσμιο επίπεδο, του ΟΗΕ π.χ., καθόλου.

Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ μετανάστευση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αλλο αν το ανακαλύψαμε αιφνιδίως. Εννοείται, αν ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας σαν ευρωεκλογικό συμπέρασμα. Ούτε μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι. Αλλο αν σε πολλές χώρες της Ενωσης τα κόμματα της ακροδεξιάς, δηλαδή της εθνικιστικής, ρατσιστικής ή μισαλλόδοξης αντίληψης, απορροφήθηκαν, λίγο ή πολύ, από τη δεξιά στροφή των συντηρητικών και κεντροδεξιών κομμάτων. Οπως του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία ή του Σαρκοζί στη Γαλλία. Χωρίς, όμως, να λυθεί το πρόβλημα πουθενά.

ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ φαινόμενο. Συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση. Της οικονομίας, του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, νόμιμων και παράνομων. Των μεταφορών και των επικοινωνιών. Και, προπαντός, με την παγκοσμιοποίηση της βίας. Με τους πολέμους, με όποιο όνομα, που δημιουργούν πρόσφυγες. Ολόκληρες μετακινήσεις πληθυσμών. Στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός μη νόμιμων μεταναστών -όσο και όπως μπορούμε να τους μετρήσουμε- είναι Αφγανοί. Από κει όπου και ο δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι χώρα υποδοχής των αθλίων, όπως θα τους έλεγε ο Βικτόρ Ουγκό. Από τη γεωγραφική της θέση και τη διαμόρφωση των συνόρων της. Με το νεότερο κύμα των προσφύγων (το πρώτο περίπου απορροφήθηκε και αποκρούει το δεύτερο, εντονότερα από τους γηγενείς) ζούμε ήδη αρκετό καιρό. Απλώς, δεν ήρθε ώς τώρα στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ του 2007 δεν τέθηκε καν ζήτημα. Μετά, ήταν η εσωτερική διαμάχη του ΠΑΣΟΚ. Επειτα, η εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβριο, τα σκάνδαλα και η παραγραφή τους. Στις ευρωεκλογές αύξησε τις ψήφους του μόνο το κόμμα εκείνο που έθεσε το ζήτημα και πρότεινε δημαγωγικές, απλουστευτικές, κατασταλτικές και κουτοπόνηρες λύσεις.

ΒΟΗΘΗΣΕ και η οικονομική κρίση. Βοήθησε αποφασιστικά στην ανάδειξη του προβλήματος. Συνοδεύτηκε η κρίση και η δυσπραγία των μεσαίων και των χαμηλότερων στρωμάτων με αλματώδη αύξηση της εγκληματικότητας. Πάντα έτσι συμβαίνει. Οι παράνομοι, οι περιθωριακοί, οι άθλιοι, μετείχαν. Ως δράστες και ως θύματα. Οργανα εγχώριων μαφιόζικων κυκλωμάτων, που αναπτύσσονται σ' αυτές τις εποχές. Περιθωριοποιημένοι που εγκληματούν για την επιβίωση και μετά και για το κέρδος. Ενσωματώνονται στα κυκλώματα και δημιουργούν δικά τους, που ευνοούνται από τις συνθήκες της γκετοποίησης, των στρατοπέδων που λέγονται χώροι υποδοχής, των πλατειών και κτιρίων που καταλαμβάνουν. Γεμίζουν τις φυλακές μας. Δεν τους χωράνε πια. Και γίνονται οι αποδιοπομπαίοι.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ συμπέρασμα στην Ελλάδα που βγήκε από τις παράδοξες ευρωεκλογές με την απόλυτη νίκη της αποχής και τη σχετική του ΠΑΣΟΚ, το κεντρικό συμπέρασμα, ήταν η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης. Των λαθραίων. Που δεν είναι, όμως, εμπορεύματα. Είναι άνθρωποι. Με ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν γίνεται να αγνοηθούν. Ούτε, χωρίς άλλο, να αποπεμφθούν οι άθλιοι.

ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ η άμεση μετεκλογική αντίδραση και τελικά η σύμπλευση της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης με το μικρό δεξιό κόμμα, που της πήρε ψήφους. Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ, αν όχι ο υπερθεματισμός του, όμως, δεν εξηγείται εύκολα. Κομματικά ίσως, για την επιδίωξη της εξουσίας. Ιδεολογικά όχι. Είναι πρόδηλη και η αμηχανία της αριστεράς.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι μέγα και σύνθετο. Δεν έχει λύση - ορατή τουλάχιστον, τώρα. Χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία, χρόνος. Και δράση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εύκολα, σπασμωδικά, κατασταλτικά και τελικά απάνθρωπα κυβερνητικά μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα. Το επιδεινώνουν. Η συμβουλή του Ιπποκράτη (μην κάνεις τίποτε, αν πρόκειται να προκαλέσεις μεγαλύτερη βλάβη) είναι χρήσιμη. Το 7% του κ. Καρατζαφέρη δεν είναι αρκετό για να την αγνοήσουμε...

Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

προτείνω ακόμη:
ΕΝΑΣ: Σχετικό άρθρο που διάβασα και μ' άρεσε στο μπλόγκ της Κατερίνας

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ.
Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ
ΨΗΦΟΙ!!!!
ΤΟ 7% ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΣ
ΕΠΙ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ.
ΟΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ(ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ) ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΑΘΡΑΙΑ ..ΤΣΙΓΑΡΑ
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΕ ΧΡΗΣΤΟ
!!!!!!
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η
''ΕΥΚΟΛΗ'' ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΙ Η
ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΣΟΚΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ-ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΟΤΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΡΩΣ ΤΑΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ΄Σ'ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΣΤΕΙΡΑ ΠΑΣΟΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ..ΣΩΠΑΣ.
Α
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΡΕ ΑΝΩΝΥΜΕ 3:31 Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΣΟΥ. τΙ ΤΑΠΕΣ ΚΑΙ Μ.... ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟ. ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΑΝΤΙΠΑΣΟΚΙΚΑ ΣΟΥ ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥ ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕ 99%!!!!
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Στον Ανώνυμο :16 Ιούνιος 2009 9:34 πμ
Αγαπητέ φίλε θα προτιμούσα να μην επιχειρείται ερμηνεία των δικών μου επιλογών, όταν δεν εκφράζονται.
Σέβομαι και δεν υποτιμώ τη γνώμη κανενός, όποια και αν είναι, αρκεί να εκφράζεται χωρίς ύβρεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Στον Ανώνυμο 15 Ιούνιος 2009 3:31 μμ
Απορώ με την εμμονή σου να διαβάζεις και να ασχολείσαι με έναν "παπαγάλο" που αναδημοσιεύει μονόπλευρες αναλύσεις Πασοκικών εντύπων και Αναλυτών. Γιατί επιμένεις να επισκέπτεσαι ένα μπλόγκ "Πασοκικής προπαγάνδας", ενώ υπάρχουν τόσα και τόσα "αντικειμενικά"; Μου περνάει απο το μυαλό ότι περνάς απο δω γιατί έχεις τη δυνατότητα να κάνεις -εκ του ασφαλούς μάλιστα- την Αντιπασοκική προπαγάνδα σου και μου χαλάς όλα τα σχέδια! Γκρεμίζεις ότι κτίζω με τόσο κόπο! Πρέπει να είμαι αφελής προπαγανδιστής και δεν έχω καταλάβει ακόμα ότι ο σωστός δε δίνει δυνατότητα έκφρασης της αντίθετης άποψης. Στη θέση σου -αν πίστευα ότι έχω να κάνω με έναν μπλοκέρ-προπαγανδιστή- θα είχα απο καιρό διαγράψει τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα απο τους σελιδοδείκτες του pc μου!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
προς στον 16 ΙΟΥΝ.9:34 π.μ.

Αν σου περισευει λιγο μυαλο βαλτο να δουλεψει.Αυτοκλητους προστατες,οπως και ο ιδιος στο λεει
ο κ.Χρηστος δεν χρειαζεται.
Οσο για το τι κερδιζει το ΠΑΣΟΚ το ειδαμε..με τοσες μα...ες η ΝΔ πιο κατω 2% απο τις εθνικες του 2007.
και οσο υπάρχουν μυαλα σαν το δικο σου ..ο κοσμος θα τρεχει στις παραλιες ..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
κ.Χρηστο 16 ιουν 8:30 μμ

τα πιστευεις αυτα που γραφεις ή εχεις χασει την ψυχραιμια σου?
αλλο η κριτικη-ενημερωση-αποψη κλπ
και αλλο πραμα η προπαγανδα.
καλο κι αυτο οτι δε μας αρεσει το πεταμε..κατι τετοιο τελικα εκανε ο κοσμος στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ τους πεταξε ...στην παραλια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ