ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΤΟ "ΙΕΡΟΝ ΤΕΡΑΣ"

  Τι κι αν τους τελευταίους δύο μήνες δεν υπάρχει τρίτη τάξη στα Λύκεια της χώρας,
Τι κι αν τα φροντιστήρια έχουν κανονικά πρωϊνά τμήματα με μαθητές που δηλώνουν ¨άρρωστοι¨ στο Σχολείο με τη συγκατάθεση των γονέων,
Τι κι αν τα θέματα  των εξετάσεων ράβονται στα μέτρα αυτών που "προτείνονται" από τα μικρά και μεγάλα φροντιστήρια της χώρας, μακριά από τη διδακτέα ύλη του Σχολείου,
Τι κι αν το Λύκειο έχει χάσει προ πολλού τον Εκπαιδευτικό του χαρακτήρα και κινείται στους ρυθμούς του πιο επαίσχυντου ανταγωνισμού, όπου οι μαθητές σαν ντοπαρισμένοι αθλητές παίρνουν θέση για έναν ανελέητο αγώνα δρόμου για το ποιος θα ξεπεράσει στο μόριο τον άλλο,
Τι κι αν οι Εκπαιδευτικοί (που ακόμα και στην εποχή των παχέων αγελάδων, ήταν οι πλέον κακοπληρωμένοι) οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση.
    Κανείς δεν ασχολήθηκε μ' αυτά. Η φασαρία και ο μεγάλος πόνος για τους μαθητές από τις τηλεπερσόνες των ΜΜΕ ξεκίνησε μόλις απειλήθηκε το "ιερό τέρας" της Ελληνικής Εκπαίδευσης. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. 
   Οι καθηγητές απειλούν να απεργήσουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις!!! Παίζουν με την αγωνία των μαθητών!!!
  Κι όμως η Εκπαιδευτική διαδικασία, η ουσιαστική δουλειά των Σχολείων τελειώνει λίγο πριν αρχίσουν οι εξετάσεις. 
   Οι εξετάσεις δεν προσφέρουν το παραμικρό στην Εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι όμως η μεγάλη αρένα όπου καλούνται να κονταροχτυπηθούν οι μονομάχοι. Εκεί αρχίζει το μεγάλο θέαμα που προκαλεί το ενδιαφέρον, όσων έχουν αναλάβει εργολαβικά την εμπορία οποιασδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας, ακόμη και των ονείρων των  μαθητών. Παίζοντας με τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα όνειρα γονέων, δασκάλων και μαθητών οι επαγγελματίες έμποροι δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό.
 Οι ίδιες οι Πανελλαδικές εξετάσεις προβάλλονται σαν το κορυφαίο Εκπαιδευτικό γεγονός! Φορτίζονται χωρίς λόγο γονείς, μαθητές, Εκπαιδευτικοί. Δίνεται η αίσθηση ότι πρόκειται για το κορυφαίο γεγονός της ζωής ενός νέου. Ότι σ' αυτές παίζεται το μέλλον του, ότι όσοι πετύχουν να μπουν στα Πανεπιστήμια- οι "επιτυχόντες" - θα λύσουν το πρόβλημα της ζωής τους. Οι υπόλοιποι -οι "αποτυχόντες"- θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσουν. 
  Ευτυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η "επιτυχία" στις Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι προαπετούμενο για την επιτυχία στη ζωή, ούτε η "αποτυχία" σ΄αυτές οδηγεί οπωσδήποτε στη δυστυχία. Υπάρχουν πολλοί δυστυχείς και άνεργοι με πτυχία και διδακτορικά, καθώς και άλλοι τόσοι ευτυχείς με τη δουλειά που επέλεξαν από μεράκι, χωρίς ποτέ να διαβούν τις πύλες κανενός Πανεπιστημίου.
  Λίγο πριν τις εξετάσεις συνηθίζω να λέω στους τελειόφοιτους:

"Τελειώνοντας το σχολείο πιθανόν να πιστεύετε ότι ξεμπερδέψατε με τις εξετάσεις!

Λάθος!

Θα συνεχίσετε να δίνετε εξετάσεις στη ζωή σας και να κρίνεστε καθημερινά απο τους γύρω σας. Συχνά μάλιστα οι εξετάσεις αυτές θα είναι πιο σημαντικές για την ποιότητα της ζωής σας. Θα δίνονται στους φίλους, τους συνεργάτες, τους πελάτες, τους προϊσταμένους, , τους υφισταμένους, σε κοινωνικές ομάδες, πολλές φορές στον ίδιο σας τον εαυτό. Η εξεταστέα ύλη θα είναι ο καρπός της πραγματικής σας παιδείας. Αυτά που μάθατε από εμπνευσμένους δασκάλους, αυτά που ψάξατε και βρήκατε μόνοι σας μέσα στο σχολείο, αυτά που μάθατε στις εκδρομές σας, στις αναζητήσεις σας, από τις αγωνίες σας, τα εύγε, αλλά και τις τιμωρίες σας."


  Δυστυχώς κανείς-ούτε η πολιτεία- δεν ασχολείται με το Σχολείο,  που θα επιτρέπει στους σημερινούς απόφοιτους να δίνουν με επιτυχία τις καθημερινές τους εξετάσεις ανεβάζοντας συνάμα  την ποιότητα της κοινωνίας μας. 
  Οι προβολείς στήθηκαν, το σκηνικό της αρένας με τους υποψήφιους μονομάχους είναι έτοιμο, οι παρουσιαστές του θεάματος κάνουν τις τελευταίες τους πρόβες, η αγωνία οδηγείται στο κόκκινο. Η παράσταση αρχίζει!
Και έρχονται αυτοί οι καθηγητές να τη χαλάσουν, επειδή λέει τους πρόσθεσαν δυο ώρες δουλειάς την εβδομάδα; 
Ρίξτε τους  στην αρένα με τα θηρία!
Μπορεί το έργο να γίνει πιο ενδιαφέρον!
Είναι σίγουρο ότι θα κοπούν και περισσότερα εισιτήρια!
  Δεν έχω καμία αμφιβολία για τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας των θεατών της αρένας. Σ' αυτό το θέαμα έχουν εθιστεί. Τους Εκπαιδευτικούς τους θέλουν καλούς τροφούς και γυμναστές των μονομάχων.
 Φύλακές τους, όταν χαμηλώσουν οι προβολείς με αμοιβές χαμηλότερες και από αυτές που πληρώνουν για την ασφάλεια των αυτοκινήτων τους... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ