Ποιον ψηφιζουμε;



Η κεντροαριστερά περνά αναμφισβήτητα μια κρίσιμη φάση. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. και το αποτέλεσμά της θα είναι το κριτήριο για τη θέση και το μέγεθός  της στον πολιτικό χάρτη. Είτε θα  δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ανασυγκροτηθούν οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις  και να αποτελέσουν βασικό πόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου είτε  η Ελλάδα θα επιστρέψει για πολλά χρόνια στη συντήρηση μετά από μια καίρια στρατηγική νίκη της δεξιας με αρωγό την ολέθρια πολιτική συμπεριφορά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που εν ονόματι της αριστεράς πολιτευτηκαν ακραία συντηρητικά. Την πολιτική Καμένου που ακολουθήθηκε, συνειδητά ή χάριν της καρέκλας κάποιων,  την πληρώνει στο ακέραιο η αριστερά!
  Οι πολλοί υποψήφιοι για την ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ. δεν είναι καλό σημάδι. Δείχνει ανάγλυφα την παθογένεια του χώρου, που παράγει πολύ περισσότερους ηγέτες απ ' όσους μπορεί να καταναλώσει . Σε κρίσιμες ιστορικά στιγμές επιβιώνουν οι πολιτικές παρατάξεις που συσπειρώνονται και υποστηρίζουν τις επιλογές τους, ακόμα κι αν αυτές αποδεικνύονται λαθεμένες. Εδώ έχουμε ένα ιστορικό παράδοξο. Οι επιλογές μιας παράταξης  δικαιώνονται  ιστορικά με τίμημα μια τεράστια πολιτική και εκλογική φθορά και αντί οι πολιτικοί της αντίπαλοι να απολογουνται  στον Ελληνικό λαό για τα πεπραγμένα και τις πολιτικές  τους απάτες, καθώς την ώρα της κρίσης, όταν απαιτούνταν πολιτική νηφαλιότητα, αυτοί γέμιζαν τις πλατείες των "αγανακτισμένων" και φόρτωσαν στις πλάτες του λαού  επιπλέον  έξι χρόνια κρίσης,  ανέχειας και ανασφάλειας, έχοντας ήδη δικαιωμένο τον φυσικό της ηγέτη, φαίνεται να πελαγοδρομει, αναζητώντας σωτήρες. Κατά τη γνώμη μου, οι υποψήφιοι ηγέτες της ΔΗ.ΣΥ. θα πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια στο δίλημμα: Ξαναπιανουμε το νήμα της σοσιαλιστικής δημοκρατικής αριστεράς στο σημείο που κόπηκε βίαια το 2011, καταλογιζοντας τις πολιτικές ευθύνες των πρωταγωνιστών της,  υποστηρίζουμε τις επιλογές, που δικαιώθηκαν πολιτικά  και  συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν, ώστε να απαλλαγούμε από το πελατειακό κράτος του παρελθόντος διορθώνοντας ταυτόχρονα τα λάθη και παραλήψεις  της μεταπολίτευσης, ως ιστορική συνέχεια της κεντροαριστεράς ή αποδεσμευομαστε από  τα έως τώρα πεπραγμένα και την ιστορία  της  και δημιουργούμε ένα καινούργιο προοδευτικό κίνημα, που ξεκινάει από σήμερα την πολιτική του ιστορία χωρίς τα βαρίδια για τα κακώς  κείμενα, αλλά και τα παράσημα των επιτυχιών του παρελθόντος;
 Ο τρόπος που ξεκίνησε η διαδικασία επανασυγκολλησης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς δε βοηθά καθόλου  την δεύτερη προοπτική πόσο μάλλον, όταν υποστηρίζεται από ανθρώπους με ενεργό ρόλο - θετικό η αρνητικό -στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου.
 Προσωπικά θα ψηφίσω τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει με συνέπεια την πρώτη εκδοχή. Αυτόν που θα αποδεχθεί την πολιτική κληρονομιά της παράταξης που ανήκει, θα υποστηρίξει τη θετική προσφορά της στην Ελλάδα και θα μοιραστεί την ευθύνη για τις αστοχίες της.  Ακόμα εκτιμώ  ότι η  εκλογή προέδρου συγκεκριμένου κόμματος στην ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ. υπάρχει κίνδυνος να εκληφθεί από το εκλογικό σώμα σαν η κυριαρχία του σε μια οικογενειακή διαμάχη κατανομής ρόλων και δεν θα βοηθήσει στη συνοχή της ούτε στην εκλογική της επιτυχία.  Είμαι της γνώμης ότι στη φάση αυτή δεν έπρεπε να είναι  υποψήφιοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που τη συγκροτούν, ούτε προβεβλημένα στελέχη τους, καθώς μια εκλογική τους επιτυχία μπορεί να ερμηνευτεί λάθος σαν δικαίωση του κόμματος που ηγούνται η προέρχονται με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο ηγέτης που θα προκύψει απ' αυτές τις εκλογές, πρέπει να μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση της ΔΗ.ΣΥ. από πολυκομματική οντότητα σε ένα ενιαίο δημοκρατικό, προοδευτικό και  σύγχρονο κόμμα με ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς των μελών του. Το επόμενο βήμα θα έπρεπε να  είναι η επιλογή του ηγέτη του ενιαίου πλέον κόμματος που θα διεκδικήσει την εξουσία με συγκεκριμένο πολιτικό αφήγημα για τη χώρα. Φυσικά θα ήταν ευτύχημα για το χώρο, αν αυτός που θα προκύψει τώρα, αποδειχθεί ότι θα έχει την ικανότητα που θα απαιτεί ο νέος του ρόλος.
  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΧ!