Δεν αρκεί η αλλαγή σελίδας. Αλλάζουμε βιβλίο!


      Η περίοδος που διανύουμε μέχρι τις επερχόμενες εκλογές, αλλά κυρίως το χρονικό διάστημα  που θα ακολουθήσει  αμέσως μετά  είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όχι  για το ΠΑΣΟΚ, αλλά  για την ίδια την  ύπαρξη   της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, ως σημαντικού πόλου για ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών. Οι πολιτικές ζυμώσεις, που γίνονται, οι πολιτικές ανησυχίες που εκφράζονται, οι κινήσεις για νέους πολιτικούς σχηματισμούς που παρατηρούνται είναι δηλωτικά στοιχεία της ρευστότητας που υπάρχει στα στελέχη, αλλά και στο εκλογικό σώμα, που υπήρξε η δεξαμενή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Η πολυδιάσπαση, όσο κι αν  θα ικανοποιούσε πιθανόν το θυμό πολλών για την κατάσταση που βιώνουμε ή θα αποτελούσε την ασφαλή διαφυγή πολιτικών προσώπων από τις πολιτικές ευθύνες της διαχείρισης της εξουσίας  στο καυτό διάστημα μετά τις εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει την πολιτική κυριαρχία της συντήρησης στην Ελλάδα και την υποχώρηση  κάθε προοδευτικής κατάκτησης  των Ελλήνων και μάλιστα την εποχή, που το συντηρητικό   πολιτικό διευθυντήριο της Ε.Ε. αρχίζει να κλονίζεται, αρχής γενομένης από τη Γαλλία.  
  Όσοι ανήκουμε στην αριστερή και  κεντροαριστερή τάση του ΠΑΣΟΚ με συνεκτικό κρίκο την ιδεολογία και τις διακηρύξεις του κινήματος  και όχι τη νομή της εξουσίας κάνουμε ήδη τον απολογισμό μας έχοντας δεδομένο ότι η παράταξη  μετρά μια βαριά ήττα, όχι στο αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά στο πεδίο της ιδεολογικής συνέπειας , καθώς υπήρξε μεγάλη απόκλιση  της πολιτικής που ασκήθηκε από τις βασικές αρχές της αρχικής  διακήρυξης.
    Αν οι θυσίες ήταν οι απαιτούμενες χαμένες μάχες για να εξυπηρετηθούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιλογές, που θα δώσουν τη νίκη στον πόλεμο , θα το δείξει ο χρόνος και το είδος της κοινωνίας και του πολιτικού σκηνικού που θα οικοδομηθεί πάνω στα σημερινά ερείπια. 
  Αν, επιτέλους, δομηθεί μια αξιόπιστη δημόσια διοίκηση στη θέση της σημερινής διεφθαρμένης , ξεπερασμένης και πελατειακής κρατικής μηχανής, αν λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την προστασία του δημόσιου χρήματος, αν περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή και κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη σύμφωνα με τη δυνατότητα κάθε πολίτη, αν λειτουργήσουν όπως πρέπει τα Σχολεία, τα Νοσοκομεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας, αν αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της , αν ελευθερωθεί και υποστηριχθεί η επιχειρηματική φαντασία των νέων από το σημερινό ασφυκτικό έλεγχο του κράτους- νταβατζή, τότε θα δικαιωθεί  στην πολιτική ιστορία του τόπου η σημερινή και χθεσινή του πολιτική ηγεσία. Ο σημερινός θυμός θα μετατραπεί με το χρόνο σε αναγνώριση πολιτικής ευθύνης και προσφοράς στον τόπο. Η σημερινή κατακραυγή από το βάρος της δύσκολης θέσης της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού θα γίνει ο σιωπηρός σύμμαχος της επόμενης μέρας.
  Όσοι πολιτεύονται σήμερα με σημείο αναφοράς το μνημόνιο , μπορεί πρόσκαιρα να δικαιωθούν στην κάλπη, αλλά θα σβήσουν από τον πολιτικό χάρτη μόλις ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες και ξεθωριάσει το σημείο αναφοράς τους, αν εν τω μεταξύ δεν έχουν τίποτα καινούργιο να προτείνουν.
   Κόμματα που γεννήθηκαν με αφορμή πολιτικά γεγονότα δευτερεύουσας σημασίας και ορισμένου χρονικού ορίζοντα (βρώμικο 89, Σκοπιανό, πρόβλημα λαθρομεταναστών,  κ.λ.π.) εξαφανίστηκαν από την πολιτική σκηνή μόλις ξεθώριασε το αίτιο της γέννησής τους. Αντέχουν στο χρόνο οι πολιτικοί σχηματισμοί,  που έχουν σημείο αναφοράς  τις διαχρονικές αξίες της Ελληνικής κοινωνίας.   Που δεν ακολουθούν την πορεία των γεγονότων. Δημιουργούν γεγονότα, μερικές φορές αντίθετα στα ρεύματα της εποχής.   
   Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κίνημα που δημιούργησε  σημαντικά γεγονότα μετά την αντιπολίτευση. Άλλαξε την Ελλάδα. Ταυτόχρονα δημιούργησε και πολλές στρεβλώσεις, πολλά ανεπιθύμητα μορφώματα, πελατειακό κράτος, διαφθορά. Τα δύο τελευταία χρόνια αναγκάστηκε να έρθει σε σύγκρουση  με τον ίδιο του τον εαυτό. Αναγκάστηκε να τον σκοτώσει!  Εκεί οφείλεται η δημοσκοπική του κατάρρευση, αλλά  αυτή είναι και η ελπίδα του να ανακάμψει στην κάλπη.  Όταν όλοι συνέλθουμε από το πολιτικό  βέρτικο των τελευταίων μηνών, ίσως συνειδητοποιήσουμε , έστω και την τελευταία στιγμή, ότι από το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ήδη μια καινούργια εποχή στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας με θυσία στα θεμέλια της του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή η καινούργια γέννα ακολουθείται  κι από απόνερα που απειλούν να πνίξουν και το μωρό και τη μάνα.
  Μακάρι να καταφέρουν να επιζήσουν και οι δυο. Θα είναι ευτύχημα και για την κεντροαριστερά και την Ελλάδα. Δεν αρκεί πλέον η αλλαγή σελίδας. Είναι ανάγκη αλλαγής  του βιβλίου...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το ΠΑΣΟΚ για δεύτερη φορά εκλέγει πρόεδρο έχοντας έναν υποψήφιο. Παρωδία;
Τα τελευταία 32 χρόνια ήταν το κυβερνηση τα 24; Ποιός φταίει αν τόσο καιρό δεν συγκρόυστηκε με τη διαφθορά;
Την πρώτη τετραετία του Ανδρέα υπήρξε κοινωνικό κράτος καιδημιουργήθηκε το ΕΣΥ, εδραιώθηκαν και ενισχύθηκαν οι Συναιτερισμοί. Μετά;
Πως να περιμένουμε ανανέωση μέσα στο Κίνημα όταν τα ίδια, ανεπάγγελτα πρόσωπα υποστηρίζουν την αλλαγή. Αλήθεια πότε έχει δουλεψει ο Βενιζέλος και έχει το θράσος να λέει πως καταλαβαίνει το τι περνάνε οι εργαζόμενοι; Πόυ δούλεψε ο παραλίγο υποψήφιος σας ο Παπουτσής; Μήπως όλη του τη ζωή κολλάει ένσημα στο ΠΑΣΟΚ;
Όσο για τον Γιώργο, εδώ κλαίμε. Οί πολιτικές του γκάφες ιστορικές. Ο πατέρας του φορούσε παντελόνια γιατί είχε κάτι να βάλει μέσα. Ο ίδιος ας αρκεστει στα κολάν. Λεφτά υπάρχουν, δημοψήφισμα, το πιστόλι είναι στο τραπέζι, και πολλά άλλα. Όταν πας να διαπραγματευτείς έχεις από πριν θέσει τα όρια που θα κινηθείς. Το πάμε και βλέπουμε δεν είναι σοβαρή πολιτική.
Το χειρότερο όλων, εδώ και δυόμιση χρόνια υποτίθεται θα παρθούν μέτρα αναγιοργάνωσης και το μόνο που έκανε ο Γιωργος σας μαζί με τον Βενιζέλο είναι να αυξάνουν τη φορολογία.
Αν το ΠΑΣΟΚ διαλυθει δεν θα κλάψει κανείς. Ότι είχε να προσφέρει το έκανε ο Ανδρέας και σε ένα βαθμό και ο Σημίτης. Πλέον δεν ΄μπορεί να δώσει τίποτα, πέθανε.
Οι αριστερά θα βρεί τον βηματισμό της όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Ο λαός θα κληθεί και θα αποφασίσει, εκτός και αν τον θεωρείς κατώτερο για να επιλέγει.
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Ανώνυμε,
Η ελπίδα ότι κάτι καινούργιο θα προκύψει στηρίζεται στο ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί το λεγόμενο "πολιτικό κόστος". Ο βρεγμένος δε φοβάται πλέον τη βροχή. Τα πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνειδοποίησαν φαντάζομαι ότι το πολιτικό σύστημα που υπηρετούν δε μπορούσε πλέον να επιβιώσει μέσα στην Ε.Ε., λειτουργώντας με το τριτοκοσμικό πελατειακό τους σύστημα. Κάτι που τα στελέχη της Ν.Δ. δεν κατάλαβαν έγκαιρα (αμφιβάλω αν τόχουν καταλάβει ακόμη) και τα άλλα κόμματα της αριστεράς ακόμη κι αν το έχουν κατανοήσει τα διευκολύνει, καθώς ψαρεύουν ψηφουλάκια στους απελπισμένους του πολιτικού μας συστήματος χωρίς να κάνουν τον κόπο να εφεύρουν εναλλακτικές προτάσεις.
Κατά τα άλλα δουλειά δεν είναι μόνο ότι μπορεί να κάνει κανείς χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια του, όπως επίσης γνωρίζω άπειρους ηλίθιους με παραφουσκωμένα παντελόνια...
Βεβαιότατα και θα επιλέξει ο λαός. Άλλωστε και το Γιώργο Παπανδρέου αυτός τον επέλεξε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η δουλειά μπορεί να είναι είτε χειρονακτική είτε πνευματική. Παράγεις κάτι και ανταμοίβεσαι γι αυτό. Βέβαια δουλειά είναι και να ζεις παρασιτόντας και τρεφόμενος από κομματικούς μηχανισμούς.
Τον Γιώργο τον ψήφισαν γιατί υποσχέθηκε να πολεμήσει το κομματικό κράτος. Γέμισε όμως την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ με δεκάδες έμμισθούς ανίκανους συμβούλους. Με γυμναστήρια δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Σαν πρόεδρος χρεοκόπησε το κίνημα, σαν πρωθυπουργός τη χώρα.
Όταν η ανεργία είναι πάνω απο 20% ποίον ενδιαφέρει αν το ΠΑΣΟΚ κατάλαβε και όπως λες η ΝΔ δεν κατάλαβε πως το πελατειακό σύστημα δεν ισχύει.
Είναι αστείο να βλέπω οραματιστές πάνω σε ένα πλοίο που βουλιάζει. Τρέξε να σώσεις το ΠΑΣΟΚ αλλά μη κλαίγεσαι όταν τα παιδιά σου θα δουλεύουν με 400 ευρω μισθό, αν είναι τυχερά και βρούνε δουλειά.
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Ανώνυμε,
Δείξε μου ένα κόμμα που θα μπορούσε να δώσει ελπίδες έστω, ότι τα παιδιά μου και τα παιδιά σου θα έχουν εξασφαλισμένη δουλειά με 1500 ευρώ και θα αγωνιστώ μαζί σου να γίνει πλειοψηφία. Ο φόβος μου είναι μήπως βρεθούμε κάποια στιγμή χωρίς ούτε τα 400 ευρώ των γονιών τους για να εξασφαλίζεται κι αυτή η απλή τους επιβίωση! Μήπως βρεθούμε κάποια στιγμή να σφαζόμαστε μεταξύ μας όχι πως θα κάνουμε περισσότερα τα 400, αλλά για το ποιός φταίει και ποιός όχι για την άθλια ζωή μας.
Το αν τα κόμματα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μπορούμε να το συζητήσουμε , αν θέλεις, χωρίς να ξεχνούμε ότι κι αυτά κουβαλούν την παιδεία, το ήθος και τη νοοτροπία των στελεχών και των μελών τους. Άγιοι και αγγελούδια μάλλον δεν υπήρξαν ούτε στις εκκλησίες και συ τους ψάχνεις σ'ολόκληρη την κοινωνία;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ποτέ οι πασοκοι ψηφοφόροι δεν υπηρξατε ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ.Είσαστε ένα σύστημα το πως θα φαμε ,θα πιουμε και οτι αρπάξει ο κ.... μας.
Μια ζωή έσασταν στο προσωπικό σύστημα του κάθε αρχηγού σας.Ανρεικόι,αυριανιστές,σημιτικοι,τζοχατζοπολικοί(αλήθεια τι κάνει αυτή η ψυχή που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός απο πολλά τοπικά στελεχη της ευρύτερης περιοχής μας πχ. Ζώνη,Μεγ.Δοξιπάρα,Παταγή κ.α.)και τωρα Βενιζελικοι. ο πρωθυπουργός ο αείμνηστος Γεώργιος Ράλλης ότεν παρέδωνε την εξουσία στον Αμερικανόφερτο Λαοπλάνο αρχηγό σας τον Ανδρεα είχε πει..ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΕΛΗΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΕΙΩΣΕΙ και απο τότε τα στελέχη της ΝΔ είχαν καταλάβει οτι ερχονται τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ.Ο Τζοχατζόπουλος,Τσουκάτος,Μαντέλης θα πάνε φυλακή με τα στρατιωτάκια που δημιούργησαν τι θα γίνει?Αυτά θα φέρουν την ελπιδα!!
ΥΣ.
Δες τι ΄΄εγραφες 18-3-2012 και δες τα γεγονότα στις 18-4-2012 πόσο εξω έχεις πέσει!!!
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Ανώνυμε 18 Απριλίου 2012 2:30 μ.μ.,

Προφανώς υστερείς απελπιστικά σε πολιτική παιδεία για να μπορέσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε ουσιαστική πολιτική συζήτηση.
Θυμίζω απλά ότι πρώτον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου ήταν αυτή που οδήγησε τις έρευνες για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου σε βάθος και υπό την δική της πολιτική ευθύνη ψάχτηκαν και ξεσκονίστηκαν τα πάντα και δεύτερον, αυτοί που φωνάζουν, σήμερα, πως, τάχατες το ΠΑΣΟΚ έκρυψε τον Τσοχατζοπουλο, ήταν αυτοί που το 2004 έφτιαξαν εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα και, ως πλειοψηφία, στο πόρισμά τους, δεν βρήκαν να πουν τίποτα, πέρα από το κλασικό "υπάρχουν πολιτικές ευθύνες..." !
Ξέρουν πολύ καλά, πως τότε, το 2004, ο Γ. Παπανδρέου, ως αντιπολίτευση, είχε πει στον Καραμανλή "προχώρα στις έρευνες κι εγώ μαζί σου !..." κι είχε δεχθεί τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, όπως, επίσης, γνωρίζουν, πολύ καλά, πως οι ενστάσεις τότε του ΠΑΣΟΚ είχαν να κάνουν με την μεθοδευμένη τακτική της Ν.Δ. να συντηρεί ομιχλώδεις καταστάσεις, γύρω από το ζήτημα και να κρατάει σε ομηρία, όλο το χώρο.
Επιπλέον ανώνυμε, αν θέλεις να κάνουμε κουβέντα για το ποιος σε τοπικό επίπεδο είναι συνεπής σοσιαλιστής, νεοφιλελεύθερος, κομουνιστής κ.λπ. βγάλε την κουκούλα της ανωνυμίας και πές μας με το ονοματεπωνυμό σου ότι θέλεις για να αναλαμβάνεις κιόλας την ευθύνη των λεγόμενών σου. Αλλιώς δεν θα σου επιτραπεί να πετάς λάσπες απο δω κι απο κεί εκ του ασφαλούς.
Υ.Γ. Με την ευκαιρία διάβασε και την ανάρτησή μου: http://2glor.blogspot.com/2008/12/blog-post.html
που γράφτηκε εδώ και 4 περίπου χρόνια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ