Μινιατούρες ναών στις αυλές Σχολείων

 Είπα να κάνω  το κορόϊδο σφυρίζοντας αδιάφορα γι' αυτά που βλέπω σ' αυτή την πόλη, αλλά , έλα που δε μπορώ! Ενοχλούμαι , όταν διαπιστώνω, ότι κάποιοι εκμεταλλευόμενοι  την ευαισθησία των συμπολιτών μας  στα θέματα της θρησκείας, καθώς και τη χαρακτηριστική μας ανεκτικότητα  σε όλα τα ζητήματα,   γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους  την αισθητική μας και στο όνομα της εκκλησίας  και του έθνους  χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τα θρησκευτικά και εθνικά μας σύμβολα, τα οποία πολύ συχνά ευτελίζουν, όταν δεν τα εμπορεύονται συνειδητά. Συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες τους   περιφρονώντας πολλές φορές  τη σύνεση και το σεβασμό με τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των  συμπολιτών  μας αντιμετωπίζει τους ανθρώπους άλλων εθνών και άλλων δογμάτων. Καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία  και το φανατισμό μεταξύ των μελών της κοινωνίας μας.

   Αυτή η φάμπρικα με τα εκκλησάκια, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια  κάποια πρωινά στις αυλές των σχολείων μας, μου φαίνεται πολύ περίεργη από  πολλές απόψεις.
    Με ποιες διαδικασίες ,  ποιοι  και με τη νομιμοποίηση ποιων αρμόδιων αρχών αυτής της πόλης αποφασίζουν  για το στήσιμό τους στις αυλές των σχολείων;
    Είναι θεμιτό και συμβατό με τη φιλοσοφία της θρησκείας μας να χρησιμοποιούνται μινιατούρες των ναών , σαν “διακοσμητικά αντικείμενα” στις αυλές των σχολείων;
   Έχουμε δικαίωμα να μετατρέπουμε τα σχολεία σε χώρους λατρείας  των θρησκειών μας , ακόμα και αν δεχτούμε ότι όλοι οι μαθητές ασπάζονται την ίδια θρησκεία;
  Έχουν δικαίωμα  να κάνουν το ίδιο και πιστοί άλλων θρησκειών τοποθετώντας θρησκευτικά τους σύμβολα στις αυλές των σχολείων, αν οι μαθητές σ' αυτά κατά πλειοψηφία  ανήκουν σε άλλα θρησκευτικά δόγματα;
  Τι θα συμβεί, αν κάποια μέρα δούμε σε κάποια σχολεία της Ελληνικής επικράτειας να ξεφυτρώνουν π.χ.  μινιατούρες μιναρέδων;
  Θα χαρακτηρίζονται  “άθεοι” ή στην καλύτερη περίπτωση ασεβείς οι διευθυντές, σύλλογοι καθηγητών, σύλλογοι γονέων κ.λ.π. των σχολείων που δεν θα φιλοξενούν στην αυλή τους ένα εκκλησάκι;

    Θα σπεύσουν ίσως αρκετοί  φανατικοί “πιστοί” να  καταλογίσουν   “ασέβεια” στην ανάδειξη του θέματος και να διακρίνουν ¨επίθεση κατά της εκκλησίας¨. Ό,τι γίνεται κάθε φορά, που εκδηλώνεται οποιαδήποτε κριτική στα πεπραγμένα των ¨περιούσιων¨ μελών της εκκλησίας.  Γιατί σ' ενοχλεί, θα με  ρωτήσουν, το εκκλησάκι στην αυλή του σχολείου;
 Δε μ' ενοχλεί η παρουσία του , θα απαντήσω. Μ' εξοργίζει όμως  το θράσος όσων χρησιμοποιούν το δέος των απλών ανθρώπων απέναντι στο Θείο για να εμπορευτούν τα θρησκευτικά μας σύμβολα, καθώς επίσης , όταν επιδεικνύουν  προκλητικά τη δύναμη της πλειοψηφίας που διαθέτουν απέναντι στις  όποιες μειοψηφίες. Η επιμονή των αξιωματούχων της εκκλησίας να επιδεικνύουν τη δύναμή τους και  να επιβάλουν τη  θρησκεία μας δια των συμβόλων της και όχι δια της έμπρακτης εφαρμογής της φιλοσοφίας της στους πάσχοντες  συνανθρώπους μας.  Αυτή η μετάπτωση  στο φετιχισμό και τη λατρεία των συμβόλων, καθώς και η είσοδός της στις αυλές των σχολείων με ανησυχεί και αισθάνομαι χρέος να επισημάνω, ως Εκπαιδευτικός, αλλά και ως μέλος  της εκκλησίας .
   Όταν τα σύμβολα γίνονται εξαπτέρυγα των σχολείων δεν είναι μακριά και η εποχή, που οι άνθρωποι γίνονται  εξαπτέρυγα των συμβόλων, πειθήνια όργανα των αξιωματούχων, που τα φέρουν, αποξενωμένα από τον αρχικό τους συμβολισμό. Τα σχολεία  δεν έχουν αυτή την αποστολή. Θέλουν τους μαθητές κεντρικά πρόσωπα αρχών και αξιών  με κινητήρια δύναμη  την ελεύθερη σκέψη.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χρήστο
Με δεδομένο τον ρυθμό εμφάνισης βακουφιών από την εκκλησία τα τελευταία χρόνια, είναι φυσικό να φυτρώνουν εκκλησάκια σε όλη την επικράτεια. Σε λίγα χρόνια για όλη την επικράτεια θα υπάρχούν έγγραφα που θα "αποδεικνύουν" την κυριότητα της εκκλησίας. Οπότε δε μου κάνει εντύπωση η παραγωγηκότητα της ελληνικής γης σε ναούς.
Φυσικά θα γνωρίζεις πως ακόμα και σε ναούς μινιατούρα γίνονται θυρανοίξια και αυτόματα ο χώρος γίνεται κτήμα της εκκλησίας.
Οι κληρικοί, εκμεταλευόμενοι είτε αδυναμίες κάποιων λαϊκών είτε έχοντας οι λαϊκοι οικονομικό ή και πολιτικό όφελος (Καραμανλής - υπογραφές για ταυτότητες)έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα πανίσχυρο παρακράτος. Ποίος μπορεί για παράδειγμα να αμφισβητίσει πως το καλύτερο μέσο στον στρατό είναι ο παπάς; Πόσοι φοιτητές έχουν πάρει πτυχείο στο Πανεπιστήμιο του Βόλου με λευκή κόλλα, απλά με ένα τηλέφωνο σε καθηγητές από τον μακαρίτη Χριστόδουλο και σε άλλες σχολές με την μεσολάβηση του επιτελείου τότε υπουργού; (χρησιμοποιώ αυτά τα ονόματα διότι ήμουν δυστυχώς παρών σε συνομιλίες).
Η κουτοπονηριά όλων αυτών των παρατρεχάμενων είναι εμφανής. Νομίζουν πως με αυτόν τον τρόπο θα χειραγωγήσουν τους νέους, θα τους κατευθύνουν στην εκκλησία, όχι όμως για να βοηθηθούν στις πνευματικές τους αναζητήσεις, αλλά στο να αποτελέσουν υποχείρειά τους στο να εκπληρώσουν οι ίδιοι τις κοινωνικές τους επιδιώξεις.
Οι ατομικές ελευθερίες δεν έχουν σχέση με πλειοψηφίες. Αν έστω και ένας μαθητής δεν είναι ορθόδοξος του δώσανε αυτή τη στιγμή κάθε δικαίωμα να χτίσει τον δικό του ναό εκεί μέσα. Κυρίως όμως του είπανε πως δεν μπορεί να μετέχει της Ελληνικής παιδείας, πως δεν μπορεί να είναι Έλληνας. Αυτοί οι ελληναράδες ξεχνάνε πως το χαρακτηριστικό της πατρίδας μας ήταν στα χρόνια της ακμής της η πολυπολιτισμικότητα και η σύνθεση. Και αν επικαλεστούν την αρχαία Ελλάδα νομίζω πως ο χριστιανισμός ήταν άγνωστη λέξη.
Ντρέπομαι που κάποτε πήγα σε λύκειο αυτής της πόλης. Ντράπηκα πολύ που ο τότε διευθυντής ανάγκαζε αλλόθρησκη μαθήτρια να παρακολουθεί υποχρεωτηκά την πρωινή προσευχή και να κάνει τον σταυρό της!!! Ντρέπομαι που σε εκείνο το σχολείο βλέπω πλέον εκκλησάκι. Ντρέπομαι που κάποιος είχε βάλει την υπογραφή του εκείνος να γίνει διευθυντής. Ντρέπομαι που κάνείς δεν έχει αντιδράσει ακόμα. Ντρέπομαι να λέω πλέον από που κατάγομαι.
Είμαι πολίτης αυτού του κόσμου, ζω κυρίως στην Ελλάδα. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, ο χριστιανισμός με εκφράζει, αλλά ντρέπομαι που τον χριαστιανισμο τον έχουν αναλάβει εργολαβία τιποτένια ανθρωπίδια (οι πεφωτισμένοι είναι ελάχιστοι και η ίδια οργάνωση της εκκλησίας τους εξαφανίζει).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλά σαν εκπαιδευτικός σε ενοχλούν τα εκκλησάκια.
Σαν εκπαιδευτικό δεν σε ενοχλούν οι π..... που δείχνει η τηλεόραση;
Γνωρίζεις ότι τα παιδιά στα δημοτικά της ορεστιάδας μιμούνται το σεξακι, που διαφημίζει μέρα-νύχτα η τηλεόραση. Μόλις μεγαλώσουν λίγο θα έχουμε τα σκάνδαλα με τα ο...α και βιασμούς στα σχολεία.

@Ανώνυμε 13 Μαρτίου 2011 11:05 π.μ.
Προτιμώ να έχει η εκκλησία την κυριότητα των οικοπέδων γιατί το κράτος θα ξεπουλήσει και τα σχολεία σε λίγο καιρό. Θα δίνει κουπόνια για 12 χρόνια φοίτησης σε ιδιωτικά σχολεία.
Ο χρήστης Χρήστος Χαρακοπίδης είπε…
Ανώνυμε 13 Μαρτίου 2011 11:05 π.μ.
Συμφωνούμε στα περισσότερα εκτός βέβαια της ντροπής για την καταγωγή μας. Οι κάτοικοι του τόπου μας είναι φιλότιμοι, ανύποπτοι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία.Αυτό εκμεταλλεύονται οι κάθε είδους εθνοθρησκοκάπηλοι με την ανοχή των τοπικών πολιτικών παραγόντων που δεν τολμούν να αρθρώσουν λέξη από φόβο μη τους κολλήσουν τη ρετσινιά του "πολέμιου" της θρησκείας. Δυστυχώς υπάρχει πλήρης υποταγή της πολιτικής εξουσίας στην εξουσία του ράσου.

Ανώνυμε 16 Μαρτίου 2011 8:49 π.μ.
Προφανώς δεν κατάλαβες τι γράφω. Δεν μ' ενοχλούν τα εκκλησάκια. Αυτοί που χρησιμοποιούν τα εκκλησάκια και καπηλεύονται τη θρησκεία μ' εξοργίζουν και δεν σέβονται τους χώρους της πολιτείας, που υπάρχουν για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από θρήσκευμα και εθνότητα.
Ευτυχώς που οι τηλεοράσεις έχουν τηλεχειριστήρια και μπορούμε να τις κλείσουμε όταν δε μας αρέσουν τα θεάματα. Πάντως , αν βρίσκονταν κάποιοι χορηγοί, που θα έβαζαν με το έτσι θέλω τηλεοράσεις στις αίθουσες των σχολείων για να δείχνουν τα πρωϊνάδικα, που ξέρουμε, θα ήμουν μαζί σου και σε αντάρτικο!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ