ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΧΑΡΤΟΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ «ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ»





Ο έμπειρος και καθόλα έντιμος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολος Κακλαμάνης παρομοίασε την ενέργεια του πρωθυπουργού να κλείσει αιφνιδιαστικά τη βουλή σαν ενέργεια «αδίστακτου χαρτοπαίκτη». Θα διόρθωνα τη λέξη χαρτοπαίκτης με τη λέξη χαρτοκλέφτης για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις , που αδικούν κατάφωρα τους χαρτοπαίκτες. Αλλά και η λέξη χαρτοκλέφτης δε μου κάθεται, γιατί σε ένα καρέ επαγγελματιών χαρτοπαικτών χρειάζεται εξαιρετική ικανότητα για να μπορεί κανείς να κλέβει χωρίς τον κίνδυνο να τον ξυλοφορτώσουν.
Για να χρησιμοποιήσω την κατάλληλη λέξη χρειάζεται μια μικρή σπουδή και εξοικείωση των αναγνωστών με τον κόσμο της χαρτοπαιξίας.
Υπάρχουν λοιπόν δύο βασικές συνομοσπονδίες χαρτοπαικτών. Αυτοί που παίζουν χρησιμοποιώντας την τράπουλα σαν ένα κανονικό τυχερό παιχνίδι για να σκοτώνουν την ώρα τους και αυτοί που παίζουν με μικρό ή μεγάλο τζόγο, από τον καφέ τους μέχρι ολόκληρες περιουσίες.
Προφανώς ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε σ΄ αυτούς της δεύτερης συνομοσπονδίας και μάλιστα σ΄ εκείνους που παίζουν χοντρό τζόγο στην πράσινη τσόχα.
Εδώ λοιπόν υπάρχουν διάφορες κατηγορίες παικτών. Είναι αυτοί που παίζουν με την αδρεναλίνη τους , καθώς με ένα χαρτί βρίσκονται από την απόγνωση στους έβδομους ουρανούς και το αντίθετο. Ζουν τη χαρτοπαιξία όπως οι οδηγοί την ταχύτητα, οι ορειβάτες τον ίλιγγο του ύψους, οι δρομείς την κούραση, οι συνθέτες τους ήχους τους, οι καλλιτέχνες τα έργα τους. Αυτοί που θεωρώντας εαυτούς «ευφυείς» θεωρούν ότι μπορούν να πλουτίσουν άκοπα εκμεταλλευόμενοι τη «βλακεία» των «αφελών» , αυτοί που αρέσκονται να «ξεφεύγουν» από τη δύσκολη πραγματικότητα της ζωής σε ένα κόσμο , που πολύ γρήγορα εναλλάσσονται η παραίτηση με την ελπίδα, οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τους προηγούμενους σαν τροφοδότες λογαριασμούς στην εν γένει παρασιτική τους ζωή. Υπάρχουν όμως μεταξύ τους κώδικες και κανόνες , καθώς και μια εξαιρετική εντιμότητα , που .δεν παραβιάζονται ακόμα και αν χάνονται περιουσίες , ακόμα κι αν παίζεται κορώνα γράμματα η ίδια τους η ζωή.
Μεταξύ αυτών μερικές φορές εμφανίζονται τα «Ελικόπτερα», όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των χαρτοπαικτών. Υπάρχουν δύο ειδών «Ελικόπτερα»
Να τα ονομάσουμε «Ελικόπτερα τύπου Α» και «Ελικόπτερα τύπου Β»
Τα «Ελικόπτερα τύπου Α» είναι νεόκοποι παίκτες , που ευνοημένοι από την «τύχη του ατζαμή» τα αρχικά τους κέρδη τα ανάγουν στη μοναδική τους δεινότητα (έτσι πιστεύουν) και γίνονται η εύκολη λεία των επαγγελματιών του χώρου. Εξαφανίζονται όπως εμφανίστηκαν και είναι ευτύχημα , αν διέσωσαν τα σώβρακά τους.
Τα «Ελικόπτερα τύπου Β» είναι καιροσκόποι , περιπλανώμενοι ξεπεσμένοι «παίκτες» , που μπαίνουν στα καρέ «ταπί» (άφραγκοι) και αν η τύχη τους ευνοήσει και πάρουν την πρώτη παρτίδα συνεχίζουν στην επόμενη. Αν αυτό δε συμβεί , αφού παίξουν τα ρέστα τους (αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις που δημιουργούν στο παιχνίδι) βρίσκουν κάποια αφορμή (κάποιος παίκτης έξυσε τ΄ αυτί του π.χ.) , κάνουν φασαρία και χαλούν το παιχνίδι αποχωρώντας χωρίς να αναγνωρίζουν τα χρέη τους. Αυτό γίνεται μέχρι να τους πάρουν είδηση σε όλα τα καρέ, οπότε ψάχνουν σε άλλα καφενεία , σε άλλες πόλεις. Όπου τους κάτσει η τύχη!
Έχω τη γνώμη ότι ο πρωθυπουργός μας εμφανίστηκε στο πολιτικό παιχνίδι σαν «Ελικόπτερο τύπου Α» και φεύγει σαν «Ελικόπτερο τύπου Β» . Βλέποντας ότι τα αρχικά του κέρδη εξαφανίστηκαν από μπροστά του στο πολιτικό πόκερ, στην τελευταία παρτίδα μπλοφάρισε , ποντάροντας σε ζεύγη τα ρέστα του. Την ώρα που οι αντίπαλοί του, του λένε «τα βλέπουμε» , καθώς έρχεται κατάφατσα με την προοπτική της πολιτικής του χρεοκοπίας, αναποδογυρίζει το τραπέζι , γιατί τάχα μου κάποιος έξυσε τη μύτη του και τον πρόδωσε!
Έτσι είναι καλύτερα κ. Κακλαμάνη . Ενέργεια αδίστακτου Ελικοπτέρου τύπου Β!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ