Ο ΕΒΡΟΣ ΜΕ ΜΙΑ (άλλη) ΜΑΤΙΑ




Οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν τον νομό Έβρου από τη στρατιωτική τους θητεία με το αφόρητο κρύο τις νύχτες του χειμώνα και τον παραλυτικό καύσωνα του καλοκαιριού. Θεωρείται από πολλούς προορισμός των "εξόριστων" του στρατού και των Δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και των νεοδιόριστων, συμβολίζοντας έτσι τον αποχωρισμό από τα αγαπημένα τους πρόσωπα μα ταυτόχρονα την απεξάρτηση από τη φροντίδα των γονιών , το πρώτο πέταγμα με τα δικά τους φτερά. Για τους περισσότερους προσωρινός τόπος διαμονής λίγο πριν ή μετά την είσοδό τους στο παραγωγικό δυναμικό του τόπου.



Νομίζω λοιπόν, ότι ελάχιστοι είχαν τα μάτια να δουν τον Έβρο χωρίς τα παραμορφωτικά πρίσματα των συνθηκών που τους έφεραν εδώ σε κάποια φάση της ζωής τους. Επειδή στις ελεύθερες μέρες τους είχαν συνήθως τα μάτια στραμμένα στο δικό τους τόπο, λίγοι έκαναν τον κόπο να ανακαλύψουν τις πολλές κρυμμένες ομορφιές του. Στους περισσότερους από τους περιστασιακούς επισκέπτες έμεινε η εικόνα ενός τόπου με το ποτάμι -μισό-μισό με τους Τούρκους- και απέραντες μονότονα επίπεδες εκτάσεις με στάρια , καλαμπόκια, βαμβάκια, τεύτλα και ηλιόσπορους. Όμως ο νομός Έβρου έχει και το ορεινό του κομμάτι με εξαιρετικές εικόνες, που λίγοι-και Εβρίτες ακόμη- έτυχε να τις γνωρίσουν. Η Σαμοθράκη είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο αγαπημένος προορισμός των φοιτητών, που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Από το 1993 , όταν αγόρασα μια φτηνή ερασιτεχνική βιντεοκάμερα, κατέγραψα μερικές εικόνες στη διάρκεια των επισκέψεών μου, είτε στις οικογενειακές εκδρομές, είτε με περιβαλλοντικές ομάδες του Σχολείου μου.
Κάνοντας λοιπόν μια συρραφή από εικόνες του τόπου μου τις μοιράζομαι μαζί σας με την προτροπή σε όσους πέρασαν από το νομό μας να δουν τον Έβρο με μια άλλη ματιά και σ' αυτούς που βρίσκονται ακόμα εδώ, αλλά και τους συμπατριώτες μου να κάνουν τον κόπο να ανακαλύψουν την αθέατη πλευρά του νομού μας.

Ο ΕΒΡΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ-ΜΕΡΟΣ1ο

Ο ΕΒΡΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ-ΜΕΡΟΣ2ο

Ο ΕΒΡΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ-ΜΕΡΟΣ3ο

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ω σε τι ομορφο (μετα τις 4-10-2009)
κοσμο μ'εφερες μαμα να ζησω!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ