ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Εγκρίθηκε η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Επτά τα βήματα κατά της ύφεσης και της ανεργίας αναφέρει στη διακήρυξη.
Διακήρυξη για τις ευρωεκλογές ενέκρινε, χθες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Τουλούζ της Γαλλίας, ενώ οι ηγέτες του συμφώνησαν σε μια σειρά από μέτρα που θα προτείνουν για τις πρώτες εκατό ημέρες του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, ζητείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στη διακήρυξη, που ενεκρίθη στην Τουλούζ, εκφράζονται φόβοι ότι η μαζική ανεργία στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα 27 εκατομμύρια και επισημαίνεται ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν χαθεί 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Γι' αυτό, τονίζεται ότι η κρίση αποτελεί μια δοκιμασία για την ηγεσία της Ευρώπης, η οποία οφείλει να την αντιμετωπίσει δραστικά, μέσα από μια άμεση αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία μπορούν να διασφαλίσουν οι Σοσιαλιστές.
Στη διακήρυξη περιλαμβάνονται επτά βήματα κατά της ύφεσης και της μαζικής ανεργίας, ώστε να εξασφαλιστεί η κοινωνική ασφάλεια.
Πρώτο, ένα νέο ισχυρό σχέδιο, για την ανάκαμψη της Ευρώπης, με συντονισμένες επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και στην πράσινη ανάπτυξη, για να σταματήσει η μαζική ανεργία και η Ευρώπη να οδηγηθεί σε μια νέα πορεία.
Δεύτερο, ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο απασχόλησης, που θα διαφυλάσσει την εργασία, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θα καταπολεμά τη μαζική ανεργία και θα ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας και την ισότητα των αμοιβών. Προστίθεται ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία, όπως τονίζεται, προηγούνται της ενιαίας αγοράς και των οικονομικών ελευθεριών.
Τρίτο, μια νέα Χάρτα δικαιωμάτων των γυναικών, που θα βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες τους.
Τέταρτο, ένα κοινωνικό σύμφωνο ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση των καθολικών κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, την καταπολέμηση της αύξησης της φτώχειας, της ανισότητας και του αποκλεισμού.
Πέμπτο, αποτελεσματική ρύθμιση της αγοράς, που να καλύπτει όλους τους κλάδους της οικονομίας και των οργάνων της, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου (hedge funds) και των ιδιωτικών επενδύσεων.
Έκτο, νέα αμοιβαία αλληλεγγύη ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη -ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο- που θα διασφαλίζει ένα κοινό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.
Έβδομο, ένα άμεσο κοινό ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για μια παγκόσμια νέα συμφωνία, η οποία θα συμφωνηθεί στη Σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) πριν το τέλος του 2009 και θα αφορά τις συντονισμένες ενέργειες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πλανήτη, παγκόσμια ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα και βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η διακήρυξη αναφέρεται επίσης στις διεκδικήσεις για μια πενταετή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βασίζονται στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με τίτλο «Πρώτα ο πολίτης: μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη», οι οποίες θα παρουσιαστούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και θα τεθούν σε όλους τους υποψηφίους για τη νέα ευρωπαϊκή επιτροπή.
Θέλουμε, τονίζεται, μια νέα προοδευτική Ευρώπη, μια νέα προοδευτική κατεύθυνση για την Ευρώπη.
Σχόλια