Αντί για δουλειά, δουλεία...

Των ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ, ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας ωρομίσθιος εκπαιδευτικός μ' έναν κούριερ και ένας υπάλληλος βιβλιοπωλείου μ' έναν τηλεφωνητή του ΟΤΕ; Αν το πρώτο που σας έρχεται στο νου είναι το νεαρό της ηλικίας τους δεν κάνετε λάθος. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νέα παιδιά που κάπως έτσι ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή.
Η ηλικία δεν είναι όμως το μοναδικό κοινό σημείο τους. Βιώνουν και οι τέσσερις την επαγγελματική ανασφάλεια, βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατώνται, διεκδικούν καθημερινά το στοίχημα της επιβίωσης μ' ένα αβέβαιο μέλλον. Οσο για τα όνειρά τους; Μόνο οι ίδιοι τα ξέρουν...

Κι αν όλα τούτα δεν είναι καινούργια, φαντάζουν απειλητικά στις πλάτες χιλιάδων εργαζομένων, ειδικά τώρα που η οικονομική κρίση δείχνει τα... δόντια της και οι κυβερνώντες, εγχώριοι και Ευρωπαίοι, μαζί με τους κάθε λογής εργοδότες συγκλίνουν σε μέτρα ακόμη πιο αντεργατικά: μειώσεις μισθών, μερική απόλυση, τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών.
Ηδη οι καταγραφές δείχνουν -όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο του Γιάννη Κουζή, επιστημονικού συμβούλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ότι η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό παράνομης ευελιξίας στην Ενωση. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) το ποσοστό ανασφάλιστων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 20%-22% (7 στους 10 είναι Ελληνες). Παράλληλα παρατηρείται εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας.
330.000
Οι προσωρινά απασχολούμενοι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 330 χιλιάδες, οι μερικά απασχολούμενοι σε 270 χιλιάδες, σε 20 χιλιάδες οι εργαζόμενοι με καθεστώς δανεισμού, λένε τα επίσημα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με έρευνες τουλάχιστον το 25% των επιχειρήσεων κάνει χρήση εργολαβιών και υπεργολαβιών.
Πίσω όμως από αριθμούς, ποσοστά και στατιστικές κρύβονται άνθρωποι - εργαζόμενοι σε διαφορετικά επαγγέλματα, με τον κάθε κλάδο να έχει τα δικά του ιδιαίτερα προβλήματα. Η «Ε» σήμερα, ενδεικτικά, προσεγγίζει τέσσερις απ' αυτούς. Με λέξεις όπως ομηρία, οικονομική και ψυχολογική τρομοκρατία, πίεση, συνθήκες γαλέρας, εργατικά ατυχήματα - δολοφονίες, περιγράφουν οι συνομιλητές μας τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν στις ταχυμεταφορές, στην ωρομίσθια δημόσια εκπαίδευση, στο χώρο βιβλίου - χάρτου και στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ. Ας τους ακούσουμε τουλάχιστον εμείς, αφού η Πολιτεία προκλητικά κλείνει τα αυτιά της...
dede@enet.gr papastat@enet.gr

Σχόλια

Ο χρήστης phlou...flis είπε…
Πολύ καλά το έθεσες, δουλεία και σκλαβιά

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ