ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ

   Εκφράζεται από πολλούς η άποψη, ότι οι εκλογές της 6ης Μαϊου  θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και  κρίσιμες. Συμφωνώ ότι θα είναι ενδιαφέρουσες, αλλά εκτιμώ ότι κρίσιμες θα είναι οι επόμενες.
  Αν τα αποτελέσματα είναι περίπου όπως καταγράφτηκαν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και δεν έχουμε εκπλήξεις από την κάλπη, το πολιτικό τοπίο που θα προκύψει θα καταγράψει απλά και το τυπικό τέλος μιας μεγάλης μεταπολιτευτικής περιόδου, που τελειώνει άδοξα συνοδευόμενη από την απώλεια πολλών "κεκτημένων"  αυτής της περιόδου.   Η ψήφος σ' αυτές τις εκλογές θα έχει κυρίαρχο στοιχείο τον καταλογισμό ευθυνών και ελάχιστα θα αναδεικνύονται οι πολιτικές δυνάμεις, που θα κληθούν να διαμορφώσουν τη νέα πραγματικότητα. Αυτό, είτε το θέλουμε , είτε όχι, θα συμβεί στις μεθεπόμενες εκλογές με τελείως διαφορετικούς όρους. Όσοι έχουν τη διορατικότητα να πολιτευτούν βλέποντας λίγο πέρα από τη μύτη τους θα είναι οι πραγματικοί τελικοί νικητές.
Οι άνθρωποι κατά την Kubler-Ross ( γιατί όχι κι οι κοινωνίες με το δικό μου μυαλό) που  βιώνουν μια απώλεια  περνούν από πέντε στάδια.  Το χρονικό όριο κάθε σταδίου ποικίλει για κάθε άτομο χωριστά και είναι πιθανή η παλινδρόμηση από το ένα στο άλλο, καθώς επίσης είναι δυνατόν κάποιος να “κολλήσει” σε ένα στάδιο για μεγάλο διάστημα. Αυτά τα στάδια είναι:
1-Άρνηση : Είναι ένας μηχανισμός άμυνας που λειτουργεί προστατευτικά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ένα πρόσωπο να έχει την δυνατότητα να αντέξει μια κατάσταση που εμπεριέχει πάρα πολύ πόνο στο απροσδόκητο δυσάρεστο γεγονός. Όπως π.χ. «Δεν είναι δυνατόν να έχει συμβεί αυτό σ’ εμένα».
2-Θυμός : Κρύβει στην ρίζα του την αγωνία και τον φόβο για αυτό που συνέβη και εκφράζεται στους γύρω, οι οποίοι είναι αυτοί που τον εισπράττουν. Αν  κατανοήσουμε ότι, δεν είναι κάτι προσωπικό αυτό που εκφράζεται, αλλά μια μορφή εκτόνωσης και αν ακούσουμε πραγματικά αυτόν που τον εκφράζει, τότε μπορούμε να τον βοηθήσουμε ουσιαστικά, να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
3-Διαπραγμάτευση : Είναι ένα στάδιο κρυφό που συνήθως δεν εκφράζεται και συνδέεται στενά με αισθήματα ενοχής. Κρύβει μέσα του το σπέρμα της αλλαγής σε μια διαπραγμάτευση. Όταν δεν κάνουμε κριτική στον άλλον δίνουμε την ευκαιρία να εκφράσει τις ενοχές του. Αυτές ενδεχομένως να βρουν το χώρο να αναδυθούν στην επιφάνεια του συνειδητού και να αναγνωριστούν. Έτσι διευκολύνεται ο παθών να περάσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η κατάθλιψη.
4-Κατάθλιψη : Είναι το στάδιο που δεν μπορεί κάποιος να αρνηθεί ή να διαπραγματευτεί πλέον τα βιώματα της απώλειας.
Εάν βρεθεί ένα πρόσωπο που θα επιτρέψει να ακουστεί και να εκφραστεί η θλίψη και η οδύνη για όλα αυτά που πρόκειται να χαθούν ή χάθηκαν, τότε με μεγαλύτερη ευκολία θα περάσει  στο τελικό στάδιο της αποδοχής.

5- Αποδοχή :  Είναι το τελικό στάδιο, όπου κάποιος έχει επεξεργαστεί όλα τα προηγούμενα στάδια και έχει εκφράσει τα συναισθήματα που έχει βιώσει με την απώλεια. Έτσι έχει οδηγηθεί στο στάδιο της επίγνωσης της νέας πραγματικότητας. Είναι το στάδιο της προετοιμασίας για μια νέα αφετηρία με τα καινούργια δεδομένα. Είναι πολύ πιθανό σε αυτό το στάδιο να δημιουργείται η ανάγκη της ξεκούρασης και η αποφυγή  συναισθηματικών διακυμάνσεων.
     Έχω λοιπόν τη γνώμη ότι  περάσαμε μάλλον το 1ο στάδιο και με τις εκλογές της 6ης Μαϊου θα ολοκληρωθεί και το 2ο. Το 3ο και 4ο  θα ακολουθήσει αμέσως μετά, όπου θα γίνει ταυτόχρονα και η απομυθοποίηση όσων εκμεταλλεύονται σήμερα το θυμό υποσχόμενοι ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, που ακολουθεί, και θα εκφραστούν πλέον όλες οι ενοχές του πολιτικού συστήματος. Αυτό θα επιφέρει λογικά ριζικές ανακατατάξεις στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που θα αναλάβουν να προετοιμάσουν το 5ο και τελευταίο στάδιο. Δεν αποκλείεται να εμφανιστούν καινούργιοι παίκτες στο πολιτικό παιχνίδι.  Πλέον οι εκλογές που θα γίνουν τότε θα είναι οι πραγματικά κρίσιμες, γιατί θα διαμορφώσουν εν πολλοίς τη νέα πολιτική πραγματικότητα και θα σηματοδοτήσουν τις κατευθύνσεις της πολιτικής ζωής του τόπου. Οι πολιτικές δυνάμεις που θα προκύψουν θα κυριαρχήσουν για πολλά χρόνια μέχρι την επόμενη ιστορική καμπή.
  Ο χρόνος, μέσα στον οποίο θα γίνουν αυτές οι διεργασίες θα εξαρτηθεί από τις  ανοχές και την κατανόηση των ετέρων μας και τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές παραμέτρους αυτής της ρευστής κατάστασης, καθώς επίσης και το χρόνο ωρίμανσης των προϊόντων των πολιτικών ζυμώσεων που θ' ακολουθήσουν (Να το πω αλλιώς: Θα πρέπει να περάσουν τα 5 στάδια κι αυτοί που θα έχουν χάσει την εξουσία).  Όσο πιο σύντομος είναι τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα. Θα πρόκειται για πραγματικό δυστύχημα, αν εγκλωβιστούμε σε ένα φαύλο κύκλο επιστρέφοντας συνεχώς από το 4ο στο 1ο στάδιο. Μοιραία τότε κάποια στιγμή θα "κολλήσουμε" στο 4ο, απ' όπου συνήθως μια έξοδος υπάρχει:
 Η αυτοκτονία.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επειδή είμαι ηλίθιος, εγώ και όλο μου το σόι, και δεν καταλάβαμε το κείμενο, θέλεις να πεις πως περνάμε απλά μια φάση και ο άγιος Γιωργάκης ήθελε με αγνά αισθήματα να μας σώσει; Αν δεν ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ θα είναι σαν να πηδάμε σε γκρεμό;
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Ανώνυμο 5 Μαΐου 2012 10:14 μ.μ.
Εγώ για το σόι σου δεν ξέρω τίποτα. Ούτε πιστεύω σε σωτήρες...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ