ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΛΛΑΖΕΙ


 Oι  στρατηγοί, που ηγούνταν του στρατεύματος  στην πενταετή  «μάχη»  με τις Ευρωπαϊκές οικονομικές δυνάμεις «κατοχής» κρίθηκαν ανεπαρκείς και  αποστρατεύτηκαν.  Ο Ελληνικός λαός  έδωσε εντολή σε νέους , θαρραλέους και ωραίους να συνεχίσουν τη μάχη, καθώς δεσμεύτηκαν ότι θα κατατροπώσουν τον «εχθρό».   Έφυγαν ήδη  για τη μάχη και  περιμένουμε  τα μαντάτα. Τα στρατεύματα είναι ταμπουρωμένα σε θέση μάχης με ακμαιότατο ηθικό. Οι νέοι στρατηγοί, με πύρινους  λόγους, φρόντισαν γι’ αυτό. 
   Ακούμε ήδη τους καλπασμούς των αλόγων, που επιστρέφουν. Οι στρατηγοί δηλώνουν ότι νίκησαν, αλλά οι εκφράσεις των  προσώπων  δεν το επιβεβαιώνουν. Δεν ξεπεζεύουν, μιλούν για ανακωχή τεσσάρων μηνών με τους «εταίρους» -έτσι αποκαλούν τώρα τους «κατακτητές» -  και φαίνεται να διαφωνούν  μεταξύ τους αν νίκησαν ή όχι, καθώς ο γηραιότερος των στρατηγών και μερικοί κατώτεροι αξιωματικοί δηλώνουν  ντροπή για το αποτέλεσμα της μάχης  και διστάζουν  να εμφανιστούν σαν τροπαιούχοι στο στράτευμα.
     Μάλλον το σκηνικό αυτής της «μάχης» σιγά -σιγά αποσύρεται. Οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις  αποσύρονται από το προσκήνιο , καθώς ο στόχος της κατάληψης της εξουσίας επετεύχθη.  Υπάρχει πλέον «Δανειακή σύμβαση-γέφυρα», που συντάχθηκε με τα δικά μας, Ελληνικά χέρια, και τεχνική επιτροπή των «θεσμικών» μας εταίρων για να μας βοηθά και όχι  να μας καθοδηγεί.  Η «σύγκρουση» μετατίθεται  κατά ένα τετράμηνο, όταν θα μπορούμε να τη βγάλουμε και με τα σώβρακα, αν γίνει η στραβή, καθότι θα έχουμε καλοκαίρι.
    Η παραμονή μας στο ευρώ προφανώς δεν εξαρτάται, ούτε από  τον καλό Γιούνκερ και την κακή  Μέρκελ, ούτε από τα κιλά της μαγκιάς του Βαρουφάκη.  Εξαρτάται από την ικανότητά μας να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας  και στο βαθμό που θα το πετύχουμε θα έχουμε  τη βοήθεια ή την αδιαφορία  των εταίρων μας.
       Γνωρίζουν και γνώριζαν  οι σκηνοθέτες ότι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το μνημόνιο. Είναι όλοι εκείνοι οι λόγοι που μας οδήγησαν στο μνημόνιο και, αν τα στρατεύματα δεν αντιμετωπίσουν αυτόν τον πραγματικό εχθρό, οι σημερινοί στρατηγοί  θα έχουν την τύχη των προηγούμενων. Το παιχνίδι θα κριθεί σ’ εκείνη τη μάχη. Εκεί θα φανεί, αν το στράτευμα ακολουθεί.  Όταν θα γίνει φανερό  ποιους θα φάει το θηρίο και ποιοι θα ωφεληθούν  από τις αποφάσεις των στρατηγών.  Ο διαχωρισμός των Ελλήνων σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς»  έκρυψε  με επιτυχία το  πραγματικό δίλημμα, που είναι η συνέχεια ή όχι του πελατειακού κράτους, που κληρονομήσαμε από τον καιρό της Τουρκοκρατίας  και άφησε άθικτο η μεταπολίτευση ή η μετατροπή μας σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό, σωστά δομημένο και δίκαιο κράτος, που  απαιτεί ιστορικές ρήξεις και σκληρές μάχες με «οικογένειες», που έχουν βαθιές ρίζες  και λόγο στη στρεβλή  οικονομία της χώρας. 
Η αγωνία μου  επομένως είναι, αν η κυβέρνηση θα συγκρουστεί πραγματικά με τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας ή θα προσπαθήσει να διαχειριστεί  για ακόμα μια φορά την ίδια πελατειακή Ελλάδα χρησιμοποιώντας φτηνά επικοινωνιακά τερτίπια με στόχο τη διατήρηση και νομή της εξουσίας, όσο γίνεται περισσότερο χρόνο, στα πλαίσια ενός νέου δικομματισμού, που θα συνεχίσει να μας πουλά και να μας ταϊζει , είτε με αριστεροσύνη και πατριωτισμό, είτε  με πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια.
    Είναι νωρίς ακόμα για οποιαδήποτε κριτική. Προς το παρόν γίνονται κινήσεις  για τις ανάγκες της επικοινωνίας, καθώς επίσης προσπάθεια απεμπλοκής από ορισμένες προεκλογικές «δεσμεύσεις» , που έγιναν  με προφανείς  στόχους . Όταν κατατεθούν τα πρώτα νομοσχέδια, που θα εντάσσονται στον αγώνα κατά της διαπλοκής, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, που θα ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, που θα κατανέμουν τον παραγόμενο πλούτο, που θα ρυθμίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις, που θα ορίζουν  τα εργασιακά  και ασφαλιστικά δικαιώματα   των εργαζομένων, που θα διαμορφώνουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δημιουργούνται οι νέες θέσεις εργασίας , τότε  θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις προθέσεις  και αργότερα θα αξιολογήσουμε και το αποτέλεσμα.

Η κριτική  τώρα μπορεί να  γίνει μόνο στο θέμα της επιλογής  του προέδρου της Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι η επιλογή του προσώπου έχει τους δικούς της  συμβολισμούς, είναι ενδιαφέρον να μας εξηγήσει κάποιος τι συμβολίζει η  επιλογή  του συγκεκριμένου προσώπου και πως τεκμηριώνεται  από τη δράση και την ιστορία του. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΧ!